pühapäev, 16. märts 2008

Reform ja Kesk lähevad taas kokku?!

Nagu informeerivad kirjasaatjad, kes laiali üle maa, et Reform ja Kesk lähevad taas kokku. Põhjusi on mitu. Esiteks läks IRLi vastuseisu tõttu perse toetus Vene-Saksa gaasijuhtme rajamisele. Venkud on Reformi kõvasti toetanud, läbi transiidisektori, ja selline "apsakas" ei lähe kohe mitte. Ma kujutan ette, kuidas Ansip ja Michal pidid oma Vene partneritele asju "selgitama".

Teiseks on IRL Partsi isikus vastu Paldiski sadama riigistamisele, mis oleks toonud Reformi sõpsudele sisse miljardi, millest ainuüksi Seli oleks pidanud saama 20 milli. Pluss mitmed teised ninad veel.

Suured rahad on jäänud praeguse valitsusliidu ajal Reformile (õigem oleks küll öelda Reformi niiditõmbajatele, sest väiksed kalad näevad rahadest ainult und) tulemata ja see asi nõnda igavesti kesta ei saa. Keskiga on lihtsam diilitada kui IRLi ja sotsidega. Jah, Keskiga asju ajades võib juhtuda see, et rahad lähevad hoopis Savisaare taskusse, aga vähemalt on mingigi šanss teenida. Selliste meeste nagu Laari puhul aga võib täitsa kuivale jääda. Ja millest siis kampaaniat rahastada?! Ja kui pole kampaaniat, siis pole ka toetust. Nii et kõige tähtsam on raha. Ja erakonna liikmed peavad saama võimaluse teenida. Eesti erakonnad on valdavalt projektipõhised ettevõtmised ja ilma rahata kukuks nad kokku nagu kaardimajad. Res Publica oli Taali ja Paltsu erakond, Reform on paljuski Seli erakond.

Ja kui Reform läheb kokku Keskiga, kontrollib Vene võim Eesti kohalikku poliitikat 100%. Mis võibolla polegi paha, sest eks ole Vene võim Eestit kontrollinud, vahelduva eduga, viimased 200 aastat. Ja on olnud ka ilusaid päevi, ütleme nii, selle aja jooksul.

Keski-Reformi lähenemise üheks indikaatoriks on hiljutine nn Otsalti juhtum. Kus siis Kesk on hoidnud väga madalat profiili, kuigi saaks hästi Reformi kangutada sealtkaudu. Võimalik, et Keskil ja Reformil on juba olemas mingid kulissidetagused kokkulepped ses asjas (kapo peadire koht), raske öelda. Igal juhul kaitsevad Rahumägi ja Seppik kahtlaselt ühtemoodi Otsaltit kui prefekti, aga ei soosi teda kui kapo diret (õnneks). Võibolla see ongi kokkulepe, et ühelt poolt ei kangutata Otsaltit igasuguste skandaalide pärast, Seli säilitab oma positsiooni, ja vastutasuks ei suru Reform Otsaltit Tallinnasse. Kui Seli ei säilita positsiooni, siis puhkeb mitmes kohas suurem maadevahetusskandaal. Nii et loodetavasti selleks ka jääb: http://www.epl.ee/artikkel/422257

Kapo enda inimesed räägivad, et Kapo peadiri kohale oli kangesti tahtnud ka hr Rosimannus, omamata mingisugust kogemust, kuid talle tehti selgeks, et nii ikka päris ei saa.

Kui Reform saaks Kapo dire koha, siis on kõik tähtsad kohad riigis Reformi käes, ja tegemist autokraatliku riigiga. Sel juhul paistab isegi VF veidi demokraatlikum.

Kommentaare ei ole: