laupäev, 25. aprill 2020

ROHKEM SÜDANT! ÄRGE MUUTUGE JAVERT'IKS!



Mõned riigid kaaluvad „nakatunute” (ma vihkan seda sõna!) digitaalset jälgimist. Aga ma küsin - mis kasu sest on, kui väga paljud on asümptomaatilised või põevad kergelt? Ning kõige nakkusohtlikumad on SUPERLEVITAJAD, kel endal pole enamasti mingeid sümptomeid? Miks ajada taga neid, kes on ausalt testi teinud ning endale seega märgi külge saanud?

Ausalt, mulle tundub üha enam, et suhtumine viirusega löödutesse sarnaneb suhtumisega pidalitõbistesse, kes aeti kunagi vanal ajal koobastesse elama. Ja too vaene äramärgistatud koroonahaige ei pruugi üldse olla nii ohtlik kui superlevitaja, kelle viirusest me mitte midagi ei tea.

Haigus on alati tragöödia, miks teeme selle ohvrile veel raskemaks, kui see juba on? Mis ajab meid, 21. sajandi inimesi, käituma nagu inimesi vanal ajal? Kuigi meil on praegu palju rohkem teadmisi ning - vähemasti ideaalis - ka palju rohkem empaatiat?

Ma siiralt imestan inimeste üle, kes sellistes tingimustes testi teha tahavad. Milleks, jumal küll? Kui just surm silme ees pole? Miks te tahate endale templit otsa ette? Et inimesed hakkaks teist kauge kaarega mööda käima? Et teid jälitataks ning jälgitaks?

Ärge tehke seda testi. Lihtsalt püsige kodus, kui te haige olete. Iga haigusega on mõtet kodus püsida. Ma loodan, et koroona õpetab meile vähemalt seda - et pole „süütut” külmetushaigust ega viirust, kõik külmetushaigused ning viirused on tõsised. Ning eluohtlikud, kui neid narrida.

Tervetele soovin aga rohkem südant. Kui sa ise sellise diagnoosi saad, kas tahad siis, et sind koopasse aetaks ning Javert'ina jälitataks?

Ja kui teil on lisaks südamele ka mõistust, siis tuletage meelde, mis Javert'iga lõpuks juhtus.

Pildil politseiinspektor Javert, illustratsioon originaalväljaandest. 

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Testi tuleb kasvõi selleks teha,et kaitsta teisi nakatumast . Kui teil tõesti on koroonaviirus ja te saate seda testi abil teada,istute kodus ja ei lähe poodi ostlema või tööle või oma eakatele vanematele külla .

Rohke testimine ja testipositiivsete eneseisolatsioon on epideemia ohjeldamise peamine alus. Kui te ei testi ja loote endale illusiooni,et see on rtavaline kevadine köha, pole midagi hullu,võite just selleks superlevitajaks saada . Ja võite ohtu seada ka oma lähedaste ja kallite inimeste elu ja tervise.

ma ei tea küll,et koroonapositiivset hakataks pidalitõbiseks pidama. See haigus ju möödub mõne nädalaga, pidalitõbi on aga kogu eluks. Kuid loomulikult ma ei tahaks sellise inimesega ühes ruumis viibida, olgu see siis kontor töökohal, buss või kauplus.

Irja ütles ...

See on müüt, et test teab kõike. Ei tea. Väga paljudel on esimene test olnud negatiivne. Eakatele vanematele ei ole mõtet niiehknaa praegu külla minna - just seepärast, et test ei pruugi nakatumist näidata.

Superlevitajaid on vähe ning enamasti on nad asümptomaatilised. Selleks, et nad nö kätte saada, tuleks testida kõiki inimesi Eestis.

Kõige parem ravim mistahes viiruse vastu on puhkus. Uni, tervislik toit ning just - ka kodus püsimine. Kõik oma käigud tuleb läbi mõelda ning suhelda nii vähe kui võimalik - ainult oma perega.

Tasub lugeda Lõunalehest Heiki Kelbi lugu selle kohta, kuidas ta on koroonast tervenenud ning kuidas keegi ikka temaga suhelda ei taha.

Emmeliina ütles ...

Vastutus on see sõna, millele mina olen oma praeguse elu rajanud. Kuna minuga koos elab 92 aastane ema, siis mina, minu lapsed-nende kaasad ja lapselapsed peame eelkõige tema turvalisuse tagama. Nii nagu sa ütlesid - eakatele mitte külla minna ja seda nad ongi teinud. Kurb, aga see jätkub. Kuna käin toidupoes, siis võttis ikka tõsiseks küll kui kuulsin, et Kiviõlis haigestus suur pere ja üks pereliige töötab Rakveres. Kui ikka homme tuleks teade, et kohaliku poe müüja on nakatunu - no siis oleks see küll jube.

Irja ütles ...

Jah, praegu on see kahjuks ainus võimalus. Mina pole ka tükk aega oma ema näinud, aga räägime telefoniga. Nii palju lohutuseks, et poodides koroona väga ei levi, sest levikuks on ennekõike vaja seda, et inimesed oleks teineteisega kinnises ruumis pikemat aega koos. Kõige ohtlikumad on ööklubid, laevad, lennukid, pidude pidamise kohad jne. Ehk kindlasti mitte minna kuhugile peole. Koosviibimisi saab korraladada ka värskes õhus :)