pühapäev, 13. jaanuar 2008

Kuidas saab Postimees üldse olla objektiivne?, ehk mis seob Kadastikku ja Ansipit, Ansipist kui ärimehest


Mart Kadastik ja Andrus Ansip, väljavõtted Postimehe veebist ja Vikipeediast.

Mnjaa.

Kas on keegi välja uurinud, kui mitu miljonit maksis Kadastik Ansipile Tartu Raadio aktsiate eest? 2001. aastal läks küll enamusosalus 1,5 milli eest, aga ülejäänu? Samas sai Ansip Tartu Raadio aktsiad niisama endale, kui tema osalusega Rahvapank 1995. aastal liitus Virumaa Kommertspangaga.

Ja loomulikult võib arvata, et härrad Neinar Seli ja Veljo Ipits, kellega Ansip enne Tartu linnapeaks saamist koos bisnist tegi, jagavad osalusi koos Ansipiga. Need on siis Seli firma Rondam ja Ipitsa firma Veland. Rondami käive oli möödunud aastal ligi 200 ja kasum ligi 40 miljonit. Velandi näitajad on laias laastus samasugused. Nii et Ansip võib igal aastal tasku pista mitukümmend miljonit krooni. Mis teeb temast kindlasti ühe mõjukaima ärimehe Eestis.

Money talks, seda kindlasti ka poliitkas. Ja eriti. Ansip on oma osalused lihtsalt osavalt ära peitnud. Sest mees on ärimees.

Taust:

Juba 1986-1989 oli Ansip Tartu rajoonikomitee tööstusosakonnas.
1989-1993 oli Ansip jäätise- ja makaronifirma Estkompeximi (Kofkini firma, veel üks side Savisaarega!) Tartu osakonna juht, bistroo Raekoja platsi ja Rüütli tänava nurgal.
1993. aastast koostöö toonase Tartu Ülikooli asjapulga Neinar Seliga, esimene tehing oli Tartu praeguse politseimaja, endise Tartu KEKi maja ost. Seda tõenäoliselt raha eest, mille TÜ toonane haldusprorektor Vello Peedimaa, Seli sõber, ülikoolist kõrvale pani. Samal ajal said Selist ja Ansipist Põlva Rahvapanga omanikud. Ja nas asutasid koos Margus Hansoniga Livonia Panga, mis ei saanud enam tegevusluba.
1994. aastal sai Ansipist Põhja-Eesti Panga Tartu osakonna direktor, edasi Põhja-Eesti Panga Tartu osakonna asejuhataja (PEP oli pank, mille kaudu Siim Kallas pani kõrvale 10 mln USD). Samal aastal sai Ansipist pankrotistunud Tartu Kommertspanga pankrotihaldur. Siim Kallas oli siis Eesti Panga president! Tartu Kommertspanga likvideerimiskomisjoni liige oli Neinar Seli.

Pole ime, et Seli on Reformierakonna suurim toetaja. Kui ta sai lisaks muule poolmuidu kätte magusaima tüki Tartu kesklinnas, endise bussijaama kinnistu, et siis selle eest vastutasuks rajada vaid pisike bussijaama putka, nagu R-Kiosk. Kui näotu! Ja bussijaama asemele siis rendib ruume suurele Luige raamatupoele, kauplustele, kobarkinole, ja ma ei tea, millele veel. Ilmselt ka oma büroole.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

ma ei tea kohe, kurb on, jõuetu tunne on...eesti on ikka tegelikult ka AS Eeesti Vabariik...
ja ärimeeste ja rahakottide vastu on aususe ja õiglusega raske midagi ära teha...

Anonüümne ütles ...

Minul selline mõte isade kaitseks ja aborte puudutavalt- mis te arvate kas abielu mehel peaks olema õigus teada kui naine aborti teha soovib, et muidu raske isa võibolla otsida et annaks nõusoleku allkirja, aga abikaasa võiks ju vähemalt teada.
Seset mõne mehe jaoks on ta juba siis isa kui laps alles sentimeetri pikkune ja ema kõhus on...
isal võiks olla abikaasana õigus seda teada, mitte et kunagi hiljem vihahoos ytleb naine et näe tapsin jah su lapse--mis sa ikka teha saad...
ma saan aru et see on nii inimsuhete saisipundarde ja emotsioonide teema
aga minu meelest on juba sealt maalt alates isade õigused väga kärbitud.
(oletades et abielludes eeldas mees ka järeltulijad saada)
ise olen naine aga see mõte on mul peas olnud.
just on tunne et mehel on käed ikka väga seotud...st. isal.