teisipäev, 25. november 2008

Inno borši retsept



Tegelt on see muidugi liialdus, et ma oskan väga hästi borši teha. Olen seda teinud vast paar korda nüüd. Sest kui vaatasin poes selle purgiborši sisaldust, siis nisujahu ja tomatipasta seal eriti usaldust ei äratanud. Ja noh, mõtlesin, et miks ei võiks ise proovida. Enda tehtud supp on enamasti parem ja tuleb palju odavam ka.

Niimoodi siis. Kui on olemas kolm peeti, nagu siin üks inimene väitis, saab täitsa hea supi juba.

Aga kõigepealt on hea pista potti mõned kondid. See on siis toored kondid, näiteks raguu, mida poes müüakse. Oleme seda ostnud koertele, aga kõlbab väga hästi supi sisse. Maksab mingi 30 krooni kilo. Ja kilost on ühe 15liitrise supipoti kohta juba küll. Soovitan võtta sellise suurema, 10 või enama liitrise poti, sest vähemasse on kuidagi nadi suppi teha.

Ühesõnaga, võtta siis 1 kilo sea- või loomakonte ja panna need 2-3 liitri vee sisse keema, soovitavalt juba kuuma vee sisse. Lisada tunde järgi, umbes 5 vürtsitera ja kümmekond musta pipra tera, 5 loorberilehte. Ja keeta seda kupatust mingi pool tundi. Siis lisada järk-järgult juurviljad, esialgu need, mis kauem keevad, so siis mõned porgandid, viiludeks lõigatuna, siis 2-3 suuremat peeti (võib ka rohkem, siis tuleb tumedam supp), kuubikuteks lõigatuna, siis ühe küüslaugu küüned, võib kah need küüned kaheks-kolmeks tükiks lõigata, siis umbes kilo kartulit, kah vastavalt soovile tükeldatuna, siis jämedat soola paar supilusikatäit, lisada veel vett vastavalt vajadusele, ja maitseaineid. Ma lõikasin sisse ka veidi mädarõika juurt (ostsin Tartu turult), siis kimbu peterselli, ja sellerit, tilli ja maitseainetopsist kuivatatud basiilikut. Ja pool kilo hapukapsast. Sibulat võib ka lisada. Ja paar hapukurki sisse viilutada, seda on ka poest saada, Peipsi oma.

Ja siis keetsin seda kupatust, noh, ütleme, tunni. Aga supiga on nii, et mida rohkem keeb, seda paremaks läheb. Need kondid võivad sinna rahulikult sisse jääda. Annavad head maitset. Vajadusel võib lihtsalt vett lisada ja edasi keeta.

Kogu see kupatus pole üldse kallis. Üks potitäis, mingi 12 liitrit või nii läheb maksma umbes 100 krooni. Ja kolmeliikmelisele perele jätkub sellest mitmeks päevaks. Kusjuures supp maitseb hea nii hommikul, lõunal kui õhtul, eriti talvisel ajal. Kõrvale muud ei tahagi. Olen söönud banaani ja õuna. Ning mett.

Ma ise teen suppi puuküttega pliidi peal. Nagu maal vanaema juures. Pildil on ca 15-liitrine pott.

NB! Lisaks veel niipalju, et see on siin lihtsalt üks Inno borši retsept, mis ei pretendeeri mingisugusele autentsusele borši osas. Ja ma ise jätsin ka hapukapsa ära, sest see ajas hirmsalt peeretama. Panin hoopis rohkem sibulat. Värv on ka ilusam supil ilma hapukapsata. Ja ilma kontideta on ka täitsa ok. Kui lihtsalt veiseliha tükke panna. Või üldse ilma lihata. Väga maitsva leeme saab näiteks kanapuljongist, ehk sellest vedelikust, mis jääb järele kana ahjus küpsetamisest, näiteks küpsetuskotis.

15 kommentaari:

Unknown ütles ...

Pole kunagi teie suur austaja olnud, aga seekord meeldite. Tahaks ise ka seda suppi. Kindlasti oli hea, lisaks sisaldab igasugu aineid, mis talvenakkuste puhul ära kuluvad. Tublid! Mida vähem inksust räägite, seda parem ;) Inno, kas sa ühepajatoitu ka armastad? Püreesupi osas võin ise mõne hea retspti anda.

Anonüümne ütles ...

Väga hea. Just see, need vanakooli elemendid: turu pealt aedviljad, suur ribi, puupliit.

Anonüümne ütles ...

Inno, jumalasalgaja!, isehakanu! allikateotaja ja nii edasi...
Sea kontidega võid Tambovi hundile Portsi keeta!!!
Borš on märksa lihtsam, kuid täpsem (nagu rongiliiklus).
1.Veiseliha, mitte kondid.
2.Peet.
3.Loorber.
4.Must pipar.
5.Sibul.
6.Sibul.
7.Sibul
8.Ilma sibulat ei saa Ukraina suppe üldse teha.
9-90- Siit edasi võid oma perverse fantaasia ajel siia panna, mida soovid, aga kui paned midagi sea küljest, nimeta seda kasvõi iseseisvus hartaks, aga ära nimeta boršiks!!!

