kolmapäev, 15. august 2007

Järvi jutupliiats roostes?


Väljavõte Postimehe artiklist.

Viimasel ajal paistab olevat moes venelasi kritiseerida. Seda teeb ka Raivo Järvi, kes lahterdab Venemaal (ja ka Eestis) elavad elanikud kaheks: venelased ja sovetid.

Jättes kõrvale asjaolu, et ka eestlaste hulgas leidub minu arvates hulgaliselt sovette, tahaks peatuda ühel huvitaval seigal. Nimelt igatseb Järvi taga Romanoveid, "helge pea ja lääne eetikaga aristokraate, kes annaks hinnangu taas pöördeid üles võtvale totaalsele ajupesule". Ma ei tea, mida Järvi mõtleb täpselt selle eetika ja ajupesu all, aga Esimene Romanov ja kogu Romanovite dünastia alusepanija oli Peeter Suur, see mees, kellega praegu võrreldakse Putinit. Selline läänemeelne valitseja, kelle käe all Venemaa muutus impeeriumiks. Kes pani aluse Vene sõjaväele ja laevastikule, mille traditsioone austatakse tänapäevani. Ja see sõjavägi aitas Krimmist minema lüüa tatarlased ning võita sõjas Rootsit, mille tulemusel langes Eesti Venemaa mõjusfääri aastasadadeks. Peeter Suur lõi Soome lahe äärest minema ingerlased, kelle maale rajas omanimelise linna.

Ilmselt meeldiks Järvile elada Putini-Venemaal. See on täpselt sama nagu Romanovite ajal.

Romanovid ei andnud Eestile iseseisvust, seda tegi LENIN, kes Romanovid troonilt kukutas, palju kirutud mees. Eesti sai Vene kommunistidelt enesemääramise õiguse pärast 700 aastat kestnud võõramaist iket. Ja eestlased hindavad seda kõrgelt, selle aastapäeva tähistatakse igal aastal 24. veebruaril. Ja see, et Lenini järeltulija Stalin hiljem Eesti endale sai, oli võimalik seoses Hitleri ja Stalini kokkuleppega, kus Euroopa ja kogu maailma juhtriik Saksamaa andis Venemaale õiguse Soome ja Balti riikide ning osa Poola okupeerimiseks, et siis Saksamaa saaks ise rahulikult Euroopat vallutada.

Ja 1991. aastal andis Eestile iseseisvuse moodsa aja revolutsionäär, Boriss Jeltsin, praeguseks samuti palju kirutud mees.

Nii et tõesti, venelasi kiruda pole mõtet, nad on kaks korda eestlastele andnud vabaduse. Ja kaks korda on eestlastelt võtnud vabaduse sakslased.

Kommentaare ei ole: