kolmapäev, 28. november 2007

Kroonikast on saanud Eesti Kirik


Nagu kaks kirikuväljaannet.

On juhtunud see, mida ma aastaid tagasi võimalikukski poleks pidanud. Säravast seltskonnaajakirjast Kroonika, meediataeva lemmiklapsest, mille esikaanel figureerisid kunagi sellised tegelased nagu Kristina Bellanova, Pushup ja Seksi-Kristi (mäletate veel neid aegu?), on saanud kahvatu, Arterilegi alla jääv, tühikäigu mootoril töötav, oma lugejaid manitsev-õpetav tädiajakiri.

Parim tõestus sest on artikkel tänases Kroonikas, Kati Murutari sulest, kus muusik In Boil nimetab homosid väärarenguga inimesteks. Otsekui papp kantslist pragab ta nende inimestega, kelle seksuaalne orientatsioon on teistsugune kui tema oma. Ja tal on õigus oma arvamusele. Kuid siin on üks oluline aga. Selline artikkel pidanuks ilmuma Eesti Kirikus või Kirikuelus, misiganes need meie kristlikud väljaanded on. Või Elukirjas, kuna In Boil kiidab, kuis talle meeldib vanatädikestelt kirju saada. AGA KROONIKAS!!! Säravas, seksikas seltskonnaajakirjas??? Kroonikas, mis peaks pigem intrvjueerima homosid, julgustama neid kapist välja tulema, korraldama seksikaima homo valimist?

Ka ülejäänud lood kipuvad olema epistellikud-täditsevad. Tippujuja Indrek Sei sõprus veega on jahenenud (lk 18). WHO CARES??? Kas see on Kroonika teema? See on artikkel Spordilehte! Laura esikvideo pääseb MTV ekraanile. Jällegi, keda kotib? Ja kui palju lehepinda on raisatud selle promoloo peale. Selle asemel oleks võinud uurida, kellega Laura käib.

Moepolitsei, ütlen otse, ajab haigutama. Välismaised celebrity-mag´id tegelevad juba ammu staaride tselluliidi ja botoxi-oppide ülelugemisega. Kroonika peaks ka selles osas särtsakamaks muutuma. Pigem sobiks säärane rubriik Stiili.

Ja ausalt, mitte kedagi ei huvita, et Ace of Base jõudis Tallinna. Tõesõna, mitte kedagi.

Kahtlustan, et ajakiri on läinud halvemaks seepärast, et ajakirjas endas on halb töökliima, ajakirjanikud on väsinud ja nende silmad ei sära. Ajakirjanikud lahkuvad ja kes ei lahku, need mõtlevad lahkumisele. Juhtkond hoiab aga vägisi paigas peatoimetajat, kes ei õigusta end juba pikemat aega. Kelle suur soov sõbruneda kõigi kuulsustega võtab talt üksteise järel ära teemasid, millest kirjutada. Kuni ühel päeval võib julgesti asendada ajakirja nime "Kroonika" nimega "Eesti Kirik". Või "Unejutud". Siis läheb vähemasti sisu pealkirjaga kokku.

P.S. Ahjaa, üks hea lugu siiski ajakirjas on. Ja selle on kirjutanud Stella K. Wadowsky, Jaan Tootsi uuest silmarõõmust. Just selliseid lugusid peaks aga see ajakiri ääreni täis olema! Kusjuures, pangem tähele, meie blogis korraldatud küsitluses, kellest peaks saama Kroonika uus peatoimetaja, on Stella konkurentsitu liider. Siin on Ajakirjade Kirjastuse juhtkonnal, mida kõrva taha panna.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Arterist küll midagi kehvemat Eestis ei leidu. Kroonika on igal juhul huvitavam. Arteri aga võiks nad üleüldse kinni panna. Vanasti oli selle vahel vähemalt telekavagi, aga nüüd lipendab see telekava ka veel eraldi, ei saa aru, miks. Samal ajal laupäevase põhi-Postimehe kohta võib küll vaid kiitusi sõnada. Kunagine laupäevane Postimees-Extra oli küll huvitav.

Anonüümne ütles ...

Ace of Base jõudis Tallinna!? Tõepoolest - absoluutselt ei huvita.

Anonüümne ütles ...

Jummalast õige jutt. Kroonika on muutunud mingiks räigeks ninnunännu ajakirjaks. Kas tõesti on asi ainult peatoimetajas? Ja huvitav, kas tiraaz ka kukub või on kukkunud Kas neid andmeid teil pole?

Inno ütles ...

Tiraaž kukub pidevalt. Ja kala hakkab ikka mädanema peast.

Anonüümne ütles ...

Mina ise Kroonikaga kursis ei ole, aga minu ema, kes Kroonikat ostab, ütleb, et Kroonika kordab, et mõnel teemal on 4-5 ringi peal, et igav on ja üllatusmomenti ei ole. Veel lisab, et särts on ka lännu, ei tea miks?

Anonüümne ütles ...

Kroonika ei oska isegi Triinu pulma suureks mängida, mida täna peetakse. Ai-ai.

Anonüümne ütles ...

ma ei loegi enam tükk aega kroonikat, selle asemel loen teie blogi.

Anonüümne ütles ...

Kas see pole mitte pseudoprobleem, et mis mingis seltskonnaajakirjas ilmub või ei ilmu? Kui tahate, et teie arvamusi tõsisemalt võetakse, arvustage tõsisemaid asju. Miks mitte kultuuriajakirju?