pühapäev, 4. november 2007

Panic attack

Palju on küsitud, miks börs kukub. Nüüd on siis asi veitsa selgem. Äripäev.ee kirjutas, viitega Bloombergile sellest 30. oktoobril. International Herald Tribune' is ilmus selle kohta pikem artikkel 31. oktoobril.

Et Euroopas edukas olnud iirlasest börsispekulant John Bennett mängib Balti riikide aktsiate languse peale. Juba kaks kuud on ta Balti riikide ja Balti riikidega seotud Skandinaavia pankade ja ehitusfirmade aktsiaid ette ära müünud. Lootuses nad hiljem odavamalt tagasi osta ja vahe pealt teenida. Börsiasjanduses nimetatakse seda short selling. Mis reaalsuses tähendab, et mängu tuleb panna ainult väike riskipreemia, ning hiljem, kui aktsiad tegelikult ei lange, katta oma kahju.

Nojah, ega muud polegi, aga Bennett on olnud aastaid suht edukas. Näiteks on ta järele uurinud, et Balti majandusi sööb kõva inflatsioon, mistõttu on suure surve all pangad ja ehitusfirmad. Lisaks võivad valitsused korrigeerida valuutade kurssi, kui midagi muud teha ei osata galopeeriva hinnatõusu pidurdamiseks.

Balti pangad on juba pinge all. Läti lühiajalised intressimäärad on kerkinud 12,8%ni, mis on kõrgeim tase pärast 1998. aasta kriisi.

2007. aasta algul spekuleeris Bennett Dublinis baseeruva Bank of Irelandi languse peale ning aasta algusest ongi panga aktsia hind kaotanud 29%. Neli kuud tagasi müüs Bennett ette Saksa Commerzbanki aktsiaid ja tänavu kolmandas kvartalis kukkus panga aktsia 19%. Samuti müüs Bennett ette kinnisvarafondi British Land aktsiaid, mille väärtus kukkus pärast seda 34%. Firma on aasta algusest oma väärtuses kaotanud 40%.

Edaspidi plaanib Bennett hakata spekuleerima ka Hiina aktsiaturu languse vastu.

Kommentaare ei ole: