reede, 6. november 2009

Kohvik intervjueeris Johan Bäckman'it



Video vaatamiseks klikka pildil või järgneval lingil: http://www.youtube.com/watch?v=yZ66yUrKs6o.

Johan Bäckmanist on palju räägitud, talle on keelatud koguni Eestisse siseneda, ja teda piiri peal läbi otsitud. Ent talle pole eriti sõna antud. Kohvik usutles Bäckmani Tallinna sadamas nädal aega tagasi.

Neile, kes soome keelt ei valda, selgituseks niipalju, et Bäckman räägib, kuidas ta töötas Eestis kümme aastat tagasi kahe aasta jooksul, nõustades muu hulgas justiitsministeeriumi ja Kapo-t. Bäckman ütleb, et viimase 10 aasta areng Eestis pole olnud selline, nagu ta lootis. Eestis on kehtestatud apartheid-võim, kus suur osa ühiskonnast on jäänud ilma kaasa rääkimise ja otsustusõiguseta. Ja kõiki neid, kes kritiseerivad sellist võimu, ning asjade sellist käiku, kiusatakse taga. Kiusatakse neid, kes kaitsevad neid, keda taga kiusatakse. Üks neist kiusatutest on ka Johan Bäckman, keda pole mitmel korral lastud Eestisse.

Bäckman ütleb, et Soome pole tal olnud kordagi mingeid probleeme ametivõimudega, kuigi on ka Soomes korraldanud meeleavaldusi inimõiguste kaitseks Eestis. Bäckman leiab, et lahendus oleks Eesti liitmine Soomega.

Bäckman ütleb, et võttis Eesti suhtes kriitilise hoiaku peale pronksiööd, mil ta kirjutas juhtunust raamatu. Peale seda ilmutasid tema vastu huvi Eesti võimud, kes hakkasid talle külge pookima eri süüdistusi.

Bäckman juhib tähelepanu asjaolule, et Eestis kirjutavad ja tõlgendavad ajalugu kaitsepolitseiametnikud ning represseeritakse neid, kes selle tõlgendusega ei nõustu.

Johan Bäckman töötab Helsingi ülikooli juures dotsendina.


Teine osa intervjuust on siin: http://www.youtube.com/watch?v=lb2FqtdnnlA




Kolmas osa siin: http://www.youtube.com/watch?v=GnbfCPtQgco

27 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

elagu poststalinist Bäckman!

Inno ütles ...

Stalinistidel oli võim, Bäckmanil, keda Eestis päkkmunniks hüütakse, pole mingit võimu.

Stalinistid on need, kes Bäckmanit sõimavad. Nii nagu nõuka ajal irvitati rahvuslaste üle, kes Eesti iseseisvust taotlesid- neilgi polnud siis mingit võimu, ja nende üle irvitasid ka need, kes praegu suuri rahvuslasi etendavad.

Bäckman on selgelt idealist, ja ei mahu sellega Eesti poliitilisse doktriini. Inimühiskonna areng samas põhineb suuresti idealismil. Ilma idealismita ei oleks eestlastel oma riiki, ilma idealismita ei saanud neegrid USAs vabaks, ilma idealismita ei saa ka eestivenelased valimisõigust. Bäckman on eestivenelaste jaoks nagu Martin Luther King, selline suur, tugev ja haritud mees. Ka King'i kiusati taga, ent temast sai märter ja täna on USA president mustanahaline. Mõelgem selle peale, sõbrad.

Anonüümne ütles ...

"ilma idealismita ei saa ka eestivenelased valimisõigust."


Neil on see juba ammu laiem kui eestlastel nende ajaloolisel kodumaal. Lausa nii lai, et igasugused edasised nõudmised on alusetud - mistahes rahvusvahelise leppe miinimumnõuded on ammu täidetud.

Anonüümne ütles ...

Ma ei saa nüüd aru, kust otsast väide, et küüditamine oli "evakueerimine sõja eest" ja üleüldse tasuta piknik kaunisse Siberi loodusse, idealismi moodi paistab? Et ideaalis oleks võinud nii olla või et nii oligi ideaalne?

Ja ärge hakake seletama, et see on üks tähtsusetu päkkmunni väide ja et sellele ei peaks kogu aeg rõhuma. Esiteks on teid siin korduvalt palutud nimetatud seisukohta selgitada ja/või seda selgitust päkkmunnilt endalt küsida - mida te siiamaani tinud pole. Teiseks on see räige vale, jutunud näkkusülitamine kõigile, kes seal ise käinud või kelle perest seal keegi oli või suri. Neid eestlasi pole üldse vähe ja te teate seda väga hästi. Irja, sul võiks vähemalt oma kadunud isa ees piinlik olla. Kolmandaks - milleks oma seisukohti sellise kisaga siis üldse väljendada, kui need nii tähtsusetud on ja keegi nende peale solvuda ei tohiks?

P.S. Kas päkkmunn on ise maha võtnud "eesti apartheidi koonduslaagrit Maardus" "tutvustava" veebilehe? Miks?

Inno ütles ...

Küsime.

Inno ütles ...

Mis mind aga imestab, et Eestis on hakatud peale suruma absoluutset tõde, nagu oli kombeks nõuka ajal, ning igasugused kõrvalekalded, ametliku ideoloogia vaidlustamine on karistatav.

Ehk: selle asemel, et küsida Bäckmanilt, miks ta nii arvab, et küüditamine oli evakueerimine sõja eest, ning temaga diskuteerida, asutakse teda represseerima. Ma ei näe sellisel tegevusel eriti suurt perspektiivi, demokraatlikus ühiskonnas.

Eesti meenutab üha enam Orwelli raamatutes kirjeldatud ühiskonda, ja sellele on juba tähelepanu juhitud. Ma ei tea, mis on sellise tegevus eesmärk: kas Gruusia tee, mis lõppeb kallaletungiga Venemaale ja teatud alade üle kontrolli loovutamisega, või midagi muud, aga asi võtab igatahes üha perverssemaid pöördeid.

Inno ütles ...

Ega Läti pole parem: kus näiteks devalveerimise üle arutlemise eest pannakse vangi. Täielik Orwelli riik.

Gruusias on Orwelli riigi kehtestamisega muidugi veel kaugemale jõutud.

Anonüümne ütles ...

No aga näita siis eeskuju ja uuri järele, miks päkkmunn sellist jampsi suust välja ajab, kaua sa vingud, et "a vaadake mis riik teeb!"

Anonüümne ütles ...

Kas see Bäckman pole mitte seesama mees, kes nõudis lätlaste filmi "The Soviet Story" Soomes näitamise keelamist? Ja teie siin seletate sõnavabadusest ja diskusiooni vajalikkusest? Miks on kellegile üldse vaja Bäckmani-sugusega vaielda???

Anonüümne ütles ...

http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=2&t=&a=7006

ma ei tea kas te seda saadet nägite, aga siin on nüüd vastamisi normaalsed soomlased ja kaks vene agenti. ausad inimesed tunnistavad seda.

Anonüümne ütles ...

Oi ma ei tea, mida ma annaks, et näha Bäckmani selgitamas mu kadunud vanaonule, et too veetis 15 parimat aastat oma elust Siberi kullakaevanduses "riigi kulul sõja eest varjul" (pärast sõda!) ja põhimõtteliselt kuurordis. Ning vanaonu selle kaltsu hambaid kurku löömas.

Inno ütles ...

19:26 anole:
minu vanaisa suri ka Siberis, ent minul küll Bäckmani vastu mingit viha pole, pigem näen, et vähe on tehtud selgitustööd. Ja kas Bäckman oli siis süüdi selles, et onu kullakaevandustes 15 aastat veetis? Ma ei usu seda. Bäckmanil hammaste kurkulöömine tähendaks sama, mida tegid punaväelased 1940-41. aastal Eestis süütute inimeste kallal. Bäckmanit on kõik valmis materdama, aga mitte keegi ei materda USAd ega Inglismaad, kes NLiiduga diilitasid ja Eesti okupeerimisega leppisid. Või Rootsiga, kes eesti soost põgenikke välja andis. Miks? Sest tugevamal on õigus, eksole! Nii nagu ka 1940-41. aastal. Bäckmani võib tümitada, sest ta jääb Eesti Kapole (Eesti riigi au, mõistus ja südametunnistus) alla. Ning Kapo selja taga on hea poisikese kombel rusikaga vehkida.

Hale, kaspole?