Arvamusliider ütles ...

Kuivatatud basiilik on suht mõttetu. Pean silmas neid paki-purgi omi, Satan Maria või mis iganes need on. Maitsetud. Lõhnatud. Mõttetud. Pane aga oma pott akna peale kasvama - sealt hea lõigata ja siis saad aru ka, milline on õige basiiliku lõhn-maitse.

Anonüümne ütles ...

see pilt koos supiga viib keele alla, hea kodune tunne tekib seda vaadates, lihtsuses peitub ilu, selliseid toite eestlane armastab, need on odavad, tervislikust toorainest ja kõigest sellest, mis eesti mullas kasvab.

mulle see välismaa toitudega poosetamine ei ole kunagi meeldinud, kahjuks on tänapäeval raske leida kokaraamatut, kus oleksid ainult lihtsad eesti retseptid.

Anonüümne ütles ...

"Inno ja Irja supiköök" pange retseptiraamatule pealkirjaks:)

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

See on hea mõte õpetada köögitarkust.
Olen kindel väljamaale on läinud palju poissmehi kel söögitegemise oskus on probleemiks.
Iirimaal on see probleem veel,et siin pole saadaval suuri potte n.10 L ja pole saadaval hakkliha masinaid.
Iirimal pole müügil palju asju,matsalkasid pole samuti.

Anonüümne ütles ...

Lased kondid keema, siis korjad ikka vahu ka pealt ära?

Anonüümne ütles ...

Supilinn soovitab" sea v.tt kapsa ja kartulaga"
Jõulks lauale. Telli tuttava talumehe käest sea v.tt. Keeda seda ürtide ja soolaga mõned tunnid, vaheta korra vett ja koori vahtu. Peale keetmist määri sinepi,mee ja majaoneesiga kokku ja ahju 200 kraadi ja 15-20 min. Lisandiks ahjukartul ja hapukapsas. Vot see on õige kodune roog. Söögiisu tekitamiseks võiks pakkuda kuldi mune. Koori munad, tee kerge äädikaga marinaad. Las vädivad.Viiluta , prae heas õlis pipra ja soolaga. Pits head! külma viina ja ilusat hommikusööki!

Anonüümne ütles ...

ära jah, kontidega keeda. Kontidest keedad palju kusihapet välja ja see pole tervisele sugugi hea, pane ikka ehtsat liha.Basiilik on ka küsitav, sest siis tuleb igale asjale pitsamaitse juurde, aga noh, see pole hull asi.

Anonüümne ütles ...

Kesse enne näinud, et borši sisse kartulit pannakse ??? Annan siinkohal oma versiooni "boršist" :
Keeta puljong kas lihast või kontidest , kama puha. Kui kontidest, siis peaks ikkagi tükk liha ka seltsiks olema. Kui puljong valmis, siis panna puljongisse värsket või hapendatud kapsast, ning keeta peaaegu soovitud pehmuseni. Ülejäänud supp tehakse pannil...
Ja pannil siis hautada enam-vähem pehmeks sellised komponendid (hautada eraldi)
1. Porgand koos tomatipastaga
2. Rohkesti sibulat ja küüslauku
3. Peet, millele lisada enne pehmeks saamist suts äädikat (hoiab värvi).
Kui järjekordne hautis valmis saab, kalla aga potti kapsale seltsiks. Kui kõik kraam potti sattunud, siis aja korraks kogu kupatus keema - ja valmis see ongi. Maitsestada soola, pipra ja soovi korral äädika või sidrunimahlaga. Serveerimisel panna peale kindlasti rohelist sibulat ja tilli. Basiilik on siinkohal tõesti saatanast...

Anonüümne ütles ...

Inno. Ära rohelisel lase tund aega keeda. See läheb nartsuks ja pole abi miskit. See kraam pane ikka kõige lõpuks. Saad head aroomi, see ka väärt. Ja kui järgmisel korral soojendad, pane uut peale jne.

Anonüümne ütles ...

borsh on kindla retseptuuriga supp.Ja ma tean, mis maitset supilt ootan. Kui teed teisiti, siis on supil teine nimi või lisand, nt. inno borsh või rakvere borsh või peedisupp basiilikuga vm.

Anonüümne ütles ...

borshi isu tekkis nüüd :/

Anonüümne ütles ...

http://www.naistemaailm.ee/foorum.php?teema=535
Maire: "Moskva borshi hulka tegelikult kartulit ka ei panda, küll aga panevad ukrainlased ja valgevenelased, suurvenelased aga krimpsutavad selle peale nina. Aga see on samuti igaühe enda valik!"