reede, 14. märts 2008

Üks tagasiside tsöliaakia kohta

Saabus selline tagasiside:

Tsauki!

siin oli tsöliaakia teema ja seal mõned kommentaarid, kus vanemad kurtsid, et lapsel kõhuhädad ja allergiatestid tehtud ja ei oska enam midagi ette võtta. Ehk paneksite üles infoks neile: tsöliaakia ei ole allergia!!! Ja allergiaravimitega ei ole sellel mingit seost. Tsöliaakia võib ilmneda igas eas ja on eluaegne, erinevalt allergiast, mis võib nö. välja kasvada lapsel.

KA EESTIS diagnoositakse tsöliaakiat, seda teevad gastroenteroloogid. Mõni võibolla ei teagi, et sellised arstid olemas on. Nii et saatekiri gastroenteroloogi juurde tuleb võtta , mõnes kohas olevat ka lastele spetsialiseerunud gastroenteroloogid e. lastegastroenteroloogid. Diagnoosimine on meil ja Soomes ja igal pool ühesugune. Kõigepealt uuritakse verest, kuidas on tsöliaakiaga seotud antikehad. Tervel kõigesööjal on need normi piires, tsöliaakiahaigest kõigesööjal aga ebanormaalselt kõrged. Enne analüüsi ei tohi pidada gluteenivaba dieeti, muidu ei saa analüüsi usaldada. Järgmiseks kontrollitakse peensoole olukorda, peensoole hattude lamenemine on kindel tunnus, et on just tsöliaakia, mitte mõni muu seedeelundite (mao, soole, maksa) haigus, koolistress või mis iganes.

Niisama ilma diagnoosita lapsele söögikeelu panemist panemist ei pea mina õigeks. See on siiski raske lapsele, kes peab siis alati pealt vaatama, kui teised tema nina all võileiba või küpsist söövad, sünnipäeval ei tohi ta süüa kildugi torti, kui lihal-kalal on kaste või paneering, ei tohi jälle süüa jne. Vanem peab hakkama ajama asju koolilt ja lasteaia köögiga, kõik väljasõidud (lastelaager, ekskursioon) peab tellima lapsele eritoidu ja paluma kellelgi jälgida, et laps midagi keelatut ei sööks jne. Väga tobe, kui nähakse kõik see vaev, aga pärast selgub, et lapsel on hoopis mingi muu haigus ja polegi tsöliaakiat (selliseid juhtumeid on olnud). Aga kui tuleb tõesti tsöliaakia diagnoos, siis jah peab peensoole paranemise huvides pidama ranget gluteenivaba dieeti, sest võimalikke tüsistusi (aneemia, kõhnumine, kasvu pidurdumine, hambavaaba kahjustused jpt.) ei taha ju keegi oma lapsele.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Rääkiks kah kaasa.Õllekõht nagu loom, aga õlut ei joo. Kõike, mis kirjas praktiliselt ei tarbi. Arumaeisaa.