pühapäev, 24. august 2008

Eesti vajab Venemaad nagu ka Venemaa vajab Eestit

Ma saan aru, et järgnev jutt pole populaarne, aga vähemalt pole see populistlik. Ma tunnen, lihtsalt, et pean selle loo ära kirjutama.

Venemaa ja Eesti on ajalooliselt kokku kasvanud. Kuigi kirjasõna mäletab viimast 1000 aastat, olen ma enam kui kindel, et need kaks rahvast on omavahel suhelnud aastatuhandeid. Kuni selle ajani, kui Rooma riik ajas oma kämblad nii Eesti kui Vene järele ja saatuse tahtel langes Eesti Lääne-Rooma mõjusfääri, ning Venemaa Ida-Rooma mõjusfääri. Seejuures ei antud eesti rahvale oma saatust otsustada, religioossest aspektist lähtudes, küll oli see võimalus venelastel, kes valisid Ida-Rooma usu (mäletatavasti kutsus Vladimir enda juurde kõigi uskude esindajad, nii Lääne- ja Ida-Rooma, kui judaismi ja islami esindajad ning valis Ida-Rooma usu, kuna see usk lubas juua, ja Vladimir ütles, et venelased tahavad ikka juua ja lõbutseda ja valivad selle usu, mis seda võimaldab) ja on sellele kindlaks jäänud tänase päevani. Ja vähemalt ametlikult on Venemaa siiani kristlik riik, kui panete tähele, erinevalt NLiidust, mis tunnistas ainult kommunismi-usku. Aga mis peamine, ma arvan, et kui eesti rahval oleks olnud võimalus valida, siis oleks ta valinud samuti selle Ida-Rooma ehk Bütsantsi usu. Või ma eksin?

Ehk siis, venelastel ja eestlastel on palju ühist. Juba vanade sugulussidemete kaudu, kuna suur hulk neist nö venelastest on eestlaste sugulasrahvad. Eestlased ja venelased on läbi käinud aastatuhandeid. Ja eestlased on venelaste jaoks alati etendanud sellist edumeelset rolli. Juba Luts kirjeldab, kuidas Joosep Toots käis Venemaal mõisavalitsejaks. Eestlased on seda siiani, võtame kasvõi meie esiärimehe Hillar Tederi, kes rajab Venemaal ühe äri teise järel, pärast seda, kui oli Tallinnas edukalt sommidele maha müünud Rocca al Mare kaubanduskeskuse projekti. Eestlased on paratamatult venelastele kõige lähemad, so lähedasemad mõtlevad ja arukad naabrid. Kellest on venelastel palju rohkem võita kui kaotada. Ok, Stalin, kes oli ka grusiin, ei saanud sellest aru. Aga ta oli samasugune hull lendur nagu Saakašvili. Venelased saavad. Mäletate, Jeltsin, see vana vene karu oli õnnejunn, kui sai Eesti kaudu Läänemaailmale oma uut riiki presenteerida. Jeltsin on tänaseks küll surnud, aga tema vaim elab Venemaal edasi. Ja venelased on temaga. Isegi Vene kindralid tulid 1991. aasta putši aegu Jeltsini poole üle.

