laupäev, 23. august 2008

Kui sõltumatu on Eesti ajakirjandus


Väljavõte AS Eesti Meedia veebist.

Mis me sellest graafikust näeme?! Esiteks muidugi seda, et Heldur Tõnisson on kõik oma Postimehe aktsiad maha müünud (ta tegi seda tõtt-öelda juba möödunud sügisel, kuidagi vaikselt, selle kohta ilmus Postimehes väike nupp). Ehk siis, Eesti juhtiv päevaleht Postimees on 100% Norra kapitali käes. Niipalju siis Tõnissoni riigimehelikkusest, eetilisusest ja lubadustest, et kontroll Postimehes jääb ikka tema ja teiste eestlaste kätte kätte. Seda fondi Tulevik kaudu, millel oli esialgu koguni 76% Postimehe osalusest, lõpus 7,5% AS Eesti Meedia aktsiatest.

Aga et mu sõnad tühjalt ei kõlaks, olgu toodud siin üks väljavõte 10 aasta tagusest Postimehest ja Tõnissoni lubadustest:


Niisiis, laias laastus on Eesti meediamaastik Norra kapitali kontrolli all. Sest Hans H. Luige osa üha marginaliseerub, pealegi peab ta olema norralastega sõber, kuna Ekspress Grupile kuuluvad Schibstediga kahasse sellised rahalehmad nagu SLÕhtuleht ja Ajakirjade Kirjastus. Seal istub Luik koos norralastega ühe laua taga ja peab tegema seda, mida norralane kui vanem vend tahab.

Nii. Ja nüüd vaatame, mis riik on Norra. Ei kuulu ELi, küll aga NATOsse. Seda esiteks. Üks maailma jõukamaid riike, mis on aastaid end elatanud naftarahadest. Ja on jätkuvalt huvitatud neist rahadest, mida näitab Norra huvi Põhja-Jäämere naftavarude vallutamisel. Kus lisaks Norrale pistavad rinda (NB!) Venemaa, siis Kanada ja USA. Ja millest on huvitatud otsapidi Briti, Prantsuse ja Hollandi suured mõjuvõimsad naftakompaniid. Ja paljud viimase aja tülid suurriikide vahel näikse just olevat põhjustatud nende Põhja-Jäämere, väidetavalt maailma suurimate naftavarude pärast. Sest nafta, see on raha, ja raha annab võimu. Nii see paraku on, nii muistses Egiptuses ja Roomas, kui kaasaja valdavalt turumajanduslikus ja kapitalistlikus maailmas. Kus raha abil upitatakse pukki tseesareid ja presidente. Ja tehakse rahvale ajupesu ning propagandat. Ja see raha tuleb, nagu öeldud, praegusel ajal valdavalt naftast.

Niisiis käib mäng naftavarude ümber. Jutt on siin triljonitest dollaritest. Mille kõrval on väikse Eesti kogu oma majanduse, eelarve ja huvidega nagu kärbsesitt Viru hotelli kõrval. Ja mis te arvate, et kui, ütleme, tahab Viru end laiendada, siis ei tehtaks seda mingi kärbsesita pärast? Lubage naerda. Eriti veel, kui selle kärbsesita enda meedia ja sellega ka avalik arvamus on juba aastaid Viru hotelli kontrolli all.

USA läks konfliktis Iraagiga appi Kuveidile, millel on suured naftavarud, kuigi Kuveit pole isegi NATO liige. Seda ühelt poolt. Teiselt poolt ei teinud USA mingit liigutust, kui Vene väed tungisid Gruusiasse, kuigi Gruusia oli peaaegu saamas NATO liikmeks. Kas pole huvitav?! Gruusia on raha ja võimu seisukohalt samasugune kärbsesitt kui Eesti. Kahjuks. Ja on venelaste õnn, et sealne, Gruusia meedia on juba täiesti tasalülitatud. Rahvas on tähtsast infot ära lõigatud, jäänud on vaid ajupesu, ja sellise rahvaga on lihtne manipuleerida. Ja lõpuks võib selline rahvas lõpetada nagu Kuuba. Mis oli formaalselt küll Venemaaga ühes pundis (nii nagu Gruusia on praegu USAga), ent raskel hetkel Venemaalt mingit abi ei tulnud, kuna USA ja Venemaa leppisid selliselt kokku, üle kuubalaste peade. Ja praegu on kuubalased üks vaesemaid rahvaid maailmas, ja kui riik peaks piirid avama, siis on kogu majandus vupsti välismaalaste kontrolli all, kus siis kuubalased jäävad edasi samasugusteks orjadeks nagu nad on olnud viimased 50 aastat. Võibolla üksikute eranditega.

