esmaspäev, 28. august 2023

ÕIGEL AJAL TAGANEMISEST

Aku Louhimiehe "Tundmatus" on üks väga hea stseen. On Jätkusõja lõpp, 1944 juuli, venelene tungib peale ning Soome sõdurid ei jaksa enam sõdida. Ülemustelt palutakse luba taganemiseks. "Käsk on vastu pidada!" karjub paks ülbe ülemus noortele sõduritele. Hüva, sõdurid peavad veel Soome metsade vahel vastu, hulk häid mehi langeb.

Lõpuks ikka enam ei jaksa. Sõdurid ei allu enam käsule ning uputavad kuulipildujad vette, kuigi käsk on nad kaasa võtta. Selle asemel võetakse kaasa haavatud ning ühiselt otsustatakse taganeda. Metsa vahel kohtutakse paksu ülbe ülemusega.

"Olettekko suomalaisia tai lampaita?" karjub paks ülbe ülemus. Kas olete soomlased või lambad? "Asemiin!" Kohtadele! Tuimade nägudega sõjast väsinud sõdurid ei tee tast väljagi ning astuvad edasi. Ülemus laseb rivis kõige esimena astuva mehe teistele hoiatuseks maha kui "maanpetturi" (riigireeturi). Mehed ei tee tast ikka välja ning astuvad tuimade nägudega edasi. 

Ülemus teeb veel kaks hoiatuslasku, aga siis saabub üllatus - puude tagant ilmub vene tank ning hakkab põmmutama. Mehed jooksevad kahes lehes metsade vahele. Ülemus jääb tee peale karjuma. Tema viimane hüüe on "Asemiin!" Siis sõidab vene tank tast hooga üle. 

Mehed pagevad, kes kuhu. Paljud saavad surma, haavata saab ka Antero Rokka, kandes haavatud kaaslast üle jõe. 

Pea saabub vaherahu, aga paneb mõtlema, kui palju häid mehi oleks ellu jäänud, kui paksud rumalad ülemused poleks neid oma egoismi ning ambitsioonide tõttu edasi sõdima sundinud.

Nagu Ukrainas praegu.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga tabav praeguse vennatapusõda iseloomustav stseen.
Kaudselt toimub madin ka poliitmaastikul, kus ette püütakse lükata "kivikasvo"sid. Viimased on patrioodid vaid omakasust või ambitsioonist, kes hiljem aga ohverdatakse.

Anonüümne ütles ...

Nüüd lõhkusid ukrainlased Pihkva lennuvälja ära, mis asub Võrust ca. 70 kilomeetri kaugusel. Vähem kui tund aega autosõitu. Paneb mõtlema?

Anonüümne ütles ...

Vaherahu ei saabu vaid see sõlmitakse.
Aga paks ülemus on kloun zelenski, kelle kätel sadade tuhandete kaasmaalaste veri.

Anonüümne ütles ...

Kui palju venelaste poolt ümberpiiratud Mariupolis inimesi hukkus? Ilmselt ei saa me kunagi seda teada... Kõik räägivad Kiievi eeslinnades toimunud genotsiidist aga Mariupoli kohta kõlab kõrvulukustav vaikus...

Anonüümne ütles ...

Tänud neile "paksudele ülemustele" soomest sest soome on vaba

Anonüümne ütles ...

Mis seal mõelda - see on hea.
Pihkva vabaks venemaast!