pühapäev, 2. september 2007

Üks argument palgasõjaväe vastu


Sakslaste kuningas Alaric, kujutis Wikipediast.

Ühe argumendi palgasõjaväe vastu võib tuua Rooma ajaloost. Kus palgasõjavägi oli efektiivne niikaua, kuni sinna hakati võtma sakslaste (germaani) hõime (roomlased ise ei viitsinud eriti sõdida). Sakslasi võeti palju ka muudesse riigiametitesse, isegi Senatisse. Ja erinevalt keltidest, kes olid Rooma riigile ustavad, võtsid võimule lähedale pääsenud sakslased võimu Rooma riigis üle, korraldasid riigipöörde, panid oma mehed pukki ja omameelse paavsti ametisse. Ja edasi võeti võim kogu sel maal, mida kutsutakse Euroopaks. Ning edasine on juba Euroopa ajalugu. Asi polnud niisiis päris nii, et tulid paljasjalgsed germaani hõimud, koos hunnidega ja vallutasid Rooma. See oli pigem nagu riigipööre ja hunnide juht Attila, vastupidi, sõlmis Roomaga liidu, misjärel oma mehed ta hukkasid kui reeturi. Ma olen asumas just lugema Ammianus Marcellinuse, ühtse Rooma riigi viimase ajaloolase ajalookirjutust, et asja täpsemalt veel uurida, aga etteruttavalt lihtsalt tooks sellise hoiatuse: palgasõdureid ei saa usaldada. Palgasõjavägi on ehk efektiivne vallutussõjas, kus siis sõduritele lubatakse igasugu sõjasaaki ja muud ninni-nänni roosamannat, aga kaitsesõjas on palgasõduri efektiivsus null.

Sakslased ja venelased on laias laastus sama sugu (2000 aasta perspektiivis on nad sama rahvas) ja sama mõtteviisiga. Seetõttu on ohtlik Eestis luua palgasõjaväge, kuna see muudab Eesti riigi haavatavaks, kui sinna lähevad näiteks venelased. Näiteks minu jaoks on null venekeelne ja -meelne politseinik Narvas. Kui kunagi, mõned aastad tagasi temalt teed küsisin, ühmas ta mulle: tolka pa-russki. Ja ma ei usu, et see politseinik mulle appi tuleb, kui mulle Narvas peksa antakse. Ja miks peaks venekeelne- ja meelne sõjaväelane Eesti riiki kaitsma, kui venelane Eesti vastu sõdima tuleb? Samuti on ohtlik anda venelastele Eestis võimu juurde. Tegelikult oleks pikas perspektiivis mõistlik kas venelased täielikult assimileerida (mis ilmselt osutub võimatuks, kuna EL ei luba) või nad lihtsalt maalt välja saata. Viimane variant on ka keerukas.

Eelnevat arvestades kaitseb Eestit kõige paremini eestikeelne ja -meelne sõjavägi. Ja polegi vahet, kas seal keegi püssi oskab lasta või mitte. Oluline on kasvõi pauku teha. Ja hea on, kui üks vastane õnnestuks maha kõmmutada.

Teine võimalus on muidugi luua palgasõjavägi ja koguneda ning koos palvetada, et keegi püha Maarjamaad ei puutuks. Ja kui armuline jumal seda palvet kuulda võtab, siis ei juhtu miskit suuremat hullu. Ainult ma olen kuulnud, et jumal on kõva napsimees ja talle ei meeldi, et alkoholi müüki piiratakse. Mistõttu ta võib hullult lajatada, lambukesi karistada. Hoidkem siis piip ja prillid!

Kommentaare ei ole: