esmaspäev, 31. märts 2008

Üks põnev kommentaar- NB!, eriti Kanal 2 juhtkonnale, ja teistele ajakirjanikele ka lugemiseks ja teadmiseks

Saabus selline asjalik kommentaar:

Kanal2 on siin rikkunud isikuandmete kaitse seadust.

§ 11. Isikuandmete avalikustamine

(8) Kui seadus ei sätesta teisiti, asendab avalikus kohas toimuva heli- või pildimaterjalina jäädvustamise puhul avalikustamise eesmärgil andmesubjekti nõusolekut tema teavitamine sellises vormis, mis võimaldab tal heli- või pildimaterjali jäädvustamise faktist aru saada ja enda jäädvustamist soovi korral vältida. Teavitamiskohustus ei kehti avalike ürituste puhul, mille avalikustamise eesmärgil jäädvustamist võib mõistlikult eeldada.

Kõik see maakeeli:

Igasuguseks isikuandmete töötlemiseks on vaja küsida isikult luba, kaasa arvatatud tema tänaval pildistamiseks ja filmimiseks. Kui pildistatakse ja filmitakse lihtsalt tänavat, peab inimesel olema info selle kohta ja võimalus enda salvestamist vältida. Isiku soovi korral peab filmija koheselt isiku isikuandmete töötlemise (ehk siis filmimise) lõpetama.

Kõige selle alus - hetkel kehtiv isikuandmete kaitse seadus.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

1.Pange siis kirja milline karistus ootab sellise kuriteo eest.
2.Tunnistajad on olemas,kuritegu on avastatud,kindel kohtumats ja karistus tuleb ära kanda.

Anonüümne ütles ...

Kardetavasti saab toodud lõiku tõlgendada vaid selliselt, et isikut tuleb teavitada, me nüüd filmime! Nõnda teavitada, et isik jõuab saab teisale pöörduda, eemalduda jms.
Kusagil pole märgitud sõna: "Nõusolek" või sõna "Nõustumine", või sõna "Keeldumine". Ilma nendeta ei saa juttu olla loa küsimisest.

Anonüümne ütles ...

Ma nägin ka seda lõiku reporteris ja see oli väga vastik möödakäija ahistamine. Ma nii loodan, et Irja aitab sellel kutil kann2 kohtusse kaevata.

Anonüümne ütles ...

Hiidvana,

Antud lõik räägib sellest, kuivõrd heli- ja pildimaterjali kujul isikuandmete töötlemine erineb muude isikuandmete (isikukood, nimi jne) töötlemisest. Varem oli ka isikukood seaduses eriregulatsiooni all, kuid alates sellest aastast on ta käsitlev kui isiku muudki isikuandmed.

Samamoodi on tegu heli ja pildimaterjaliga - need on samuti isiku isikuandmed. Kõik andmed, millega isik on võimalik tuvastada, käivad isikuandmete alla.


Läbi kogu antud seaduse redaktsioonide on lähtutud põhimõttest, et isikuandmed on andmesubjekti oma ja töödelda tohib, kui a) seadus sätestab; b) on saadud luba.

Kui Vasja jalutab baarist koju ja Kanal2 reporter filmib teda, siis ei eksisteeri seadust, mis kohustab Kanal2-e teda filmima. Järelikult seaduse üldpõhimõtte järgi tuleb luba küsida. Samas tänaval filmides iga möödakäija käest luba küsida on mõeldamatu, seetõttu antud lõik selgitab, kuidas antud olukorras käituda. Vasja puhul puudub ülekaalukas avalikkuse huvi, seega peab Kanal2 käituma, nagu antud lõik ette näeb.

Kui aga Kanal2 ei käitu sedasi, kui Vasja ennatlikult läks teiselepoole tänavat, kui Kanal2 suunab kaamera Vasja poole ja hakkab teda filmima, siis on Vasjal õigus nõuda juba seaduse üldmõtte kohaselt isikuandmete töötlemise lõpetamine ehk filmimise katkestamine.

Kõik see ei kehti avaliku ürituse, nt. laulupeo puhu.