kolmapäev, 12. detsember 2007

Miks on mõistlik tellida Tietokone?


Wifi n-standardi seadmete võrdlus viimases Tietokones.

Esiteks seepärast, et see ajakiri käib ajaga kaasas. Kui Eestimaised arvutiajakirjad võrdlevad ikka veel ajast ja arust wireless-g seadmeid, seda juba ei tea mitmendat korda, ja ostivad üle linna mingeid võrke, mis on selge mõttetus ja ajaraisk, neid on otsitud juba varsti 10 aastat! Parem oleks võinud sarnaselt soomlastega testida uusi kiireid wireless-n standardi seadmeid, mis juba ka Eestis müügil ja inimesed tahavad teada, millist osta. Näiteks mina ostsin kalli Apple'i seadme, kuigi sama hea Buffalo asja oleks saanud poole odavamalt, nagu nüüd selgus. Ja eestlaste lemmikut Linksysi (mis on minu arvates täielik saast, eriti võhiku jaoks, kuna ühildub halvasti teiste seadmetega) soomlased üldse ei tunnusta.

Panen siia Eesti kasutaja jaoks ka sommide edetabeli:
Toimetuse soosik: Buffalo Nfiniti WZR2-G300N: kiire, odav, hind 99 euri, 7,5 punkti.
Siis punktide arvu järgi:
D-Link DIR-655: kiire, kallis, hind 169 euri, 7,6 p.
Apple Airport Extreme Base Station: keskmise kiirusega, kallis, hind 179 euri, 7,5p.
Linksys WRT150N: keskmise kiirusega, odav, hind 99 euri, 6,6p.
Telewell TW-Wlan 802.11 b/g/n: keskmise kiirusega, odav, hind 79 euri, 6,4p.
Netgear WNR834B v2: aeglane, odav, hind 79 euri, 6,2p.
Edimax BR-6504N: aeglane, odav, hind 95 euri, 6,1p.

Siis on sommid võtnud vaatluse alla nn nutitelefonid (telefon ja arvuti koos):

millede hulgas on soosik HTC Tytn II (Taiwani firma), mis ka mulle väga meeldib, sest seal on peal GPS navigeerimisseade koos TomTomi vajalike kaartidega. Ehk siis koos tippklassi telefon-arvutiga saab kaasa tippklassi naviseadme. Ja seda 895 euri eest (võrdluseks, samapalju maksab ka Nokia telefon-pihuarvuti, millel navitarkvara tuleb juurde osta). Ja nagu Brüsselis veendusin, müüakse poole odavamaid HTC nö tavalisi telefone samuti GPSi ja navigeerimise tarkvaraga varustatult. Eestis pole ma neid HTC asju kohanud, kuigi nende hinna ja kvaliteedi suhe on muljetavaldav! Suure ekraaniga telefon ja GPS naviseade üheskoos 400 euri eest!

Üldse oleks Eestis paslik anda hinnanõu mitte Eesti poodide võrdluses, kus kaubad enam-vähem samas hinnas, vaid üle-Euroopaliselt. Sest turg on üks. Ja näiteks Brüsseli Fnacis oli 1TB mäluga kõvaketas müügil sama hinnaga mis Eestis 500 GB, ehk kuskil 3000 krooniga.

Ka telefonid, tundub, on Belgias odavamad kui Eestis. Ja tundub, et ka näiteks wifi-seadmed on isegi Soomes odavamad kui Eestis. Vähemasti on seal valik parem. Eesti arvutikaubandus on millegipärast ajast maha jäänud.

Lisaks on võrreldud Tietokones pankade interneti investeerimiskeskkondi. Ja et seda kõike teada saada, on mõistlik (lisaks reisimisele) tellida Tietokone.

Ja Eestis oleks mõistlik testida telefone, kus GPS seade peal. Need on juba aasta otsa turul olnud, aeg oleks kokkuvõtteid teha. Ja miks ei võiks võrrelda ja testida Eestis eri veebikeskkondi? Võrrelda iga numbris mingeid interneti keskkondi: pangad, arvutipoed, ajakirjandus, valitsusasutused. Internet ja selle kasutamine on paljuski arvutitega seotud.

Ja kindlasti peaks olema igas arvutiajakirja numbris konkreetsed nipid ja soovitused mingi teatud arvutitega seotud asja jaoks. Näiteks kõvaketta, printeri ühendamine wifi-võrku, koduse võrgu loomine, info talletamine kõvaketastele.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nojaa...
Hinnaskaalat võiks veidi laiemalt vaadata kyll, kuid miskist wifi ruuterit ma ei läheks lambist Brysselisse ostma paarisaja kroonise vahe pärast. Omaette küsimus oleks euroopa ebay või amazon (on need yldse olemas?) . Kui sellisest kohast tellida, kas tollimaksud jms tuleks veel Eestis lisaks? Iseenesest oleks jube sheff neti kaudu EU majandusruumist vidinaid tellida ja maksta tunduvalt vähem kui ameerikast analoogset asja tellides. Usast tellides tuleb vidinale vähemalt 1/3 hinnale juurde koos saatekulude, tollide KM-i jms nodiga. Aga nutitelefonidest on minuarust kõige ägedam iPhone. GPS-i peal kyll pole, kuid see on väike miinus :)

Ray D. Noper ütles ...

Kaks asja, esiteks ei ole 802.11n ehk mainit wireless-n veel ametlikku standardit saanud, s.o. on veel väljatöötamisel ja võib juhtuda (kuigi pole väga tõenäoline), et midagi muutub nii kapitaalselt, et praegu olemasolevad seadmed enam ei päde. Selle sündmuse tõenäosus ei ole küll suur, kuid siiski ei võeta seepärast wireless-n-i veel enamasti kavasse.
Teiseks, HTC tooted on Eestis müügil küll, küll põhiliselt brändi QTek all, vt www.qtek.ee.

Hindadest... Üldiselt on nii, et nišitoodete osas on reegel "screw the Eastern Europeans" siin tõepoolest eriti hästi näha...

Anonüümne ütles ...

ja 500GB ei maksa 3K, pigem ikka 2K.

Anonüümne ütles ...

GPSiga pihuarvuteid on ka Eestis testitud ja vörreldud. Aga välismaa ajakirjast on muidugi ägedam lugeda.

Anonüümne ütles ...

HTC tooteid myyakse Eestis kyll. www.htc.ee on maaletooja koduleht. Ostsin ise just TyTN II ja rohkem rahul kui iPhonega.

Anonüümne ütles ...

Kulla mees, olgu muude asjadega nagu on aga palun ära enam tehnikast kirjuta. Vähemalt mitte senises õpetlikus vormis. Iga oma tehnikavaldkonda puudutava kirjatükiga oled sa vähegi asjast midagi teadvate jaoks kolinal ämbrisse astunud. Alates Maatriksi arvustusest (mis on üks parimaid tehnikaajakirju üldse, mida ma tean ja tellin ma läänest tehnikaajakirju üle 10 a nii umbes 1000-1500 kr eest kuus) kuni nüüd selle viimase artiklini.
500 GB kõvaketas maksab siin 1600 kr ja terabaidine umbes 3500 kr. Ah et said apple wifi seadmega petta? No vaata, apple ongi selline edevate ja tehnikakaugete meeste bränd. Mina põdesin maci vaimustuse 95-96ndal aastal läbi, s.o OS 7.5 paiku, mil viimast korda oli tõepoolest maci ja pc maailmas kasutusmugavuselt ja funktsionaalsuselt märkimisväärne vahe. Praegu ongi Apple kallis, tavaliselt umbes topeltkallis võrreldes samaväärse asjaga pc maailmas. Mille üle sa siis imestad?
Ahsoo, Mac ei ole ammu enam töökindlam kui pc, mul pole olnud pidevalt kokkujooksvaid pc arvuteid umbes 10 aastat ning tarkvara, mida ma kasutan on kõike muud kui küps ja tavapärane. Nii et su vasikavaimustus "mitte kokku jooksva" arvuti suhtes on järjekordne ignorantsuse ja kitsarinnalisuse demonstratsioon. Sitad arvutid on sul seni olnud, ei midagi muud.

Inno ütles ...

Milleks ägestuda?! Korralik 500GB kõvaketas, firewire ühenduse ja arhiveerimistarkvaraga, maksab 3k, mingi saasta saab jah odavamalt kätte. Aga seda ei soovita ma vaenlaselegi.

Anonüümne ütles ...

Selle ajakirja artiklis on pigem võrreldud täisklaviatuuriga telefone.
Kuna tegelen palju NOKIA telefonidega, siis NOKIA telefonidel (va 6110),millel on GPS seade peal on ka rakendus NOKIA Maps ja nende kaartide laadimine on täiesti tasuta ja seda saab ise väga lihtsalt teha oma arvutist NOKIA PC Suite kaudu. Eestist ostetud telefonil peaks olema peal Baltikumi kaart ja kui on soovi minna kuhugi mujale riiki, siis lihtsalt enne reisi laadid selle riigi kaardid peale oma arvutist. Tahtsin lihtsalt selgitada, et NOKIA telefonile pole vaja osta kaarte. Aitäh

Anonüümne ütles ...

Inno, lugedes su tehnikaalaseid sõnavõtte tahaks soovitada iganädalaseks lugemisvaraks näiteks Postimehe Arteri arvutilehekülge. See pajatab jõukohases vormis arusaadavatest asjadest :P

Inno ütles ...

Arteri kohta niipalju, et seal on tõesti vahel head tekstid, aga enamasti väga algajatele.
Aga keskpärasele kasutajale pole midagi. On palju päris algajatele ja kohe väga palju asjatundjatele. Minusugusele keskpärasusele pole Eestis midagi. Ja nii ma siis tellin Tietokonet, kus on just minusuguse jaoks infot.

tramm ütles ...

Kõvakettal firewire? Ahsoo, sa mõtled välist kõvaketast.
Väga huvitav, millises poes müüakse Brüsselis 1TB korralikku välist kõvakettaseadet nii odavalt. Komisjonipoes e. pandimajas äkki?
Isegi USAs, kus tehnikakaubad on märkimisväärselt odavamad kui Euroopas (Andorra ehk v.a), maksab korralik terabaidine väline kõvakettaseade 3000 krooni ümber, tavaliselt pisut üle selle.

Pisut lisainformatsiooni sulle.
Esiteks, varundamistarkvara, mille sa sellise seadmega kaasa saad on tavaliselt kärbitud versioonid. Seega selle olulisus on suhteliselt tähtsusetu eriti arvestades, et praktiliselt iga dvd kirjutajaga või uue arvutiga tuleb sarnane asi juba niigi kaasa.
Teiseks, Firewire kõvaketastel on suhteliselt eilne päev. E-SATA on palju popim ning USB2 on sama kiire kui Firewire.