kolmapäev, 27. august 2008

Miks käis Merkel tegelikult Tallinnas


Väljavõte ajalehe Vzgljad veebist.

Kas tõesti selleks, et avaldada Eestile tunnustust ponnistuste eesti Gruusia kriisis?! Nagu kajastab seda Eesti ajakirjandus, keel suust väljas. Nalja teete! Miks peaks sakslasi kottima mingi Gruusia? Nad ei tea sellest midagi ega tahagi teada. Erinevalt Eesti poliitikutest, kelle jutu põhjal võib aimata, et Gruusia on nende teine kodumaa ja nad lakuks Saakašvili perse ka puhtaks, kui see võimalik oleks. Sakslased on ärimehed, ja insenerid. Kes mõtlevad välja, kuidas teha fotoaparaate, autosid, ning muud nasvärki, ja kuidas seda kõike müüa. Ning neil on vaja oma tööstuse ja elustandardi tagamiseks üha rohkem energiat. Venemaa on asunud vallutama Põhja-Jäämere hiiglaslikke gaasi- ja naftavarusid ning Saksamaa, kel puudub juurdepääs Põhjapoolusele, tahab sellest eldoraadost osa saada. Lisaks ka hollandlased, kes on samuti ärimehed. Ja muidugi on Saksamaa kõige suurem turg Euroopas, mis peaks peibutama Venemaad.

Merkeli visiit oli kavandatud juba tükk aega tagasi, pikalt enne Gruusia kriisi. Ja lisaks Eestile käis tähtis proua Leedus ning Rootsis, ehk riikides, mis on juhtmele häälekalt vastu seisnud. Nagu kirjutab ajaleht Vzgljad, on Läti ja Poola hakanud juba soojenema, ja nõus läbirääkimisi pidama.

Nagu kirjutab Vzgljad, pakutakse seni tõrksatele Balti riikidele NordStreami projektis gaasihoidlaid. Seda on pakutud juba lätlastele. Poolakatele on pakutud juurdepääsu gaasijuhtmele, ilmselt pakutakse seda ka ülejäänud Balti riikidele. Ja mis te arvate, millest siis käis Merkel Tallinnas rääkimas? Kui see juhe on nii tähtis, et selle vankri ette on rakendatud Merkeli eelkäija Gerhard Schröder ning Soome endine valitsusjuht Paavo Lipponen. Ikka selleks, et veenda Balti riike ja Poolat selle projektiga kaasa tulema. Veenda on vaja, sest üle peade asju ajada pole ELis viisakas. Ja vastutasuks on Saksamaa valmis sõimama Venemaad niipalju kui süda lustib, ütlema paar teravat sõna kommunismikuritegude kohta, kiruma otsust Abhaasia ja Osseetia tunnustamise kohta, sest NordStreamist saadav kasu katab kuhjaga selle ajutise tsirkuse, mida Vene- ja Saksamaa parasjagu etendavad. Need on vaid sõnad, ja kui leidub lollikesi, kes seda juttu usuvad, siis miks mitte.

Nii et vaatame, elame-näeme. Mina ennustan, et Eesti poliitikud hakkavad varsti rääkima selle gaasijuhtme olulisusest. Ja Venemaa konflikt Gruusiaga on varsti ununenud, nii nagu ununes sõda Tšetšeenias, seda viimast isegi ei mainita enam. Kuigi varem tehti ka sellest suur number. Ka siis, kui Venemaa Tšetšeenia küsimuse "lahendas", räägiti, et vanad NLiidu ajad on tagasi ja seal toimub genotsiid. Ent see genotsiidi-jutt ununes ruttu.

Kui Saksamaa oleks tõsiselt Venemaga tülis, siis katkestaks ta kõik NordStreami-sugused projektid. Nagu elu näitab, seda projekti ainult forsseeritakse. Sest seal on taga raha, väga suur raha. Ja raha eest ollakse tegema kõike. Nii on olnud tuhandeid aastaid ja on ka edaspidi.

Kuidas Eesti peaks talitama? Kui talle pakutakse soodsat diili: neid hoidlaid, juurdepääsu juhtmele. Siis miks mitte. Nagunii see juhe tehakse ära, stiilis, nagu Saakašvili ütles, et nagunii oleks Venemaa Abhaasia ja Osseetia enda kätte võtnud. Ilmselt olid suurriigid ka selle omavahel juba eelnevalt kokku leppinud, see oli Venemaale tasu toetuse eest USA eelseisvas sõjas Iraaniga. Ja väikeriigid lihtsalt siblivad kaasa ja lehvitavad lipukesi, tormavad sinna ja tänna, teevad kisa ja kära, selle asemel, et oma riiki üles ehitada. Aga eks see ole olnud juba aastatuhandeid väikeriikide, kaasa arvatud Eesti roll, hulpida tõmbetuultes. Ja on hea, kui hing sisse jääb.

