reede, 7. september 2007

Nukumaailm läheb uppi: veel Margo Vainost

Neile, kes tunnevad huvi, mis on saanud meie järelpärimisest Margo Vaino vahi alla võtmise asjus, siis härra peaministri ning härra justiitsministri vastust ei ole veel saabunud. Aga me ootame nad ära ja anname siis teile ka kohe teada.

Mõtisklesin tükk aega, et miks prokurör Lea Pähklil oli vaja uuriv ajakirjanik kohe vahi alla võtta, et miks näiteks ei piisanud allkirjast, et ta ei lahku oma elukohast. Aga seepärast, et kui Margo Vaino oleks vaba, siis ta kirjutaks loo, kus ta selgitaks, miks ta hoidis lastepornot ehk tal oleks võimalus end süüst puhtaks pesta. See ei lähe aga kokku tema peale kaevanud naise kättemaksuplaanidega. Margo oli vaja justnimelt vangi saata, et talle nö koht kätte näidata. Õigussüsteem ehk kitsamalt prokuratuur täitis ses farsis vahendi rolli. Miks prokurör aga ometigi sellega nõus oli? Võimalik seletus on, et Erika Priedenthal ütles prokurörile, et kardab Margot, et Margo võib tema juurde tulla ning küsida, miks ta nii tegi, teda koguni ähvardada. Ja prokurör uskus. Kuna lihtne on uskuda seda, et mees, olgu ta kui hädine tahes, võib naisele haiget teha. Ja raske on uskuda, et naine võib teha haiget mehele. Kui Inno tahtis, et Ingridile kehtestataks tema suhtes lähenemiskeeld, mis oleks ometigi põhjendatud, kuna Ingrid Tähismaa peksis oma meest jalgadega, siis prokurör Luule Pello ainult muigas ning kohtunik Koidula Laurisaar keeldus seda kehtestamast. Miks? Ei taheta tunnistada, et naine võiks ohustada meest. Või last. Tartu lastekaitsja Maie Erin näiteks sõnas, et naisel ongi õigus olla emotsionaalne, lüüa meest, kuna ta on naine ning naised ongi sellised. Mis on ju jabur. Kuidas saaks sellisel juhul naisi riiki valitsema lasta?

Minu meelest on sellised arusaamad väärastunud. Ning tulenevad enamasti sellest, et ametnikud on enamasti naised. Naised, kes võivad olla ise olnud vägivaldsed oma meeste vastu. See on nagu tondilinna suur saladus, mida tuleb hoolega hoida, sest kui see välja tuleb, siis läheb maailm uppi ning nukud muutuvad koletisteks, kes nad tegelikult ongi. Ja see on ka põhjus, miks ajakirjandusmagnaadid nagu Mart Kadastik ja Hans H Luik on otsustanud Tähismaade ning Vaino asjasse mitte sekkuda, sest vaikida. Muidu läheks nukumaailm uppi ja kes teab, mis siis kõik välja tuleks. Nende enda pahateod ja patud näiteks?

Me saame veel teada, mis Margo Vaino vahistamise taga on. Kui mitte varem, siis vähemasti siis, kui ta ise vahi alt vabaneb ning sest pajatab. Aga millega õigustab Eesti õigussüsteem end siis, kui selgub, et Vaino tõepoolest vaid tegi uurimistööd? Millise seebiga pesevad end puhtaks Lea Pähkel ning prokuratuur? Kas sellist seepi ongi?

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Vaadake, kahjuks ei pääse Margo (98% tõenäosusega) enam eluga välja sellest mängust. Niiet, prokurör (raske on mul seda elajat nii austavalt nimetada) jt asjasse puutuvad (sabapidi, mille peal Vaino seisma juhtus) isikud ei pea seebi leidmise küsimuses muretsema.