Bäckman ei tohi oma tõde levitada, samas makstakse aastas miljoneid peale, et eesti poisid saaks Afganistanis oma tõde levitada, ja seda lausa relvaga. Ja siis imestatakse, miks eesti poistel selle eest hambad kurku lüüakse. Igal afgaanil on õigus hambad kurku lüüa neil uue aja ristisõdalastel, kes halastamatult afgaani onusid hävitavad. Kas pole nii?

Anonüümne ütles ...

Bäckman võib muidugi oma "tõde" levitada, aga samamoodi võib vaba inimene iga kell öelda, et Bäckman on munn ja venelaste prost. Ning samuti võib vaba riik iga kell Bäckmanile piiril öelda: mine perse. Ja ongi kogu moos.
Olgu öeldud, et ma ei salli seejuures, ei reformi, IRL-i, ega Ansipit, ning mul on vene sõbrad nii siin kui Venemaal. Munn on sellegi poolest munn.

Inno ütles ...

Et siis see on VABA riigi tunnus, kui piiril öeldakse: mine perse!

Täna oli just ühe müüri langemise aastapäev, mille juurest saadeti inimesi aastakümneid perse. Ja üldiselt ei nimetata seda riiki vabaks.

Anonüümne ütles ...

Mis sa sogad, Inno. Paralleel oleks arukas, kui Bäckman oleks Eesti kodanik. Praegu on Bäckman mingi ilge valevorst kes katkematult rõvetseb eestlaste ja nende riigi aadressil. Eesti riik teeb nagu tema kodanikud soovivad, mitte nagu Inno või Venemaa soovivad. Ma väidan, et enamus kodanikke soovivad, et see paks vene agent siia ei pääseks. Ma arvan, et keegi ei pane endale nööri kaela kui ta siia pääseb, aga kellelgi väljaspoolsel pole õigust NÕUDA võõrriiki laskmist. Nagu pole õigust suvalisel pätil NÕUDA minu uksest sisse pääsemist.

Anonüümne ütles ...

Kas see on siis vaba riigi tunnus, kui piiri peal EI SAA vaenulikke inimesi perse saata?

Inno ütles ...

21:14 anole:
Kas oled ise Bäckmaniga rääkinud? Mina olen märganud, et meedia rebib Bäckmani kohta kontekstist tsitaate välja ja esitab neid oma suva järgi, et inimesi ärritada. See on väga ohtlik.

21:21 anole:
Mis tähendab vaenulik? Paljud eestlased suhtuvad vaenulikult kommunismi, väites, et kommunism on kuritegelik, kas see annab õiguse neid piirilt "perse" saata riikides, kus tegutsevad kommunistlikud parteid: Belgia, Kreeka, Itaalia, Prantsusmaa, Saksamaa, Poola, Norra, Holland, Portugal, Hispaania, Rumeenia.

Anonüümne ütles ...

Kas sa YLE linki vaatasid. Kas sul on elementaarset võimet eristada kes räägib siiralt ja kes mitte?
Ja selleks et tuvastada mis on sitt, ei pea seda ilmtingimata suhu pistma

Inno ütles ...

Vahe on selles, et Bäckman räägib ilma emotsioonideta, eestlastel on emotsioonid laes. Näiteks küüditamise üks eesmärk oli kindlasti puhastada piirialad ebasobivast elemendist, nagu seda ka hiljem tehti, ja on ka varem tehtud: saadeti inimesed asumisele. Eesmärk polnud inimesi massiliselt hukata. Loomulikult tähendas see paljudele eestlastele koledusi, sest juba elustandard oli Venemaal palju madalam, ja kui Eestist viidi minema jõukam elanikkond, siis nemad kannatasid loomulikult eriti. Aga ses osas on Bäckmanil õigus, et küüditamise eesmärk polnud massiline hukkamine.

Lisaks tuleb tunnistada, et tegemist oli sõja või sõja järgse ajaga ja inimestel elutingimused igal pool kehvad. Näiteks minu vanaema rääkis koledusi elust Eestis nõuka ajal, kui kolhoosid tekkisid. Tema kirjeldus sellest, mis toimus oli näiteks palju jubedam sellest, mis ma Irja isalt kuulsin tema kogemustest vangilaagris Vorkutas.

Kõik siin elus on suhteline ja sõltub, kust vaadata. Loomulikult on eestlastel õigus näha asju oma mätta otsast, ent teistele tuleb jätta õigus näha asju nende mätta otsast.

Anonüümne ütles ...

jajah suhteline on see sinu jaoks võib olla, aga mitte nende laste jaoks, kes loomavagunis või siberis surnuks külmusid. inimesed on sulle element? eesmärk polnud hukata? kas on vahet sajale inimesele kuuli pähe kihutamisel, või kahesaja alasti metsa küüditamisel, kui sa tead et pooled neist kahesajast surevad? kuidas sa ikka nii jobu oled? miks sa pead valimatult pasaga mestis olema? näib et sulle pole tähtis ei sõnavabadus ega õiglus, peaasi et oleks vastaline, olgu või viimane lontrus

Anonüümne ütles ...

Millegipärast tundub, et see päkkmän oskab hästi heebrea keelt.

Inno ütles ...

"Element" oli see stalinistliku režiimi jaoks.

Ja näiteks paljude juutide seisukohalt on eestlased natside käsilased, kes aitasid juute põletada tuleriidal. Nende esindaja, nn natsikütt Zuroff käib siin alatasa luusimas ja uusi kurjategijaid tuvastamas.

Kui mina nüüd ütlen nendele juutidele, et kamoon, polnud need eestlased mingid natsid, siis nemad ütlevad, et kas ma mõtlen neile lastele ja vanuritele, kes gaasikambrites gaasitati ja tuleriidal põletati. Ja kui ma ütlen, et natside eesmärk polnudki ehk kõiki juute hukata, vaid neid uurida, nad isoleerida, siis ütlevad juudid, et "eesmärk polnud hukata? kas on vahet sajale inimesele kuuli pähe kihutamisel, või kahesaja alasti metsa küüditamisel, kui sa tead et pooled neist kahesajast surevad?"

Anonüümne ütles ...

no ikka õudne jura, mida sa ajad. ma pole kordagi vihjanud, et ma õigustaks kuidagi natse.

Inno ütles ...

Üleüldse tundub see Bäckmani teema olevat nagu lasteaed, kus pooled kisavad ühe kõvemini, teisest üle, teineteist juba ammu ei kuulata.

Minu arust oleks aeg maha rahuneda, maha istuda, võta kõik need bäckmanid, dasornikud jms punti, ka venemaalt kutsuda põnevamaid tegelasi ja Eestist kaasata inimesi ning nendega koos arutada need asjad selgeks. Las igaüks paneb oma kaardid ja argumendid lauale, ja siis üldsus otsustab, mis õige ja mis väär. Praegu kumbki pool sõimab teineteist, kusjuures tundub, et eriti kõvasti kisab Eesti pool, aga sellest on vähe villa, nagu öeldakse. Minul näiteks hakkab Bäckmanist kahju, kui aus olla, ja ma arvan, et mida rohkem teda tambitakse, seda rohkematel temast kahju on. Ehk siis, tampimine annab loodetule sootuks vastupidiseid tulemusi.

Minu jaoks on Bäckman sümpaatne, kuna ta on palju lugenud, ja ta on valmis kõike argumenteerima. Eesti poolt tuleb ainult emotsionaalset laus-sõimu, ja ei mingeid argumente. Kistakse Bäckmani tsitaate kontekstist välja ja vehitakse nendega. Mis see annab kokkuvõttes, sellest ma aru ei saa. Elu pole ju kisamisvõistlus. Või on?

Lisaks sellele tundub, et võitlus on ebavõrdne. Praegu on seis selline nagu sadakond härjapõlvlast on ühe hiiglase kallal ja püüavad teda kangutada. Minu jaoks suisa koomiline olukord ja mul on häbi oma riigi julgeolekuteenistuse pärast, kes on laskunud härjapõlvlase tasemele.

Anonüümne ütles ...

Toetan 2 käega Eesti- Soome ühisriiki.

Anonüümne ütles ...

ja rohkem erinevamaid seisukohti ja argumenteeritust, mitte emotsionaalset sõimu.

Anonüümne ütles ...

Filosoofiliselt öeldaks Bäckmani kohta, et annab veenvaid definitsioone. Korjab vahu ära ja keedab sellest midagi.
Võibolla ta on uurija, kuid ta ei argumenteeri mitte kogu materjali pinnalt, vaid tema poolt välja valitud silmatorkavate materjalikildude pinnalt.
Huvitav ta on, aga pole kindel, et kõlbab teda ajaloolaseks nimetada. Kuigi ka selliseid elukaid on vaja.