teisipäev, 27. mai 2008

Üks huvitav kiri homoteema kohta

Mille tahaks kohe eraldi üles panna (tunnustus neile, kes julgevad oma nime all sõna võtta, mitte ei ilgu anonüümsena veebis):

Tere Inno ja Iira!

Lugesin teie blogi, sest ühes foorumis tuli jutuks, et olete vähemuste teemat käsitlema hakanud. Kuigi ma ei ole paljude teie seisukohtadega nõus, leian, et see on äärmiselt positiivne, et ärgitate inimesi kaasa mõtlema.
Mulle tundub, et praegusel hetkel olete veel teemas väga ninapidi sees ja ei näe suuremat pilti. Olen ise tihti mõelnud, et miks geidel ja lesbidel on keeruline luua püsisuhteid ja leidnud, et sellega on rohkem probleeme vanema generatsiooni esindajatel.
Mitte väga kaua aega tagasi oli homoseksuaalsus veel kriminaalkorras kariatatav ja turvaliselt sai end tunda vaid sõpruskondade korteripidudel. Neid asendavad nüüd baar, kaks ööklubi ja mõned gei-saunad, milledes käib lõbutsemas vaid väike osa kogukonnast. Noorte jaoks on võimalused sotsialiseerumiseks aga äärmiselt piiratud.
Ma ei kujuta ausalt öeldes ette, kuidas nõuka-ajal oli üldse võimalik homoseksuaalsetel inimestel leida lähisuhteid, ning kuidas läbi vaeva leitud suhteid hoida.
Arvatavasti tuli teha palju kompromisse ja paljudest ideaalidest loobuda, et rahuldada esmavajadusi ja paljude jaoks on ilmselt nüüd raske oma harjumusi muuta.
Arvan, et kui ühiskond õpib aksepteerima geide puhul kõike seda, mida heterodele peetakse loomulikuks, siis muutub ka geide käitumine. See protsess toimub äärmiselt aeglaselt ja veel mitu põlvkonda gei-noori elavad hirmus.
Üles kasvades ei näe geid meedias positiivseid eeskujusid, ning ka kõige lähemate inimeste kommentaarid panevad neid tundma, et nendega on midagi kohutavalt valesti.
Samal ajal kui sõbrad hakkavad endale otsima vastas soost partnereid võitlevad gei-noored ise endaga püüdes olematuks mõelda mõnd armumist oma klassi iidolisse või koolis kuuldud homofoobset kommentaari. Mis juhtuks kui ta endast sõpradele räägiks?
Kas te kujutaksite praegu ette oma endist kooli ja klassi, ning seda, et klassiõhtul oleks tantsinud kasvõi üks poistepaar mõnd aeglast tantsu? Ilmselt istusid need poisid ja tüdrukud seina ääres või üritasid näida võimalikult heterod, ning vedasid ehk tantsupõrandale klassi ilusaima vastassoost noore. Sisimas aga tunti häbi, selle pärast, kelleks sünniti.
Noored geid, lesbid ja transseksuaalsed on täna oma muredega üksi ja elavad hirmus. Kuigi ka Eesti meedias näeb uudiseid noorte enesetappudest ja imestatakse, et miks küll see või teine ilus noor tüdruk või poiss end tappis? "Kõik oli ju nii hästi, ta oli alati rõõmus, õppis viitele ja tegi sporti" pajatavad klassikaaslased ja vanemad kui ühest suust.
Kui täiskasvanuna endaga rahu õnnestub sõlmida siis ei asuta esmajärjekorras otsima seda "üht ja ainust" vaid tehakse paari aastaga tasa see, mis teismelisena kogemata jäi.
Ühiskond talub erinevust heteroseksuaalsest normist äärmiselt halvasti, tihti eeldades, et seksuaalne orientatsioon piirdub vaid seksiga ja seetõttu peab jääma kuskile magamistubade uste taha.
Noored vajavad positiivseid eeskujusid ja seda ka meedias, mõistmaks et hooliva ja armastava partneri leidmine on nende jaoks võimalik, sammuti ka pikaajalised suhted, ning täisväärtuslik pereelu.
Kui lehtede omanikud või ajakirjanikud püüaksid kuidagi mõjutada ühiskonna arvamust siis räägitaks armastusest ja hoolivusest endi suhetes ja kajastataks just neid aspekte tuntud inimeste eraelust.
Gei ja Lesbi Infokeskuse koordinaatorina võin teile kinnitada, et äärmiselt raske on pääseda ajakirjandusse täiesti tavaliste samasooliste paaride elu portreteerivate lugudega ja täiesti võimatu on meedias oma pereelust rääkima saada lapsi kasvatavaid samasoolisi paare, kes on aastaid elanud koos sest kardetakse lapse turvalisuse pärast. Need pered on täna nähtamatud.
Ajakirjanuds kajastab just skandaalseid olukordi, milledest ka teie blogis juttu ja püüab vägisi avalikuse ette tirida kuulsuste suhteid sest see müüb.
Ma ei usu, et Postimees või mõni muu suuremat sorti meediaväljaanne tänases eestis hoiaks kinni oma ajaloost või juhinduks mõnest eesmärgist rohkem kui müüginumbritest.
Ma ei ole näinud, et juhtivate ajakirjanike orientatsioon oleks kuidagi mõjutanud seda, kuidas meil või mujal maailmas toimunut on kajastatud väljaspool arvamuslugusid.
Kui mõne meediakontserni juhid sooviksid tõesti avalikku arvamust mõjutad positiivses suunas siis ei varjataks oma eraelu vaid räägitaks armastusest ja hoolivusest oma suhtes.

Parimat,

Jaan Kroon
Gei ja Lesbi Infokeskuse koordinaator
MTÜ Teistmoodi juhatuse liige
jaan@diversity.ee
58135913 / 6454545
Rüütli 16 Tallinn 10130
www.gay.ee

23 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sa tõesta ära,et pededeks sünnitakse!? See on teie pedede väljamõeldis,teie levitatav müüt,et pededeks sünnitakse.
Kui jumal lõi mehe ja naise,siis miks ta ei loonud eraldi pedesid?
Miks metsloomade ja koduloomade seas puuduvad peded? Miks teie väitel ahvidest kujunesid peded?
Sa pede mine arsti juurde ja lase ennast uurida,mõõda vererõhku ja oma toonust,anna vereanalüüse jms.
Kui arsti juurest abi ei saa pöördu posijate juurde,käi ka idamaades,tee endale akupunktuuri vms. Kes otsib see leiab.Ära muretse,sa saad terveks ja normaalseks inimeseks ja hakkad elama täisväärtuslikku elu ja sa ei pea häbenema oma hälvet.
Pedede küsimuse koha pealt on sul õigus ainult ühes punktis. Kaaskodanikud peaksid suhtuma teisse täpselt niisamuti kui mistahes muudesse haigetesse ja invaliididesse-heatahtlikult, mõistvalt.

Irja ütles ...

Suur tänu arvamuse eest!
Ma mõistan geide hirmu; on minulgi geisõpru ning ma olen nendega sest rääkinud. Aga seni kuni geimaailma varjutab saladuseloor ning ajakirjanduses ilmuvad lood pealkirjaga Pederbal, ei saa midagi muutuda. Seepärast võtsime teema ette. Ja kõik, ka geid, on kutsutud kaasa arutlema!

Geidel on vaja positiivseid eeskujusid, 100 % nõus. Ja seepärast peakski prominentsed geid paljastama, nad nö avalikkuse ette tirima. Sest praegu teevad nemad, kes ometigi võiks geide õiguste eest võidelda, näo, nagu nad oleks heterod. Imre Sooäär võiks häbeneda. Tunnista ometi, et oled gei!

Ja jällegi, kui geid end ise häbenevad, siis arvavad ka heterod, et geiksolemises on midagi häbenemisväärset, s.o taunitavat, et see on nagu zoofiilia, mida tehakse samuti salajas.

Ma saan aru, et algus on raske, aga tehkem juba lõppude lõpuks selgeks, kes eesti promninentidest on geid, et ka tavalised geid saaks end vaksa võrra paremini tunda. On aeg!

Irja ütles ...

Ja veel, Imre Sooäär võiks riigikogus geide õiguste eest võidelda, mitte koos Maret Marippuga heteroteatrit teha. Häbi!!!!!!!!!!!

Irja ütles ...

Ja veel, lood samasoolistest paaridest PEAKS ilmuma. Alles NYT ajakirjast ühest geipaarist lugesin ja hästi armas lugu oli.
Aga usun, et see hirm tulebki sellest, et isegi mitte prominentgeid pole oma orientatsioonist rääkinud, mis siis veel tavaline gei, eks ole. Seepärast alustagem geiprominentidest!

Anonüümne ütles ...

Peded ja prostid on olnud alati põlu all ja sinna nad jäävadki.
Kas te ei karda ennast määrida ja haisu külge saada tehes promot pededele?
Peded seevaldisse!

Anonüümne ütles ...

Lp varga hirm,
hoolimata oma tõrjuv-tolerantsest suhtumisest homoseksuaalsusesse pean tunnistama, et Sul pole õigus. Mets- ja koduloomade seas on selline nähtus täiesti olemas. Enamasti küll biseksuaalsuse vormis, kuid eitada seda pole võimalik. Isegi fetiši kasutamine on täiesti levinud. Mäletan, kuidas toitsin kunagi ühte noort väga näljast isast hundikoera, kes tänutäheks minu jala külge paugu lahti sai. Ja taksikoerad etendavad kodus üle päeva lesbišõud...

Vahel on tekkinud mõttelõng, et homoseksuaalsus on evolutsiooniliselt varjatud omadus, mis lööb välja populatsiooni tiheduse kasvades, et tasakaalustada võimalikku defitsiiti ressursside osas ja kanaliseerida seksuaalsus stressi tingimustes järglasi mittetootvale suunale. Tõesti, tõesti, planeet Maa on ka inimeste poolt liiga ülerahvastatud ja ära me ta situme, ühiselt ja rõõmsalt, seda enam mida enam meid on. sõda ja agressioon on teine võimalus rahvastikutiheduse reguleerimiseks. Kas parem? Äkki ongi inimkond etapis, kus toimub plahvatuslik homoseksuaalsuse kasv, et veidigi vaos hoida eksponentsiaalset juurdekasvu?

Anonüümne ütles ...

Irja, sinu kirjutised mõjuvad homosid taunivaina mitte toetavaina. Lisaks leian et kui inimene EI TAHA oma seksuaalelu avalikkuse ette tuua siis ei peaks seda ei Sina ega ka keegi teine "välja tirima". Las igaüks elab nagu tahab ja õigeks peab (kui see kedagi teist ei häiri)

Anonüümne ütles ...

10.06 anonyymsele.
Lahmid niisama,ühtegi minu väidet ümber ei lükka,väidad alusetult,et mul pole õigus,väga jõhkralt sõidad peale oma sõnadega,mendi stiilis,ei imestaks kui sa oleksid mõni kapopededest.
Kas keegi peale sinu võib veel kinnitada,et taksikoerad teevad lesbishõud? Mismoodi see välja näeb? Kas nad pedede kombel näitavad teineteistele genitaale ja siis genitaalide ilu järgi otsustavad kas on mõtet luua pedesuhet? Väga võimalik,sinu taksikoerad on veel kutsika eas ja nagu mullikad teevad rumalusi.
Mis,sa paned nüüd koerte jongutamise inimjala küljes ühte patta pedendusega? Äkki paned onaneerimise sama pasa sisse?
Peded nii nagu vargad ja muud kurjategijad on õigustatult pidanud elama põlu all.Ühtegi õiget tegu pole vaja varjata ja ei ole vaja häbeneda.Ainult ilmavalgust kartvaid asju tuleb varjata ja teha salamisi,saatanlikke tegusid hoitakse päevavalguse eest varjus.
Peded varjavad oma nõutust ses suhtes mis toimub nendega,miks nad nõnda käituvad.Miks nad pole niisama õnnelikud nagu normaalsed inimesed? Nad ei tea,nad on kimbatuses.
Peded pole endale selgeks teinud inimkeha sees olevaid energia piirkondi ja nende toimet.Inimkehad on jaotatud pluss ja miinus piirkondadeks,nende kokkupuutel vastassugu pooltega tekib erinevate energiate vahel energia voog,tekib parnerite vahel ühendatud energiaring.Nii mees kui naissoost isikutel on need miinus ja pluss pooled jaotatud kehale erinevalt.Meis kõigis on nii meest kui naist,
nii mees kui naisenergiat.Kui mees ja naisenergiad on meis tasakaalus töötab meie organism harmooniliselt ja me oleme õnnelikud.Parema ülevaate saate asjast Jing-Jangi alastest materjalidest.
Pededel ei ole partnerite vahelist energia voogude ringkäiku,nad ei ole omavahel ühendatud ühtsesse "vooluringi",see mõjub nende toonusele halvasti
ja ka tegelikule õnnele.
Pedede õnn on näole manatud keep smailingu teeseldud,väljapressitud õnn,olematu õnn.

Anonüümne ütles ...

To eelmine

Selle probleemiga (inimpopulatsiooni ületootmine) juba tegeletakse täie vastutustunde ja tõsidusega...

Anonüümne ütles ...

Et küsimust pärilikkuse kohta lihtsalt seletada panen siia juurde väljavõtte ühe Tartu Ülikooli üliõpilase loengukonspektist.

"Michael ja Pillard uurisid 161 homoseksuaalset meest ja leidsid, et 52%-l homoseksuaalsetest ühemunakaksikutest olid ka kaksikvennad homoseksuaalsed; kahemunakaksikute puhul oli see protsent 22% ning 11%-il adopteeritud homoseksuaalidest oli ka vend homoseksuaalne. Üsna sarnased tulemused on saadud lesbide analüüsist. Seega on geneetiline faktor soolise orientatsiooni väljakujunemisel ilmne. Sugupuude geneetilise analüüsi tulemused viitavad sellele, et homoseksuaalsus on X-liiteline tunnus, sest avaldub järglastel sagedamini siis, kui ema suguvõsas on olnud homoseksuaale. Vastavat geeni pole seni küll veel lokaliseeritud, kuid analüüsides 40 paari homoseksuaalsete vendade X kromosoomi molekulaarseid markereid, leiti, et 33 paari puhul olid nende X kromosoomide otsad (regioonis Xq28) 5 molekulaarse markeri suhtes identsed. Homoseksuaalide heteroseksuaalsete vendade puhul olid need markerid erinevad. Kuna homoseksuaalsete naiste puhul olid need markerid ka homoseksuaalsetel õdedel erinevad, viitab see sellele, et meeste ja naiste soolist orientatsiooni kontrollivad erinevad geenid."

Anonüümne ütles ...

"kapist väljatulek" on geide, lesbide ja transseksuaalsete inimeste puhul kogu elu kestev protsess, mille käigus tuleb üle saada paljudest hirmudest, teha rahu ise endaga ja alles siis ääri-veeri pidi saab hakata ka lähedastele ennast avama. Ka mina tunnen, et positiivseid eeskujusid on vähe ja geisid nähakse tihti läbi stereotüüpide. Tegelikkuses on olukord teine ja iga inimene oma isiksuselt ja väljanägemiselt ainulaadne. Mingeid ühtseid väliseid tunnuseid homoseksuaalsetel inimestel ei ole. Muidugi aitaks siinkohal see, kui ajakirjanduses figuraarivad arvamusliidrid räägiksid endast ja annaksid nii positiivseid eeskujusid noortele aga igaühel peab olema võimalus "kapist välja" tulekuks omadel tingimustel, just siis kui selleks kõige enam valmis ollakse.

Anonüümne ütles ...

Selliste inimeste p2rast nagu Varga hirm ei suudagi Eesti yhiskond edasi areneda...nagu ta nimetab "pedendust" haiguseks, nii on ka ta enda seisund t8sine haigus. Et palvetad iga p2ev "Jumala" poole kodus??? 2kki t8estad 2ra, et "Jumal" on olemas??? Ah?? ja see, et piiblis kirjutab, et ta olemas on, ei loe!! See selleks...
Tublid olete Inno ja Irja, et uue Eesti yhiskonna jaoks valusa teema t8statasite. Inimesi tuleb austada, vaatamata nende seksuaalsele orientatsioonile!!! (ja selle all ma t8esti ei pea silmas laste k2ppimist)

Anonüümne ütles ...

aga mina ei saa ùldse aru, mis see kellegi asi peaks olema, kes kellega magab ja kàib ja mida eelistab, igatahes pole see avalikkuse asi, enamasti geide sòbrad ja làhedased teavad, sellest peaks piisama, rahu majas. mis te muudkui torgite inimesi nende eelistuste pàrast.

Irja ütles ...

Mina jällegi leian, et eraelu pole olemas, eraelu on müüt. Ja kuulub üksnes erakule, kes elab koopas. Tuntud inimeste eraelu on avalik.

Irja ütles ...

Ja nii geidel kui varga hirmul on õigus oma arvamusele. Inimesel on õigus arvata, et geindus on haigus, niisamuti nagu ka geil on õigus arvata, et heterondus on haigus. Kõigest peab saama rääkida. Rääkimisega astume teineteisele sammukse lähemale ning äkki saame tükkis targemaka ka?