Venemaa vajab Eestit nagu ka Eesti vajab Venemaad, või õigem oleks öelda, et eestlane vajab venelast nii nagu venelane vajab eestlast. Nii nagu ei saa käed ilma jalgadeta, ja vastupidi. Kui jätta kõrvale viimase saja aasta sündmused, siis saaks need kaks rahvast oma tuleviku üles ehitada sõbralikult käsikäes, üksteist toetades. Nii et kumbki ei peaks teineteist tümitama, ei verbaalselt ega füüsiliselt. Või mis? Eestlased on targemad, tunnevad paremini Lääne olusid, valdavad keeli, venelastel on seevastu suur turg ja ammendamatud maapõue- ja loodusvarad. Mis otsivad teed Lääne turule. Miks ei võiks eestlased venelasi ses osas aidata?! Ja ok, venelastel on suur soov ajada asju otse, ütleme siis sakslastega, kellele saaks kohe kiiresti ja hulgi müüa näiteks gaasi. Aga seda oleks palju mõistlikum teha üle Eesti? Või mitte? Sest ka Eesti, Läti, Leedu ja Poola on suured ja arenevad turud, kes vajaksid seda gaasi. Ma saan aru, et venelane tahab selle gaasitoruga ära osta sakslast, ja sakslane muretseb oma tuleviku pärast. Aga tühja sest. Eestlane saab venelasele meelde tuletada, kui palju on sakslane teda, venelast petnud. Eestlane teab ja tunneb sakslast, milleks sakslane võimeline on. Ja saab aidata rumalat ja heauskset venelast. Eestlane ja venelane saavad teineteisele vastastikku kasulikud olla, selle asemel, et vimma kiskuda ja üksteist peedistada. Eesti kaupadele on Venemaa sama hea turg nagu on eestlaste mõistus abiks Vene äride laiendamisel Läände. Miks ei võiks seda sünergiat ometi kord ära kasutada?! Venemaa ei kao Eesti kõrvalt kuhugi. Ja ma kordan veelkord, venelane pole eesti rahvast veel kordagi sõjaga alistanud. Jätkem seegi ükskord meelde.

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Omi siiraid ja südameist tulevaid mõtteid ei tule häbeneda,ja sa ei häbene.
Koosta parem kaart Eestimaast ja sealsete firmade asukohast ja nende omanikest-püüa aru saada kes ja mis tüübid omistavad eestimaad,siis me saame teada jõudude vahekorrast majandussõja lahingurindel,siis me saame aru millised jõud mõjutavad meie elu,siis me saame edasi unistada ja teame seada plaane.
Seda ju tead,et hansapanga kaudu läheb eestimaalt raha väljamaale mitmeid kordi rohkem kui meie riigi eelarves.
Kas sa võiksid teha väljavõtteid sellest eesti panganduse maailma telgitagustest mis ilmus trükki raamatuna kusagil kas eelmisel aastal? Tegelikkuse keskuses on samuti ühtteist erasektori võimsusest,kus saame aru,et riigivõimuorganid on justkui kärbsed mis lendavad elevandi ümber.
Inno,ega sa ole skisofreenik?
Aga mina?

Anonüümne ütles ...

kohati on veidi wishful thinking, aga muidu on jutul jumet. Jagan seda arvamust, et meie riigijuhid on liiga kriitilised venemaa suhtes ja võiksid asju veidi kaalutlevamalt võtta.

Anonüümne ütles ...

Jah, olid ilusad ajad, mil Moskvast jagati fonde ja limiite. Ja laseme venelased jälle oma elu korraldama, siis on meil võimalus meelde tuletada, kuidas on seista vorstijärjekorras.

Vene elul on muidugi ka omad plussid. Ennekõike see, et on jälle võimalik varastada, massiliselt, ja töö ajal juua.

Soovitaksin Innol siiski meelde tuletada, et kõik impeeriumid, mille venelane on loonud, on nad ise lõpuks persse keeranud. Meie esimene EW läks kah kährikute nahka (tuletagem meelde, et vant tuli üle piiri juba enne baaside lepingu jõustumist, Pätsust pole mõtet jahuda).

Samas on õige, et vaenlast on vaja tunda. Sestap võiks ikkagi olemas olla vene keele oskajad, mõned võiks ka sinna õppima minna, tekivad kontaktid. Tulevikus võib nii saada kasulikku infot jne.

Inno ütles ...

A mis Moskvas on hakatud jälle fonde ja limiite jagama ja poodides on vorstijärjekorrad vä? Pole nagu kuulnud sellest. Pigem räägitakse, et Moskva poodides on valik suurem kui Tallinnas. Ja kõiksugu välismaised kaubandusketid leienevad just sinna, isegi Starbucks, mida me Talinnas ei kohta.

Ja kas Venemaal, kus äri on läinud erafirmade kätte, kas seal saab siis varastada massiliselt ja töö ajal juua?! Pole nagu kuulnud.

Vene impeerium lagunes ära 1991. aastal. Sellega on jokk. Pigem rajab USA mingit uut impeeriumi, tungides oma tugevama õigusega takistamatult teistesse riikidesse, korraldades seal tapatalguid ja riigipöördeid. Ja kes võiks takistada? Euroopa Liit? Nalja teete, see USA sabarakk. Hiina? Hiina võiks, aga ei tee seda, kuna USA pigistab silma kinni inimõiguste muttatampimise ees Hiinas. Venemaa? Venemaa on seni olnud ja on ka jätkuvalt liiga nõrk. Nii ongi USA selline tegelane, kes võib teha mida tahab ja tal on rida kaasajooksikuid nagu Eesti, Albaania ja Mongoolia, kui mõnda neist nimetada. Ahjaa, Gruusia ka, see USA käepikendus Kaukaasias.

USAs oleks vaja samasugust puhastust nagu see oli endises NLiidus. Mida loodetavasti Obama ka teeb, kui peaks võimule pääsema. Sest seal on vana külma sõja aegne relvatööstus ja sellega seotud tegelinskid endiselt võimu juures, kes siis otsivad maailmast omale tegevust, et ikka relvi kasutataks ja ostetaks. Vaenlase kuju kadus pärast NLiidu kokkuvarisemist ära, ja relvatööstust ähvardas fiasko, mistap luuakse üha uusi ja uusi vaenlase kujusid, nagu Afganistan, Iraak, Iraan, siis Venemaa. Seejuures on Iraagi sõda kõige tähelepanuväärsem. Ühe ülbikust presidendi provokatsioonidele alludes tõmbas USA ennast mõttetusse sõtta, mistõttu on endisel Sumerimaal, tsivilisatsiooni hällis kadunud ära võimutasakaal ja Iraan (mis Iraagi sõjast kõige enam võitis) tunneb end tõelise peremehena. Ja sõda Iraaniga on juba hoopis teine tera, sest Iraanil on kaugmaaraketid ja ilmselt ka tuumarelv. Ja see pole enam naljaasi.

Anonüümne ütles ...

Inno, sulle kuluks ära käia korraks Venes ja mitte metropolides vaid mõnes teise järgu linnas, maast ma ei räägigi.Tean millest räägin, hiljuti venemaal töötanud.Eraettevõtlus seal on midagi hoopis muud kui mujal maailmas, peale selle ei kehti seal valge inimese reeglid.
Mingeid inimesi tööle saada pole lootustki, lõunast juba tuiguvad kolmekesi erinevates suundades- kolmekesi, sest keskmine ei seisa enam püsti.Ja suhtumine, et kõik on meie, on nii põhjapanevalt inimese mälus, et kõik vara peab olema kas tuliseks aetud või ketiga seinas kinni.
Egas ilma asjata pole juba kõik Euroopa linnad venelasi täis, Berliin, Viin, London.Aga seal on vanad ja välja kujunenud ühiskonnad, meile , eestlastele, oleks see väljasuremine. Nad ei peagi tankidega tulema, nad lihtsalt tulevad ja asuvad su õue elama, söövad ära su maasikad ja kartulid, pilluvad su surnuaiad prügi täis ja imestavad kui sa pahaks paned.Arvatavasti ütled sa nüüd, et mis siis, aga minul pole ükskõik.

Anonüümne ütles ...

Ei, Inno, Moskvas ei jagata veel fonde ja limiite. Vähemalt mitte sellisel kujul nagu vanasti. Praegu käib asi nii, et Putja ütleb, milline oligarh võib mida teha või mitte teha. Ja orjad (sinu poolt armastatud "lihtne vene inimene") teeb seda, mida ka NL ajal.

Minu point oli see, et kui Vene ahnitseb taas endale samad territooriumid kokku nagu vanasti (sh Baltimaad), siis kulub tal taas nende ohjes hoidmiseks hull papp. Sõjaväge tuleb "separatistide" ohjamiseks suurendada. Muu terroriaparaat (FSB) vajab lisajõude. Elanikkonna vähenemisest tingitud tulude kadu (repressioonid) tuleb millegi arvelt katta.

Ja mis kõige tähtsam, Venemaa maavarad ei ole ammendamatud, Inno. Ei Venemaa ega ühegi muu riigi. Ja muide, suur ja võimas NL importis aastakümneid isegi toiduteravilja oma suurimalt vaenaselt, USA-lt. Valuuta eest, mis, nagu me teame, oli Vene riigis alati "defka".

See, kas Moskvas on või ei ole Starbucksi (mis on selles linnas maailma kalleim Starbucks), mind eriti ei loksuta. Kui vene võim meile saabub, siis mitte starbucksidega. Heal juhul taas mõni "pelmennaja", kus umbkeelne vene koristajamutt sul lapiga üle koonu tõmbab. No thanks!

Anonüümne ütles ...

Kuule, lihtsameelne, Moskva ei ole Venemaa ja Tallinn ei ole Eesti. Venemaa erafirmad (marginaalsed mõtlen) tegutsevad seal ainult Putini heakskiidul, väiksemad teda ei huvita ja need küll ausa äri põhimõttel tegutseda ei saa - kogu tootmiseks vajalik staff varastatakse ära ja nii kandilisi mehi kui Venemaal pole sa vist eluski näinud.(kogemusest ikka).
Ja mitte Vene impeerium vaid NSVL lagunes 1991, Vene impeeriumit alles hakatakse tekitama.
Ja miks need venelased siis ikka veel su meelest põgenevad oma kodumaalt Euroopasse, kui sinu arvates neil seal helge tänapäev juba saabunud?
väga nõus anodega 11.12 ja 17.51.
räägid starbucksist? no mis ilmaime see sinuarust küll on?

Anonüümne ütles ...

loe natuke statistikat vene kohta kah
http://www.rf-agency.ru/acn/stat_ru.htm

Anonüümne ütles ...

Oii, Venemaa on nii hea ja sõber. Ajupesu aina jätkub...
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=19700887&l=fplink

Anonüümne ütles ...

Eesti vajab venemaad selleks,et
1.Vene muusika on maailma parim,lauldasse südamest ja mõnusa taktiga.Bud ili ne bud,zdelai sto ni bud,bud ili ne bud,bud ili ne bud...
2.Venemaal on sellest hea,et seal ei ole savisaart ja laari ega neid tuimi maakaid sealt tartust või pärnust.
3.Vene naised ei ole nõnda litsid nagu on seda mistahes eurooplased.
Vanasti oli sedasi,et vene naist pidid vähemasti kaks ööd rautama siis võisid ta maha jätta,sülitamine ei tulnud kõne allagi.Kui jätsid vene baaba maha peale esimest ööd siis tihtilugu nood baabad kutsusid oma vennad või sõbrad ja nood andsid kolkki.
4.Venelastel on ammust aast olnud inn sadomaso mängud.Kui mees peksab siis ta armastab-see ju puhas sadomaso mäng.Nii,et sadomaso jõudis euroopasse venemaalt.
5.Vene meestel on neegrite järel maailma pikimad tillid.Pole ka miskit imestada,neid tõmmatakse tillist nii idast kui läänest.
6.Vene inimestel ei ole usse seedesoolestikus-sivkade pidev nosimine annab hea tulemuse.
7.Venelased on väga arad-muudkui käivad koos igal pool kambakesi.
8.jne.
Illuminaadid ahju!