Kas Norra ei vahetaks oma osalust Põhja-Jäämere naftaäris "sõbralike" suhete vastu Venemaaga, kui Venemaa selle vastu soovib Norra ja ülejäänud nn NATO poolt "sõbralikkust" suhetes Eestiga? Loomulikult ta teeks seda! Pealegi on NATO nagunii külma sõja aegne rudiment, millel arusaadav funktsioon puudub. Mille abil USA hangib omale maailmast vasalle, aga samahästi võib neist loobuda. Kuigi võib teha näo, et on jätkuvalt sõber. Ja nii nagu on Põhjamaade valitsejad, Taani, Norra, Rootsi diilitanud venelastega juba tuhatkond aastat, võibolla rohkemgi, nii võivad nad seda vabalt edasi teha. Lõppeks aitasid rootslased luua Vene riigi. Neil on venelastega sarnased, suurriiklikud huvid, ühine arusaam. Mistõttu on väiksed eestlased jäänud enam kui kord nende huvide hammasrataste vahele ja eestlaste roll on olnud juba tuhatkond aastat tööd rügada ning varustada kordamööda neid suurriike, Venemaad ja Rootsit leivavilja ja muu vajalikuga. Ja miks te arvate, et see on tulevikus kuidagi teistmoodi?! Praegu on kord Rootsi käes, aga varsti tahab ka Venemaa oma osa saada. Või pole see nii?!

Ja nüüd tuleme tagasi ajakirjanduse juurde. Mis on valdavalt teiste riikide kontrolli all ja tegutseb sellega teiste riikide huvides. Ajakirjanduse abil on kerge rahva meelsust liigutada. Võtame näiteks Äripäeva. See väljaanne on puhtalt Rootsi kapitali huvides. Ja mitte midagi muud. Aitab Rootsi ettevõtetel Eestis kanda kinnitada, esindab nende huve. Proovigu keegi mõne Rootsi ettevõttega tülli minna! Kohe on Äripäeva verekoerad jaol.

Samamoodi esindab Eesti suurim päevaleht Postimees ja suurim telekanal Kanal 2 Norra kapitali huve. Ja proovigu keegi vastu vaielda, kui see kapital tahab, et Eesti oleks ühel heal päeval Venemaa mõjusfääris. Praegu näib kõik sinnapoole minevat. Rahvast valmistatakse ette sõjaks Venemaaga, müüakse sellele rahvale veel kalleid relvi, nii nagu juhtus Gruusias, siis öeldakse: võts!, Eesti armee teeb mõned hädised lasud, mille käigus hukkub arvatavasti enam oma poisse kui vaenlasi, ja ongi Vene väed sees, ning siis jäetakse Eesti külad samamoodi venelaste rüüstata nagu see juhtus Gruusias.

On võimalik, et suuriikide esindajad, kes maailma valitsevad, on omavahel ära otsustanud, et venelastele jäetakse (ajalooline) kontroll tema naaberalade üle, mille vastu siis saadakse veidi suurem osa Põhja-Jäämere naftavarudest, võimalik, et ka venelaste toetus USA järgmises sõjas Iraaniga. Venelased saavad siis, nagu öeldud, kontrolli oma naabrite üle, ning täieliku õiguse lahendada ise oma sisepoliitilised küsimused nagu Tšetšeenia. Samasugune õigus näikse olevat antud ka Hiinale. Ja et asi liiga läbipaistev ega küüniline ei tunduks, siis tehakse veidi tsirkust, vahetatakse teravaid repliike. Seda on varemgi olnud. Misjärel püütakse koos rõõmsalt taas kala.

Ja eestlaste roll siin ilmas on, näpp suus, vaadata, kuidas jagatakse ja valitsetakse. Ning kõvasti tööd teha, seda viimast eriti. Jõudu tööle, eesti rahvas!!!

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

shibstedi omanikeks on peded,jah?
Seega peded õhutavad minema vabatahtlikke gruusiasse jpms.

Anonüümne ütles ...

"Mille kõrval on väikse Eesti kogu oma majanduse, eelarve ja huvidega nagu kärbsesitt Viru hotelli kõrval"
Suurushullustus on halb, kuid ega väiksushullustuski hea ei ole.