pühapäev, 10. aprill 2011

Kas Schibsted on läinud Eestis liiale?

Kõigepealt Wikileaks'i asutaja Julian Assange'i tagant varastatud niigi kaheldava eetilise väärtusega memode sokutamine Postimehesse, siis katse nn idarahaskandaaliga mõjutada valimistulemusi ja lõpuks turmtuli Eesti tippsportlase pihta. Tekib küsimus, kas Eesti meediaturul valitseva positsiooni saavutanud Schibsted on läinud, kuidas nüüd viisakalt öelda, tiba liiale.

Postimehe abil on Schibsted ehk Norra kapital kindlustanud omale teed Eesti majanduses: lihtsa vaevaga on alla neelatud kogu kaubandus, mida valitseb veel hiljutise Norra osalusega ICA (Rimi ja Säästumarketi poed), ühtlasi haldas seesama ICA Norra riigifirma Statoili teenindusjaamu. Muide, Eestis on Statoili turuosa ligi 30%, mis on isegi suurem kui firma emamaal Norras.

Eesti suuremad kinnisvaraobjektid, näiteks Olümpia hotell ja Ülemiste kaubanduskeskus Tallinnas kuuluvad Norra kinnisvaragigandile Linstow. Hiljuti ostis Norra tööstusgigant Orkla Eesti tuntuima tehase ja kaubamärgi, kommivabriku Kalev, pärast seda kui vabriku eelmine omanik Oliver Kruuda oli meedias sõelapõhjaks tulistatud. Kunagise Eesti au ja uhkuse, Eesti Merelaevanduse koos väärtuslike kalapüügilubadega pistis võileivahinna eest taskusse Norra laevandusfirma Tschudi & Eitzen, jättes laevafirma võlad Eesti riigi kanda. Kas teadsite, et Pakri, Vanaküla ja Tooma tuulikuparkide omanik on Norra energiafirma Vardar? Kuidas see Lenini järgi oligi revolutsiooni ajal, mida on vaja võimu ülevõtmiseks: telegraaf ja side (tänapäevases mõistes meedia), transport (kütus) ning elektrijaamad.

Norra kapitali heal kjäekäigul ja edenemisel hoiab teraselt silma peal Postimees. Nüüd on viimaks ette võetud ka Eesti sport, mis kolinal vetsupotist alla lasti, kõikide norrakate rõõmuks.

Ning last but not least, Vene-vastase meelsusega Eesti on mugav tööriist Norrale, kes veab parasjagu Venemaaga vägikaigast Põhja-Jäämere rammusate naftavarude kasutuselevõtuks. Kaalul on triljonid dollarid ja mis see väike konfliktike siis Venemaa positsioonide nõrgestamiseks ära pole korraldada, parem veel kui võõral maal ja võõraste kätega. Igal juhul on näha, et Norra seisab igal rindel oma rahvuslike huvide eest. Arusaamatuks jääb aga, mis on Eesti rahvuslikud huvid ja kas neid üldse on, lisaks norralaste tentsikuks ja peksukotiks olemisele muidugimõista.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lesser evil. Parem juba Norra kui Vene kapital.

Küsimus tekib, miks eestlased kõik oma varad maha müüvad? Ei oska omanik olla? Ratsa rikkaks saamise mentaliteet? Oskamatus pikemas perspektiivis elu näha? Eestlane ei usu, et see riik kestab? Kiiresti rahad kätte, enne kui hilja?

Inno ütles ...

Et siis hirmust venelaste ees laseme end norrakatel ära kägistada?

Anonüümne ütles ...

Vene kägistamine on jubedam kui juba kägistamist valida. Ma ikka lootisn, et ehk saaks hoopis kägistamata aga vist ei saa. Miks ei saa? Meil selline sitt iseloom?

Anonüümne ütles ...

Ma arvan, et sisimas iga eestlane teab, et kaua see tilulilu ei kesta ja kes end surnuks ei joo, sõida, kakle jne., see katsub oma rahad kätte saada ja siis aidaa. Või on laisk ja keeli ei oska, ei viitsi, siis jääb kohapeale uutele peremeestele kupjaks.

Anonüümne ütles ...

Jääb kohaliku kupjana tööle. Nagu mõnede Hansapunkaritega juhtus.

Anonüümne ütles ...

Kuna ise eetis ammu ei ela ja eesti tulevikku ei usu, siis ma kaldun arvama, et kodumaa reeturiks kutsutakse minusuguseid hoopis kadedusest.

Anonüümne ütles ...

Eesti kapitali käes ikka ju ka mõned tegijad: Kaubamaja, Selver, Alexela, Olerex, Silja Line, Tallink... ma ei oleks nii pessimistlik eesti kapitali jätkusuutmatuses. Uuesti sündivad põllumajandusettevõtted ja piiritusevabrikud. Riik hoiab nii EE-d kui ka põlevkivikaevandusi, viimaseid isegi mujal maailmas eestlaste rahaga laiendades... Ärge nüüd laske. Krimelte vahtu on vist kogu maailma paneeli ja prussivahed täis lastud...Eelistage eestimaist käige Olerexi mitte Statoilis, Selveris mitte Rimis, lennake eesti õhuga mitte odavlennuga. Makske pisut rohkem ja oletegi iseseisvad.Ärge olge nagu pelikaniparv ice-age- multikast, mõelge ise ka.

Anonüümne ütles ...

Ma olen ammu arvanud, et ega eestlased ei taha tõeliselt olla iseseisvad ja vastutada selle eest, pigem kiiresti midagi krahmata kui soodne võimalus tuleb ja siis minema kuskile kas teise riiki või metsa. Kahju.

Anonüümne ütles ...

Mõistlik oleks enda valikuid meelevaldselt mitte laiendada. A la, "mina Eestisse ei usu ja lsin siit jalga, järelikult ongi Eesti riik p...-s".
Igaüks tehku, mida tahab, aga ärgu tulgu teiste eest sõna võtma.

LPR ütles ...

Mida siin laiendada on? Konkreetsete isikute tulemised, minemised ja nende isiklikud uskumised ei muuda ju fakti, et p...s ta on.

Aga eks ilu ole vaataja silmades.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Lahendusi te ei paku sest eestlane on loodud juutide-venelaste-norrakate jpms. orjaks.
Eestlase otstarve on maksta üüri ja kütte jpms. arveid-eestlane ei ole inimene,eestlane on tööriist.
http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2011/04/kuna-omavalmistatud-elektrituulikud-ja.html