reede, 6. november 2009

Ja nüüd 10. lugu Ekspressi teemal: Miks on kõigile kasulik Ekspress pankrotti lasta


Väljavõte Ekspress Grupi veebist.

Niimoodi. Praegu on seis selline, et Ekspress Grupp on küll pankrotiseisus, ent seda ettevõtet hoiavad üleval võlausaldajad - pangad, peamiselt sellest tulenevalt, et nad usuvad Hans Luige lubadusi ning Luik on pantinud kogu oma maise vara, et tagada võetud laene ning üha suuremat kahjumit tootvale firmale peale maksta.

Ekspress on juba pikemat aega makseraskustes. Mis väljendub selles, et klientidele ei tasuta arveid. Ent keegi ei julge kobiseda, kuna, teate ju küll, vastas istub Hans H. Luik. Kes siis võib korraldada üpris karme asju, et tülikast võlausaldajast vabaneda. Ent suuri Luik kardab, neile mängib ta paipoissi. Ja suured usuvad teda, sest kuidagi muudmoodi ei saa põhjendada seda, miks Ekspressi aruannetes lastakse Delfi väärtusena kajastada 800 miljonit, kuigi selle firma väärtus on kuskil 50 kanti.

Aga loomulikult ei peaks olema makseraskused veel ühe firma pankroti põhjuseks, kuigi seda nad enamasti on, formaalselt. Püsivad makseraskused siis, mida Ekspress praegu katab ühelt poolt võlausaldajate hirmutamisega (ka president Ilveselt, või teda esindanud proualt ei julgenud kohalik väikeettevõtja saamata jäänud summat tagasi küsida) ning teiselt poolt Hans Luigelt saadud rahasüstidega. Ent võlgnevused üha suurenevad ja tõenäosus, et Luik suudab neid katta, väheneb iga päevaga.

Aga see selleks. Kui nüüd laiemalt vaadata, siis esiteks, ei ole pankrot veel ühe firma lõpp. See on tegelikult loomulik viis, turumajanduses, kuidas jänni jäänud ettevõte saab uue(d) omaniku(d), kes paneb paika uue juhtkonna, ja kel on rohkem võimeid, ja tegevus saab sisse uue hoo. Selliseid näiteid võib ajaloost tuua mitmeid, kuigi enamasti vahetavad uued omanikud firma nime, kuna vanal on kopitanud mekk man. Vanast ettevõttest võetakse vara ja töötajad üle ning jätkatakse uue hooga.

See, et Ekspressil on kopitanud mekk man, on kaugele tunda. Kogu Ekspress Grupp on nagu Luik ise, kes on aastaid tarbinud narkootikume, ning kui algul paistis kogu maailm ilusates värvides ja maailma jaoks paistis ka Ekspress tore (seksikas narko-läige oli silmis), siis viimasel ajal paistavad nii Luik kui Ekspress sellised pikaajalised sõltlased, kes võivad küll tuhmil pilgul vesta narkovanaisa-muinasjutte, ent kes pole võimelised adekvaatselt ei ennast ega ümbritsevat hindama.

Luik ise kirjutab Ekspressis üha harvemini. Ning tema väljaanded, Ekspress ja Päevaleht siis, on üha nõrgemad. Sealt pole juba ammu olnud lugeda midagi sellist, ütleme vapustavat, mida võis nautida iga nädal Ekspressi algusaegadel. Kus Ekspressi tulekut hinge värinal oodati. Isegi varem kahvatu paistnud Postimees tundub juba huvitavam. Ja sama lugu on Ekspressi veebiportaali Delfiga. Mis tammub paigal, seda juba aastast aastasse. Isegi Postimehe oma, mis nullist alustas, on mööda rühkinud. Ja sellega sai hakkama Aivar Reinap, lihtne Postimehe majandusreporter. Tegi ära Delfi veebimaailma suurtele tuusadele: lisaks Luigele veel Ville Jehe ja Allan Sombri.

Nõnna. Hiljuti vahetas Ekspress juhtkonda. Vana, Priit Leito juhitud seltskond lasti lahti ja asemele võeti Gunnar Kobini bande. Kes siis juhtis Ekspressi metsikutel 90ndatel, mil Kobin sai omale hüüdnimeks hr Divec, või Luige tankist. Seoses sellega, et aitas Luigel läbi Diveci tulusid peita ja nõnda kiirelt rikastuda, makse maksmata. Isegi Ekspressi töötajatele maksti palka ümbrikus, mustalt. Raha võeti välja Divecis registreeritud firmade kontodelt. Ok, mis me norime, siis tegid seda paljud, krahmasid kokku varasid, millest nad nüüd on suures osas ka ilma jäänud, aga see selleks. Kobin pole mingi meedia-asjatundja. Igal juhul pole Leito, vana meedia-guru Toomas Leito poeg temast millegipoolest kehvem. Kobin on sahkerdaja, kui anda asjale täpne nimetus.

Aga praegu on, vaatame kalndrisse, mis aasta. Jaa. Enam pole meil 1997. Vaid 2009. Eesti on Euroopa Liidu liige. Ja siin kehtivad omad reeglid. Divec on ammu kinni pandud, tema riismed hingitsevad veel Kalle Norbergi juhtimisel kuskil Luksemburgis, aga ega neilgi pikka pidu pole. Sahkerdamisega täna enam kaugele ei jõua. Ja mis on veel uudne: sahkerdajad võetakse vahele, ja kui vaja, pannakse kinni. Ehk siis, need trumbrid, mis Kobinil kunagi olid, enam ei tööta. Neil pole enam mingit väärtust. Nende abil tühjale ja auklikule pallile enam õhku sisse ei puhu.

Ja isegi sellest poleks kasu, kui Kobin aitab Luigel varasid Ekspressi aktsionäride selja taga maha parseldada. Sellega kaugele ei jõua. Mingit uut väärtust sellest ei sünni. Ei teki sellest paremat ajakirjandust. Ja ei tõuse seoses sellega ka mingit erilist tulu, vähemalt mitte Ekspressi aktsionäridele, ega ka lugejatele.

Sesoses sellega peangi mõistlikuks Ekspress pankrotti lasta. Mida varem, seda kõigile parem. Sest praeguse juhtkonnaga sealt head nahka enam ei tule. Ja Luik on, nagu juba öeldud, nii paljudesse asjadesse end sisse mässinud, et ta ei saa enam teha ka head ajakirjandust. Mistõttu kannatab sellest vindumisest kogu ühiskond.

Pankroti abil leiavad võlausaldajad firmale uue, võimeka juhtkonna. Minupärast võib palgata kasvõi Aivar Reinapi. Kes suudaks teha palju paremat ajakirjandust kui Luik. Ja anda ka Delfile võimalus arenguks, selle võib taas uutele omanikele anda, sest praegu takistab Delfi arengut konflikt Ekspressi paberväljaannete ja nende veebisaitide ning Delfi vahel: Delfi kõrval püütakse elus hoida kõiki üeljäänud veebisaite. Postimehel näiteks sellist probleemi pole, tulistatakse ühest võimsast torust.

Praegu on kahju vaadata Delfi ning ülejäänud Ekspressi väljaannete mandumist Postimehe kõrval.

14 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Äripäevast ütleb Kobin küsimusele: Millal jõuab Ekspress Grupp taas kasumisse?

Ekspress Grupi EBITDA on ilma erakorralisi mahakirjutamisi positiivne ka praegu. Saavutada aasta kõige madalama aktiivsusega kuudel 8,5 miljoni kroonine positiivne normaliseeritud EBITDA on vist üsna hea tulemus, või mis? Järgmisel aastal eeldame EBITDA agressiivset kasvu.

Seega, Inno, rahu. Ekspress on teel kasumisse :)

Anonüümne ütles ...

Reinap nüüd juhib lisaks veebile ka Postimehe paberlehe uudiseid ehk on laialt ette võtnud.

Inno ütles ...

See on umbes sama kui ma ütlen, et ma olen igati plussis, kui mitte arvestada kodulaenu ja autoliisingut, mida ma maksta ei jõua ja mille tõttu on mul arved arestitud ja seetõttu pole mul ka raha, et süüa osta ja seetõttu elan üldse viimased paar kuud hooldekodus, sest pank on maja müüki pannud ja ma ei saa enam seal sees elada.

Anonüümne ütles ...

Need EE Grupi analüüsid on vaieldamatult parimad artiklid siin blogis. Kui Inno oleks suutnud natuke oma emotsioone vaos hoida ja natukene kellegiga konsulteerida siis oleks saanud vana hea "Eesti Ekspressi" loo, parimate aegade tasemel. Sisuliselt on Innol õigus. Ja objektiivsuse huvides peaks Inno tunnistama, et samad jamad on väga paljude ettevõtetega. Õhku on palju ettevõtete bilansides ning tean, et audiitorid on püsti hädas järeldusotsuste koostamisega. Raamatupidamine on loov töö, mis nõuab muude oskuste seas ka täpsust. Selge on see, et ettevõte ei saa pikalt tegutseda negatiivsete rahavoogudega, samal ajal hinnates mingit müstilist vara "eiteakuidas" ja tekitades raamatupidamislikku kasumit.

Anonüümne ütles ...

Normaalsed lood nagu see Ekspressi paljastamine ja lihtsalt möla kellegi suguvõime, välimuse vms teemadel võiks eraldi blogidesse panna. Sita seest rosinate otsimine on tülikas.

Anonüümne ütles ...

Mulle tundub ka, justkui oleks Inno kahestunud isiksus- väga hea majandusreporter, kes võiks teha suurepärast majandusajakirjandust ja miks-mitte nagu ta ise antud loos kirjutab- Reinapi moodi Delfit juhtida ning siis nö kibestunud mees, kes püüab oma isiklikku häbi ja ebaõnnestumisi eelmises abielus roppuste ja alatute rünnakutega kompenseerida. Kolmas külg on ka arusaamatu lipitsemine nö riigivastastega- eks see ole elukutselise opositsionääri sündroom ehk vajadus vastanduda.
Ega sa juhuslikul amburi-tähtkujust ei ole?

Inno ütles ...

Ma võin kahestunud näida, aga oma arust kirjutan sellest, mis võiks laiemat avalikkust huvitada ja millest teised ei kirjuta.

Ning meedia on nagu söögilaud: ei saa pakkuda ainult praadi, või ainult magustoitu, või ainult jalopenosid. Kõike peab olema.

Ja eks jalopenodega on ka nii, et pärast söömist mõtled, et enam kunagi ei söö. Aga siis mõne aja pärast tahad jälle.

Anonüümne ütles ...

Ei tea kui suur nüüd see mandumine on, aga Delfi on oma kasutajatega ikkagi Postimehest 100 tuhandega ees. Vahepeal kõikus vahe küll 95 peale, aga ikkagi 100 on vahe. Punnitagu see Reinap seal mis tahes.
Järelikult on Postimehes midagi valesti kui ei suudeta seda "manduvat" Delfit edestada.. Ei tea küll mis?

Anonüümne ütles ...

Kui mitte numbrite taha vaadata, siis võib tõesti tunduda, et Delfi on teinud suure hüppe viimase aasta jooksul, aga.... nad on oma numbri sisse nö konsolideerinud ekspressi, maalehe, oma erinevad kuulutuste portaalid, sportneti ja võtnud pea kõik mis päevalehelt sisuliselt võtta ning sellega ollakse ikkagi postimehega peaaegu võrdne eestikeelse lugeja osas.

Peamine vahe on delfil vene osa lugejate osas, kus teatud keemia tõenäoliselt ka Läti-Leedu venekeelsete portaalidega. Ehk reklaamiandja ostab suurt massi eestikeelseid lugejaid, kuid vaatajad paraku suures osas muukeelsed.

Lisaks Delfi eest maksti ikkagi 800 milli, kui Postimehe veeb on neelanud ehk üle saja korra vähem. Kumb investeering oli mõistlikum?

Andris ütles ...

18:05 - Daniel Vaarik kirjutas kevadel oma blogis, et väidetavalt jäid Postimees Online väljaarendamise kulud umbes 100 miljoni juurde. Ma arvan, et tegu on piisavalt informeeritud inimesega, et päris suvalisi numbreid välja käima ei hakkaks. Nii et 100 kordselt väiksemast summast ei ole kindlasti juttu. Heal juhul on see olnud 10 korda väiksem summa. Pealegi ei tasu unustada, et Postimees Online taga on teed puhastav suurtükivägi - väga laia lugejaskonda omav Postmehe paberleht. Ilma selle toetustuleta oleks sama tulemuseni jõudmiseks kulunud tõenäoliselt umbestäpselt just Delfi ostuks kulunud summa.

Anonüümne ütles ...