6 kommentaari:

Fleik ütles ...

ma tavaliselt siia ei kommenteeri ja üldjuhul on sellel blogil minu jaoks meelelahutuslik väärtus, kuid tuleb tõdeda et ülalpool kirjutatud postitusega peab nõustuma. Gaasijuhe on ja jääb saksa prioriteediks ning ükskord tuleb see niikuinii kas me seda tahame või mitte.

Anonüümne ütles ...

Ma ka imestasin, et miks keegi Merkeli visiidi tegelikust põhjusest ei kirjutanud. Tagamaad ju kõigile teada. Muidugi peaks Eesti oma osa haarama, samas ei tasu kohe esimest ettejuhtuvat konti konti kahmata .

Anonüümne ütles ...

Gaasimahutid tulevad mitte baltikumi vaid konkreetselt ainult Lätti. Need maailma suurimad looduslikud gaasimahutid on seal olnud juba NLi ajast ja need saavad Lätile saatuslikuks.

Anonüümne ütles ...

Lätis juba gaasihoidla ammu olemas, tõenäoliselt käib jutt selle ühendamisest "Nord Streamiga"...
http://www.gaas.ee/index.php?page=160

Anonüümne ütles ...

see on huvitav teooria muidugi ja võib ka olla et mitte alusetu.

aga Inno. oma pepu ja noku probleemidest oled sa kogu rahvast teavitanud, ehk annad ka teada ausalt: kuidas , kui palju ja - kõige olulisem - mille eest sa vene kroonus grusiinidelt peksa said? sest ilmselt selles on sinu pimeda viha põhjus

Inno ütles ...

Ei, ma ei saanud peksa ühegi grusiini käest. Mul oli jaoülem grusiin, esimesel aastal, ta suhtles palju teiste omasugustega, sestap õppisin neid tundma.

Mulle ei meeldi, et nad end teistest paremateks peavad (kuigi see on ka eestlastele omane), et nad poevad tugevamate ees (ja tümitavad nõrgemaid), et nad siiamaani Stalinit ebajumalaks peavad. Jaoülem, Georgi Kamarauli oli ta nimi, hüüti Gia-ks, rääkis, kuidas Stalin tegi Gruusiast Gruusia, kõige edumeelsema riigi NSV Liidus, saatis sinna kõvasti raha Moskvast, kuidas seal on kõige rohkem kõrgharidusega inimesi, suhtarvuna kogu NSVLiidus. Tegelt, nagu hiljem kuulsin, oli enamik neist kõrgkoolidiplomitest ostetud. Samuti ostsid grusiinid vene kroonus ohvitseride käest omale auastmeid, puhkuselube, päevalube, ja mida iganes. Liikusid päris suured summad, toona, aasta 1989 ikka kümned tuhanded rublad. Lisaks veeti pagansnikutäite kaupa Gruusia veine ja konjakeid. Grusiinidel oli alati kõvasti raha, ma ei tea, kust kurat nad selle said.

Kusjuures grusiinide jaoks oli vene kroonus teenimine ausasi. Nemad pidasid end ikka olukorra peremeesteks. Nõukogude korda keegi ei kirunud, vastupidi. Nende jaoks oli NLiit ikkagi Stalini loodud riik. Ja ma ei saa aru, mis kala neil nüüd venelastega kitkuda on. Ilmselt ei anna grusinidele rahu NSV Liidu lagunemine, sest grusiinid olid NLiidus lõpuni pumba juures. Kui Venemaa lahku lõi, lõigati ka nabanöör Gruusiaga läbi ja nood vennikesed peavad nüüd ise hakkama saama. Moskvasse meepüti manu neid enam ei lasta. Sellest ka ilmselt see tüli.

Kui neid iseloomustada, siis silmakirjalikumaid ja valelikumaid tüüpe annab otsida. Aga eks neil on seda seal vaja ka, et aserite (türklaste), armeenlaste, osseetide ja tšetšeenidega arveid õiendada. Nad kõik seal parajad kabajantsikud. Võta üht ja viska teist. Mind lihtsalt hämmastab, et on vast eestlased endale neis arbuusimüüjates sõbrad leidnud. Nad oskavad vaid teisi ära kasutada, muud midagi. Algul teevad head nägu, sis koorivad paljaks. Ja see Saakašvili on täpselt samasugune, kaugelt paistb juba ära. Ma olen kindel, et kui ta saab eestlaste käest, mis ta saada tahab, siis ta ei mäletagi enam neid oma sõpru eestlasi. Ta tahab ise saada jänkide kõige suuremaks sõbraks. Panite tähele, Iraagis oli 2000 (kaks tuhat!!!) Gruusia võitlejat. Nagu mõni suurriik! Mis see muud on kui pugemine.

Aga noh, mis see minu piuksumine siin blogis ikka muudab. Eks igaüks taha kõik oma nahal ära kogeda. Õpitakse ikka oma vigadest.