Anonüümne ütles ...

kuskil blobis keegi ütles hiljuti kenasti, et igaühel on õigus oma arvamusele - aga kui väita, et tegemist on universaalse tõega siis parem olgu tõestusmaterjal olemas...

ja mis veel silma jäi - kui teadlased räägivad inimeste puhul ikka rohkem keemia tõdedele tuginedes siis varga hirm on appi võtnud füüsika. see juba on midagi väga uut :D

Anonüümne ütles ...

vargahirm, minu vanaemal maal on paar homoseksuaalseid kasse. Sündisid ühes pesakonnas, niisiis vennad ja titest peale seksuaalses mõttes ainult teineteisest huvitatud. Nühivad oma nühkimisi, ajavad üksteist taga ja teevad muudkui libakeppi.
Minu vanaema, ausõna, pole neid selleks kuidagi julgustanud ega õhutanud! Hoopis hädas on ta nüüd nendega. Kasside ema oma poegadest enam ei huvitu, kuigi kantseldas neid algul täiesti normaalselt.
Nii et - tuleb ette küll pedendust loomariigis, olen nüüd ise lähedalt näinud!

Ps sinu teooria vooluringidest on huvitav, aga puudulik. Tunnistad ise, et mõlemal sool on keha peal erineva (+ja-)energiaga kohti - seega saavad mees ja mees omavahel ju tõmbuda küll, vastavalt oma erinevat energiat evivatele piirkondadele.
Üldse on sugudevahelist tõmmet energiavoogudele ja -tõmbumistele taandada ikka väga primitiivne, kuigi see põhimõtteliselt võib ju olemas olla.

Edmund ütles ...

"Lahmid niisama,ühtegi minu väidet ümber ei lükka,väidad alusetult,et mul pole õigus,väga jõhkralt sõidad peale oma sõnadega,mendi stiilis,ei imestaks kui sa oleksid mõni kapopededest."

Varga Hirm, pane tähele et ka Sina lahmid. :)

Anonüümne ütles ...

jaan kroonile.
Nagu sa isegi tõded "Vastavat geeni pole veel lokaliseeritud..."
Sinu tõestus on sellega läbi kukkunud,pededeks ei sünnita!
anonymousele.
Võta ja tutvu FENG SHUI-ga ja sealt saad teada millistest energiatest on juttu.Tegemist on peen energiatega,kas noid võib paigutada keemia või füüsika valda polegi oluline,oluline on see,et need toimivad ja enamus maailma inimesi elavad nende tõdede järgi.
Iga kolmas inimene on Hiinlane ja FENG SHUI on vettpidav õpetus mis levinud üle maailma,ning see on toiminud maailma loomisest saati.

Anonüümne ütles ...

Varga hirm,

Selleks, et veenduda maa ümaras kujus ei tule ilmtingimata kosmoses vaatamas käia.

Läheb veel palju aastaid, võimalik et aastakümmned, enne kui geenitehnoloogid välja nuputavad mida miski geen mõjutab. Point on selles, et tõestatud on selle geeni olemasolu. Loe mu eelnev jutt veel korra üle.

Anonüümne ütles ...

11.15-le.
Sinu moto paistab olevat"Eks alati võib sitemini".
Miks küll mina sain võitu sellest geenist? Te peded harige ennast kõrg kultuuridega rahvaste poolt kirja pandud õpetustega ja saage terveks,ärge viige maailma mandumiseni.

Anonüümne ütles ...

tead, ma ei hakka siinkohal ajama seda vana-rooma juttu sest see on minu jaosks sama ebaoluline, kui see hiina-jutt. eks piiblis ole ka homoseksuaalsusest juttu, sellest kuidas jeesus rooma üliku armukest tervendas ja mis ta sellest arvas aga eks igaühel ole õigus asju omamoodi tõlgentada ja faktidest mööda vaadates teisi õpetada kuidas elu tuleb elada. homoseksuaalsus ega heteroseksuaalsus ei ole haigused, inimesed on lihtsalt erinevad. mõnel on geenidest tingitult blondid juuksed, teisel brünetid. seksuaalsusega on sama lugu.

Anonüümne ütles ...

4.01
Ära pabista, mine arsti juurde,joo raviteesid,hari ennast kõrg kultuuride õpetustega ja ära tee enam seda mida isegi mets ja koduloomad ei tee-ära ela seksuaalelu samasoolisega.
Miks mets ja koduloomadel ei ole tekkinud sellist väärarenenud geeni mis paneks neid seksima samasoolistega?
Märad ei maga isegi oma pojaga,rääkimata mõne teise märaga.
Vene baabad magavad oma poegadega.
Inimloomad on mandunud.
Mina oma elukogemusega ja idamaiste tarkuste abil olen tõestanud,et pederastia on välditav kui inimeses leidub piisavalt inteligentsi ja haritust.
Mina sain jagu eneses teie poolt väidetavast pedegeenist.