Paraku-paraku on Postimees oma üüratu personaliga siiski Delfist maas ja seda ükskõik mis nurgapealt vaadates..ja seda ei muuda valeks ükskõik milline Postimehe poolne valeinfo. Panete tähele? Delfi ei kraaksu meedias, et nad on nr.1 ..aga postimees miskipärast teeb seda..olles aga ise statistiliselt teisel kohal, kordades väiksema Delfi taga. Postimehe veebi on samuti konsolideeritud rida erinevaid tooteid ja sellest ikka veel ei piisa. Äkki tuleks kasuks veidi verd lasta Postimehes ja tööpõhimõtteid ümber vaadata? Samal ajal kui Postimees oma naba imetleb teeb Delfi vaikides oma tööd ja hästi teeb. Vaadake ja võrrelge ise koosseise Postimehe ja Delfi kontaktlehtedelt.

Inno ütles ...

Mis seal Postimehe Onlines 100 milli maksis? Serveriruumi rent, või paari patsiga poisi palkamine?

Isand Vaarik ajas ehk midagi segamini Postimehe Tallinna-tuleku lansseerimisega, mis tõesti võttis 100 milli.

Kui Äripäevas sai kunagi veebi käivitatud, siis oli see puhas kasumiprojekt, mis tuli kokkuvõttes märksa odavam kui BNSi uudisnuppude ostmine miljonite kroonide eest aastas. Pressiteateid tuli märksa odavam endal ümber kirjutada.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

See on see monearismi ja kapitalismi väärakas elu...
...Parimaid asju saab tasuta...
...ELEKTRIT SAAB TASUTA...
Seoses The Venus Project-i elluviimisega te artikli autor võiksite ühineda The Zeitgeist Movement
liikumisega ja kirjutada:
1.Tasuta elektrist sest elektrit saab tasuta-tuulikutel ja päiksepaneelidel on tasuvusaeg...mil saab tasuvusaeg läbi siis hakkab jooksma TASUTA ELEKTER...Ühe ainsa tunni jooksul langeb maakerale nõnda palju päikseenergiat mille elektriks muutmise korral piisab terve maailma aastase elektrienergia vajaduse rahuldamiseks...Eesti suuruse maala katmisest päiksepaneelidega piisab terve maakera energia vajaduse rahuldamiseks...
2.Tasuta pangandusest ehk intressideta laenust.Jaapani ja Islami pangad annavad laenu ilma intressideta.Kolmanda Reichi pank andis samuti intressideta laenu...
3.Tasuta kinnisvarast sest vanasti ehitati maju talgute korras-majad saadi tasuta ja tänaselgi päeval Savisaar ehitab tasuta maju s.o. munitsipaalmaju...
4.Tasuta arstiabist sest Inglismaal,Prantsusmaal,
Saksamaal,Kuubal,Koreas on tasuta
arstiabi-ei ole vaja maksta ravikindlustust...
5.Tasuta turvalisusest sest turvafirmade nõutav teenustasu on legaalne väljapressimine ehk õhu müümine-politseijuhtkond ja turvafirmad on organiseerinud kuritevevuse selleks,et saada megakasumit...
6.Tasuta kraaniveest sest Iirimaal on kraanivesi tasuta.
7.Tasuta transpordist sest majade katustele paigaldatavad rooftop tuulikud ja päiksepaneelid tagavad
elektri autodele vajaliku elektri energia koguse.
8.Tasuta energiast sest on olemas NULLMAJAD(Juhan Parts avas selle projekti) ja EKOMAJAD,nende elanikud ei pea kulutama energia peale mitte sentigi.
9.Tasuta sidepidamisest sest
Skype kaudu saab tasuta vestelda ja ka mobiiltelefonides kasutatakse TASUTA Skype kõneaega.
elektritsaabtasuta.blogspot.com

Anonüümne ütles ...

Andris võiks veidi uurida Postimees Online OÜ majandusaruandeid ja siis hakata edasi nö analüüsima. Vaarik kuuldavasti tegi seda ja võttis oma spekulatsiooni tagasi. Number ikka pigem 10 kui 100 milli.

Muidugi on Postimees võitnud paberlehe toest, kuid tähtis on trend ja sisu. Päevaleht näiteks seisab paigal ja on sisuliselt ja rahaliselt stagnatsioonis. Postimees on teinud aga suure hüppe ning see, et me teda täna 800-millise Delfiga üldse võrdleme on juba saavutus. Sisuliselt tundub seal ka asi nö töötavat ehk delfil võib tõesti raskeks minna.