teisipäev, 4. detsember 2007

Tuleb välja, et me järgime lausa head ajakirjandustava!

Sain just kätte Pressinõukogu (see on ajalehtede ja ajakirjade juhtide loodud kaval asutus, et ajakirjanduse poolt tümitatud inimesi viisakalt perse saata ning ühtlasi vältida väljaannetele kurnavaid kohtuasju) vastuse minu kaebusele Eesti Ekspressi peale, kuna Ekspress avaldas minu kohta ilma viiteta eksitavaid hinnanguid ning lasi Preatonil minu aadressil nö suu puhtaks rääkida, stiilis "mida Ingrid teiste kohta rääkis".

Ja vastusest selgub, et Ekspress tegi kõik õieti. Et võibki avaldada lugusid stiilis, mida keegi teiste kohta rääkis, avaldada viiteta laimavaid hinnanguid jms. Nii et meie blogis avaldatud "mida Ingrid rääkis" rubriik järgib täiesti head ajakirjandustava ning need, kellest juttu, peaks olema isegi uhked selle üle, et neid on ära mainitud.

Nii et tuld, sõbrad! Kui ma algul arvasin, et selliseid jutukesi võib avaldada blogis, siis nüüd selgub, et nad on teretulnud igas suuremaski ajalehes.

Siin aga Pressinõukogu vastus:

Kaebus nr 180
Pressinõukogu otsus 29.11.2007

Eesti Ekspress ei rikkunud head ajakirjandustava

Pressinõukogu arutas Inno Tähismaa kaebust 25. oktoobril 2007 Eesti Ekspressis ilmunud artikli „Preatoni: Mu tulevik on roosa!“ peale ning otsustas, et leht ei rikkunud head ajakirjandustava.

Artikkel vahendab ärimees Ernesto Preatoni hinnangut aastaid kestnud kohtuloole ning tema arvates selle taga seisnud neljale inimesele, kelle hulgas on ka Inno Tähismaa.

Inno Tähismaa kaebas Pressinõukogule, et artiklis on tema kohta esitatud tõsiseid, laimavaid ja tõendamata süüdistusi, kusjuures sõna enda kaitseks leht talle ei andnud.

Eesti Ekspress selgitas, et leht kajastas Ernesto Preatoni arvamust ja tundeid. Lehe hinnangul ei saa käsitelda laimuna Inno Tähismaa järjekindlat tegevust Ernesto Preatoni tegevuse kajastamisel ning pigem tuleks seda võtta kui tunnustust ajakirjanikule. Inno Tähismaa kohta antud iseloomustust peab toimetus Ernesto Preatoni arvamuseks ning ei pea põhjendatuks, et selle juures oleksid kaebaja kommentaarid.

Pressinõukogu otsustas, et Eesti Ekspress ei ole eksinud ajakirjanduseetika koodeksi vastu. Pressinõukogu hinnangul ei ole kaebaja kohta esitatud tõsiseid süüdistusi, mis eeldanuks tema kommentaari.

Pressinõukogu esimees Eve Rohtla

4 kommentaari:

Elver ütles ...

Aga ongi nii. Reeglid on tehtud reeglite tegijate kaitseks :)

Eelmisel aastal sai IT-Neegris Webmedia tegemisi analüüsitud. Üks mulle seni teadmata Webmedia sell läks nii pöördesse, et hakkas minu nime all mitmete inimeste blogides ropendama. Ja seda lausa firma enda tulemüüri tagant.

Tegin siis politseisse avalduse. IP-aadressid ja kellaajad ja kommentaarid. Sain kuu aega hiljem kirja, et jah, politsei on fikseerinud, et minu nime all tõesti kommentaare kirjutati, aga kuna ma pole riigikogu liige, ega ühegi välisriigi saadik, siis nad ei saa midagi teha.

Vaatasin siis seadusest järgi ja tõesti on nii, et keegi võib näiteks Inno Tähismaa nime all delfisse kirjutada kommentaari "olen pepupoiss" ja politsei ei saa mitte midagi teha. Kirjutad sama kommentaari Andrus Ansipi nime all, pannakse sind vangi.

Kui seaduse loogikat natuke analüüsida, siis selgub, et Eesti Ekspress võib avaldada ka näiteks terve lehekülje suuruse "ülestunnistuse" Inno Tähismaalt, juures Inno pilt. Inno ise ei pea seda kirjutama. Ükskõik kes võib selle autor olla, aga ilmub Inno nime all. Ja seaduse silmis on kõik okei.

Anonüümne ütles ...

Kirjutage siin mida tahate, niikuinii on juba selge, et valetate otseselt (just valetate, mitte ei arva valesti või misiganes) . Mul juba ära kontrollitud.

Anonüümne ütles ...

heh, mkiis, aga kus on vale, kus tõde? Niipalju kui mul on kokkupuuteid/infot olnud konkreetsete isikutega/kohta, ei ole küll miskit valesti ega ülekohtuselt öeldud. Kogus pole just ülemäära suur, kuid tendents on ikka päris selge.

Äkki tooksid välja, kus on vale, kus tõde?

Minu jaoks on seni suurim vale olnud see, et McDonaldsis on head toidud. Minu meelest on see paras saast. Aga see väide on vale subjektiivselt, kuna see on maitse/eelistuse küsimus. Võrreldav väitega, et "ma ei suudaks elu sees Ingridit keppida" versus "Ingridit on jube hää keppida". Kumb on siin õige?

Anonüümne ütles ...

Ei no Eesti on ikka lahe koht. Ainult üks pidev üksteisele perse keevitamine käib. Igal fucking tasandil.

Fuck this shit!

Tervitustega,

Ülemere Mees.