reede, 14. märts 2008

Head restod, kust väljud toidumürgituseta

Oleme saanud teatavas mõttes restospetsideks, ses mõttes, et naljalt pole restot, mida me ei oleks külastanud siin Eestis. Ja tunnistan ausalt, et enamikes oleme vähemalt korra saanud hullu toidumürgituse või tsöliaakiahoo. Aga - on erandeid! Ja neid tahaks siinkohal ka teile soovitada.

Suvalises järjestuses:

1. Hotell Eve restoran Viljandis - eranditult rõõmsad mälestused. Suurepärane lambakarree.
2. Wilde Tartus - parim söök ja parim teenindus Tartus. Väga vähene jahukasutus toitude juures. Hea valik: lambapada, Wilde siga, heeringad keedukartuliga, O'Brieni kartulid, Viini kohv.
3. Lokaal Rakvere Rakveres - väike kena kohakene, alles uus, aga toit on lux.
4. Zebra Tallinnas - hää sushi
5. Steffani Pärnus - juhube armas sisustus ja superteenindus. Head pajaroad.

Nii palju julgen kohe kindlasti soovitada. Testimata on restoran Aed Tallinnas. Olümpsi resto on väga pretensioonikas ja kallis, aga pasta ja kala ühe toidu sees on minu arust andestamatu. Samuti on pretensioonikas ja kallis resto Tartus hotelli Dorpat all, kuid võrreldes Wildega hävib haledalt.

Kui teil häid restoranielamusi, siis palun andke teada. Halbadest ka!

28 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Parim söögikogemus on hetkel eranditult pubi Hell Hunt. Teenindus ja söök on mõlemad 5+ , soovitan pastasid. Super.

Elver ütles ...

Wildes olen ma paar korda söönud ja... Noh, kõhu saab täis ja toidumürgitust pole saanud, aga ega sealne söök midagi erilist küll pole. Hind on kvaliteediga võrreldes liiga suur.

Tallinnas on Virus selline tore koht nagu Wunderbar. Täna sattusin seal päevapraadi sööma ja täitsa hea oli. Hinnad umbes samad mis Tartus Wildes, aga kvaliteet peajagu üle. Kui Tartus oli Wilde teise korruse tagumine osa see, kus sai alati igasugused formaalsed kohtumised tehtud, siis Tallinnas Wunderbar. Stiilne ja mõnus.

Ainuke asi mis neil imeb on viskivalik. Jamesoni pole.

Anonüümne ütles ...

Käisin restoranis Aed ja tellisin omale gluteeni vms asjadevaba mussaaka. Tookord ma ei teadnud üldse, mida see gluteen tähendab. Aga oli minu jaoks väga võõras maitse.

Anonüümne ütles ...

Kunagi hotell Viru köögis jooksid rammusad hiired,mis vaevaliselt sibasid üle põranda,poolel teel puhkasid.
Narva kohviku köögis olid seinad nõnda määrdunud,et parem ära sisene kööki, puhtana välja tulla sealt oli keeruline.
Rummikooki ei maksa süüa sest sinna sisse pannakse igasugused jäätmed.
Restorani tuleb valida koka järgi sest kokk peab olema heasüdamlik ja armastav inimene.Kokk kes on vihane ja tige paneb selle halva energia ka valmistatava toidu sisse.Toidu valmistamine on perenaiste relv,kes neist oskab seda õigesti kasutada hoiab meest enda küljes ja teeb pere rõõmsaks ja õnnelikuks,egas muidu öelda "Armastus käib kõhu kaudu".

Anonüümne ütles ...

Teie nimekiri ja kommentaarid lähtuvad ainult sellest tsöliaakia-probleemist, õnneks suuremal osal inimestest seda pole.

Zebras olen söönud maailma halvimat, sõna otseses mõttes mittesöödavat ja täiesti valesti valmistatud Caesari salatit, kindlasti ei anna ma neile enam võimalust minu peal sushiga katsetada.

Anonüümne ütles ...

wilde pole ju mingi restoran-seal tavalised pubi toidud :O ja mina isiklikult sain seal kyll ykskkord niii rasvase pasta, et tykk aega oli paha olla...

Anonüümne ütles ...

eh teid küll, kogu aeg mingid haigused ja hädad. ei sobi teile üks ja teine, nagu maakad, kes esimest põlve linnas, rikkaks saanud ja saksteks muutunud.

mina olen Eestis vähemalt 200 erinevas kohas söönud ja pole kunagi veel midagi juhtunud, isegi sitt pole korralikult lahti läinud. pettumuse valmistavad vaid üksikud kohad, kus 500 krooni eest saab mingi tikutoosi suuruse maitsetu junni. (vabatahtlikult ma neis kohtades ei käi muidugi).

kusjuures, Wilde pole Tartus enam ammu hea maitse etaloniks.

Anonüümne ütles ...

Wilde Tartus on tõsiselt allakäinud koht. Tõite boonusena esile vähese jahukasutuse toitude juures, mina aga rõhutaksin vähest fantaasia kasutamist toiduvalmistamise juures.
Wildes olen käinud avamisest saati, aga praegune köök on tõeline häbi Tartule.

Anonüümne ütles ...

olen ka ikka väga ja väga palju väljas söönud ning pole ei minule ega ka abikaasla mingeid terviserikkeid pärast täheldanud kui just välja jätta nt pärast Elevanti liiga täis kõht :). seal ma nimelt unustan, et mõistlik on tellida praad kahe peale ja saan juba eelroast kõhu täis. jubedaim elamus on olnud vist sellisest urkast nagu palermo - õudne toit koos veel jubedama teenindusega. wilde on paraku jah allakäinud ja pole enam see, mis oli kunagi. minu lemmik oli seal lõhepasta, aga seda vist üldse enam pole - vot oli hästi valmistatud.
seda kokajuttu usun aga 100% ja vahel isegi küsin teenindajalt, kuidas koka tuju on :).

Anonüümne ütles ...

See kõik võib ju olla nii tsöliaakiatõbise vaatevinklis, suhkruhaige näeb asju jälle omamoodi ja mõni allergik hoopis kolmanda nurga alt. Tavalise terve inimese jaoks on oluline, et kõhu saaks täis ja liiga palju maksma ei peaks, selles osas on mujal maailmas(kasvõi sealsamas Soomes) söögikohad hoopis teise kvaliteediga, reeglina kuulub prae või supi juurde suur salativalik ja vesi või kodukali ja loomulikult mmmm "kermaperunat", meil aga kõrbend-kuivand-rasvased friikartulid. Jah, hinnaks tuleb ehk 8-10 EUR aga ega ntx Tallinna kesklinnas ka korraliku lõuna alla 100-130 ei maksa. Miski mikrosoojendusega viinerid saab ehk 50 eegu eest või siis Ne Hatchu burksi... Saksamaal jaHollandis korralik Schweineschnitzel on sama suur kui meil praetaldrik ja Sauerkraut'i terve kausitäis. Koos õllega sama 10 EUR. meil on sitt ja kallis söök.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, mind ka hämmastas Wilde kiitmine. Selle pubi algusaegadega võrreldes on seal köök kõvasti alla läinud ja hinnad visalt üles liikunud. Nii et ei saa mina sellest kiitusest aru, ei saa.

Aga kiita tahaks Tartu La Dolce Vitat ning Pärnus Edelweissi -- kaks minu konkurentsitut lemmikut. Armsad, hää toiduga kohad.

Anonüümne ütles ...

kuulge,see et teil igal pool toidumyrgitused ja allergiad jms tekivad ei tahenda, et selleparast soogikoht sitt on :D eriti isekas teist.

Anonüümne ütles ...

tõusiklikkus toitumise tasandil - see tase on meil ammu läbitud. Ma armastan kauneid koduseid lõunaid enda või sõprade pool. Turult valitud produktidest. Kui Wilde uksed avas, oli toit ja teenindus seal küll tasemel - praegune: kergelt naljakas sinna raha jätma hakata. Parim toit ootab gurmaane Lätis ja Leedus. Hästi käepärane on nt Lidos toitu nautimas käia.

Anonüümne ütles ...

Ise pole mürgitusi saanud.
Meeldib Elevant. Üldiselt on Tartu ja Pärnu söögikohad paremad -- palju parem hinna-kvaliteedi suhe, fantaasiarikkamad menüüd, minu meelest ka parem teenindus.

Irja ütles ...

La Dolce Vitaga olen absoluutselt nõus, seal on väga hea toit ja hubane interjöör.

Anonüümne ütles ...

Pärnusse sattudes söön ikka Aleksandri pubis. Siiani olen rahul olnud - meeldiv teenindus ja head kodused söögid.

Anonüümne ütles ...

Inno ja Irja, mis te teete, kui teil vahel igav on? Kui te ei viitsi kirjutada ega restorani minna ja isegi suhelda mitte.

Anonüümne ütles ...

R22kides koka tujust - 2rge mitte kunagi toitu k66ki tagasi saatke. Tellige ennem teine toit. Delikaatselt. Tuleb "odavam". :-)

Anonüümne ütles ...

R22kides koka tujust - 2rge mitte kunagi toitu k66ki tagasi saatke. Tellige ennem teine toit. Delikaatselt. Tuleb "odavam". :-)

Irja ütles ...

See on huvitav küsimus, et mis siis, kui igav... Saade võib olla igav ja raamat ja misiganes, aga teine inimene? Koos olles ei ole meil kunagi igav ja teemad, millest rääkida, ei lõppe ka kunagi otsa.

Anonüümne ütles ...

Oli au rääkida Tallinna Pirosmani omanikuga. peamised teesid:
a) liha ja kala tehku alati mehd, sest nad selles valdkonnas tundlikumad
b) rohelist tehku naised, sest nad on sellest rohkem huvitunud.
c) Mida enam köögiriistu - mikserid, jahvatid jms. seda nigelam roog. Nende köögis on vaid nuga ja käsi.
d) mida enam usaldada retseptis antud gramme, seda tuimem lõpptulemus.
e) iga noor abielunaine elab läbi (koos temaga ka mees) nuudliperioodi ja praekartuli perioodi, sest oma kodust tulles võtab umbes aasta kuniks tabatakse, mis äsja valminud perele kõige parem.
f) Mehe ja laste tervis sõltub kõige otsesemalt sellest, mida perenaine ja kuidas valmistab.

Anonüümne ütles ...

Nende restode kohta, kus tuuakse kandilise taldrikupeal lilleõis, sorts mingit kreemjat lurri ja teelusikatäis senitundmatut elukat, ei oska midagi rääkida - ei viitsi neis käia.

Aga lihtsamate kohtade osas võin enda lemmikutest rääkida küll.

1) Üks väga huvitavaid leide on Faehlmanni tänava Creperie. See on üsna tuvastamatu keldrikoht suurepäraste galettide (soolased pannkoogid) ja crepidega (magusad pannkoogid). Lahti mingitel imelikel aegadel. Söök tuleb lauale umbes poole tunniga ja on väga super. Galetid maksavad ca 100-160 krooni. Hoiatus - salatid ja supid on väga suured. Isiklikult soovitan galetti veisefileega.

2) Kindla kõhutäie koht on Tartu mnt Mack - jänki restoran. Mingit imet nad seal ei tee, aga teenindus ja toit on korraliku kvaliteediga. Hinnatase on ka talutav. Olen tavaliselt võtnud traditional combo.

3) Mõnus kõhutäitmise koht on mõistagi jätkuvalt Elevant. Ainult et kuigi toidukaart on pikk, kipuvad toidud üsna sarnase maitsega olema, kattuvate kastmetega. Ühesõnaga ammendab ikka lõpuks ära küll, kui pidevalt käia. Kindlasti soovitan lambapirukaid küüslaugukastmega!

4) Vene restodest on selgelt parim Klafira. Paraku ei lähe äri vist talvehooajal hästi, igatahes on ta enamuse ajast kinni. Soovitan borshi erinevate pirukatega. Troika on kuulsam, aga toitude osas minu arust järgi ei jõua.

5) Sushi osas - Rataskaevu sushihouse'ile naljalt konkurenti ei ole, kui teenindus, interjöör ja toidukvaliteet arvesse võtta. Zebra sushi on tõsine saast, sorry.

6) Jätkuvalt hoiab endist taset Nõmme mäel, tipi lähedal asuv Pirosmani gruusia restoran. Toidud on kaukaasiapäraselt tummised ja raskesti seeditavad. Soovitan traditsioonilise sasliki asemel võtta mõnikord ka teisi roogasid - vorste, kotlette, hautisi jne. Pole üldse pahad! Kaukaasia köök ei tähenda ainult saslikit! Hartsho on seal paraku alla käinud viimasel ajal... Hinnatase on soodsamapoolne.

7) Kui ka hind arvesse võtta, siis on tõenäoliselt parima hinna-kvaliteedi suhtega toidukoht Peterburi tee itaalia resto Attimo. Itaallasest omanikuga koht. Pizzad, pastad, lihad, kalad. Kõik on väga hea ja väga ok hinnaga. Hoiatus - täiesti üllatavatel aegadel võib juhtuda, et ei saa vaba lauda. Osad teenindajad on väga head.

8) Muutumatuks on jäänud odav-restoran Kapten Tenkesh Pärnu mnt kurvi peal. Kindlasti võtta Gellerti salat ja guljash supp. Road on suured, tummised, odavad. Samas kõrval on ok tasemega odav-hiina-indiakas Kathmandu. Kohad, kus saab nälja meeldivalt ära kustutada, kuid pruuti sinna päris viia ei soovita - väga äge just ka pole :)

9) Argentiina restoran sobiva nimega Argentiina on suht hea koht, kui tööl on Peruu päritolu kokk Pepe. Kui Pepet pole, siis keera ots ringi ja lihtsalt mine ära. Kallis, vanamoodsa interjööriga. Okei teenindus. Toidud, nagu öeldud, väga head - aga ainult kui Pepe on grilli taga puldis. Kahjuks on hittroog "lihavalik kahele" muutunud sujuvalt ühe inimese portsuks :( Aga ikkagi - kannatab käia küll.

Mis veel? Hakkab otsa saama see nimekiri :( Tallinna-suguse linna kohta ikka kleenuke list küll. Tõesti, häid kohti, kus söömas käia, on vähe ja neid ei tule ka eriti juurde.

Eriti tunnen puudust korralikust kebabi-kiirtoidukohast, kus saaks korraliku jalopeno ja terava kastmega kebabi-wrapi.

Samuti on puudu Hispaania restoranid (baski, katalaani, andaluusia jne). Bon Provechot ärge palun nimetage! :(

Üldiselt vaevab söögikohti suutmatus hoida kvaliteeti nii toidu, teeninduse kui interjööri osas, see on lausa epidemioloogiline. Aga noh, eks nautlemine ei ole Eesti kultuuris ka mingi väärtus, eksole :)

Anonüümne ütles ...

Mina arvan, et Tartu on restoranide-söögikohtade poolest parim linn eestis- kõik käe-jala juures, kvaliteeditase väga hea.

Hea köök on Dolce Vitas (aukartustäratav valik ja kvaliteet), Catwalkis (salatid. ka töödeldud kontseptiga caesari salat kukub välja hea), Creppis (kanasalat!), Pierres (pastad, salatid).
Rasputinis on ka okei (väga handy vene rahvusköök, soodne, mõnus viinavõtukoht) ja Gruusia saatkonnas (hubane veinijoomiskoht).
Kõige jälgim koht tartus on Shakespeare (alustades sisekujundusest, lõpetades menüü, köögi ja kokteilidega). Jõmmipubid Tartus enam silma ei hakka. Wilde on Tartu kontekstis sama mis Molly Malones Tallinnas- üsnagi turistikas, samas kui suvine terrass on suht tore asi.

Tallinn- Zebra asemel oli varem Sushi Bar, mille köök oli üsna hea (mõeldes just mittesushile). Praegune rataskaevu Sushi House on kvaliteetne aga klaasid laudadel käivad närvidele, pole nagu päris tüüpiline sushikas, vaid soliidsusele apelleeriv restoran. Head tuntud kvaliteediga kohad meeldivaks ja kiireks toitumiseks on Lounge Kaheksa (nb! salatid, wrapid, supid, nädalapakkumised + kokteilid, jne jne) ja Angel, kus saab ka öösel süüa (suurepärane caesari salat). Hiinakatest on Tallinnas suur puudus- Kathmandu on hea köögiga koht ja pole ka päris peldik. VS-is peaks vist ka siiamaani poole ööni süüa saama, suhteliselt vastuvõetavaid nuudliasju, kuigi koha enda aurat sümboliseerivad risti-põiki kohviku ette pargitud bemmid ja porsched.

Rohkem ei tõstaks midagi esile.

Anonüümne ütles ...

Pfft! Wildet võib kiita vaid inimene, kes mitte kuskil mujal käinud ei ole.

Tartus olin varem Pange-sõltlane, aga suvel toimus seal vist mingisugune krahh ja sellest ajast saadik ootad oma nuudleid täiesti tühjas saalis 2 tundi ja ettekandjad on oskamatud ja koledad. Toit on pahatihti külmaks läinud.

Kiidaks hoopis restorani Entri (vist Rüütli 9). Tasemel teenindus ja head toidud, hinnad on TÄPSELT samasugused nagu igal pool mujal, aga portsud on suuremad ja toit huvitavam. Näiteks saab seal süüa haifileed.

Ise nautisin seal hiljuti põdrapraadi.

Head isu!

Anonüümne ütles ...

Tundub, et kõik, kes siin sõna võtavad,on sellised pubi või klaas majaveini tüüpi kodanikud. Ehk siis räägivad teemadel, millest kõik inimesed arvavad, et teavad kõike...
Parimad restoranid on. Egoist- ei midagi erilist, aga siiski hästi esitatud Prantsuse klassika, Stenhus, Pegasus, Bocca, Sisalik, Ribe, Tigu!!!!

Anonüümne ütles ...

pärnus Tex-Mex, mis siis esindab mehhiko kööki ja Postipoiss mis on orienteeritud slaavi köögile eriti meeldib sealne Ukraina boršš mega hea ja mina saan sellest kõhu korralikult täis.

Anonüümne ütles ...

Huvitav miks keegi ei maini Tartu Zen-Zeni? Olgu kohapeal süüa on saast aga toit on ju ok. Olen mitmetes helsinki hiinakates söönud ja Zen küll neile alla ei jää. Kui teha nüüd korralik koht ka kus istuda oleks 5+. Ka endale meeldib sushi. Tartus seda kahjuks ei saa. Taskusse tuleb sushibaar. Loodame parimat. Wilde jah kehvakena.

Anonüümne ütles ...

anonüümne, sa võid oma bocca ja top 10 endale perse pista. pealegi, sisalik sinu loendisse nagunii ei haaku.