pühapäev, 24. august 2008

Mis puutub siia Tallinn 1940?


Väljavõte Argo Ideoni ajaveebist.

Argo Ideon kirjutab muidu asjaliku loo, aga ei pääse demagoogiast temagi, kuigi ajakirjanikult võiks eeldada otsekohesemat stiili. Mis puutub siia Tallinn 1940? Mille Ideon toob paralleeliks 1968. aasta Praha, või siis 2008. aasta Tbilisiga. Kuigi isegi Tbilisisse ei jõudnud ükski Vene tank, aga noh, olgu, sümbolina ehk isegi kõlbab.

Häbi peaks olema tuua siia ritta Tallinn 1940! See aeg on eesti rahva ajaloos üks häbiväärsemaid, kus eestlased andsid omaenda maa ära ilma ühegi püssipauguta, nagu veidi enam kui 400 aastat tagasi andsid argpüksidest saksa parunid ära Eesti linnad Vene väele, esimest korda siis, samuti ilma püssipauguta. Kust siis venelased said nö maitse suhu. Kust venelased ründasid tatarlastest sõdalaste abil ka Soomet. Ja millel põhineb paljuski see Vene hirm Eestis. Eestlased toona sõna sekka ei öelnud, nemad olid lihtsalt orjad ja tegid seda, mis kästi. Ent miks ei tooda siia ritta Soomet 1939, nn Talvesõda?! Kus venelased tungisid suure väega sisse ja palju väiksearvulisem Soome armee pidas vapralt vastu. Ja see polnud naljasõda nagu praegu Gruusias, grusiinide endi provotseeritud, vaid päris sõda. Kus eesmärgiks oli alistada Soome riik ja rahvas. Soomlased olid sangarid, kes vaatama Balti riikide reeturlikkusele ja Poola kukkumisele läksid vapralt välja oma kodumaa eest. Ja mis huvitav, eksole, Soome, mis võitles sõjas vahepeal nn Jätkusõjas lausa Saksa poolel, nö valel poolel, ja pidi hiljem selle eest reparatsioone maksma, säilitas oma iseseisvuse. Ja Eesti hävis täiega.

Miks jäetakse varju see Soome ilmne edulugu, ja tuuakse esile ainult ebaõnnestumisi?! Mis sellest ebaõnnestumiste fetišeerimisest ja korrutamisest kasu on? Pigem tuleks õppida edulugudest, ja eeskuju võtta. Uurida, miks ja kuidas Soome suutis Venemaale vastu seista. Miks ei küsi Gruusia nõu Soomelt, soomlastelt? Mida oskavad grusiinidele soovitada nannipunnidest eestlased, kes oma vabaduse maha müüsid ja kes ei oska muud kui kõva häälega kisada.

Kas sellepärast ei mainita Soomet, et see riik esiteks ei topi oma nina sõjakolletesse muul moel kui rahuvalvajatena. Kes pole Venemaa suhtes nähtavalt agressiivne. Püüab kõigi naabritega hoida sõbralikke suhteid. Ja seetõttu ei kõlba?! Mh? Ahh? Või pole sommid piisavalt mehed, sest ajasid nõuka ajal venelastega sõbralikku poliitikat? Ja teevad seda nüüd edasi. Kuidagi nagu tuttav on see jutt. Ka 1930ndatel räägiti, et venelased on sead. Ja kui asjaks läks, siis olid kõigil Eestis püssid põõsas.

Või ei kõlba sommid seetõttu, et nad on piisavalt mehed. Kes ei kekuta, ei aja tühja loba, ja kui vaja, siis löövad, ja nii, et on löödud. Eesti riik käitub nagu mingi turueit, kes kisab iga kuramuse asja peale, aga kui teda veidi torkida, siis on temast järel ainult hunnik paha haisu.

Ja mis huvitav, Tbilisis ei näinud me lippudega lehvitamas ei soomlasi, tšehhe ega ka ungarlasi, kellel oleks juttude põhjal olnud selleks enam kui küllalt õigust. Vaid kõige suuremad luuserid: Eesti, Läti, Leedu, kes 1939. aastal oma iseseisvuse loovutasid. Ja sellega keerasid käru soomlastele. Poola ei pidanud vastu, sest ühelt poolt ründas Saksa- ja teiselt poolt Venemaa, kes tegi seda läbi Valgevene ja Ukraina. Soomet pommitas Venemaa reeturlikust Eestist, ent ernevalt Poolast polnud teisel pool suurt vaenlast. Ja Soome pidas vastu.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mina olen samuti alati soomet kadestanud mitmete asjade pärast.
Mulle väga meeldib kui rahulikult nood sommid räägivad,ma suisa sulan kuuldes nende ülirahulikku kõne.
Küllap nende selline rahulikkus ongi ka nende edukuse võtmeks.
Vaadake nende rallisõitjaid,külma kõhuga panevad kurvist kurvi.
Soomel on ka probleeme.
Soomlannad vast endistviisi ei vehi pepudega ja selle pärast on neil palju tervise probleeme.
Vene-eesti maffia kinnitas seal kanda sedasi,et söötis ministritele ette prostituudid ja võttis selle filmile,selle tagajärjel sai too endine prokurör
halonen pukki,eesti-vene maffia juubeldas mil see juhtus.
Illuminaatide hüpiknukud ahju!

Anonüümne ütles ...

Ah jah,unustasin mainida 1992 aasta sügise sündmusi eesti riigivõimu koridorides.
Ma kuulsin kuis Mart Laar raadio kaudu,oli see vast pensionäride raadio,ütles rahvale"Ma ei hakka välja kuulutama sõja olukorda ja üldmobilisatsiooni,pättidest saame hiljem jagu,nad soovisid omistada siin kinnisvara ja võrdseid õigusi vene elanikkonnale,neid hakkab esindama Keskerakond,sel teemal keelan igasuguse arutelu ja meedias kajastamise..."
Mida siis Mart Laar keelas?
Paikuse politsei kooli õppejõud ütlesid,et selle aja miilitsad-politseinikud kutsusid kohale peterburist kolleegid rajama korda meie riigis.
Teised räägivad,et madrused võtnud maha Kaitseliidu laod,avanud automaattule ja tapnud kaitseliitlasi.
Mart Laari kabineti lauale olevat pandud nimekiri meie VIP-ide ja nende perekondadest,ähvardati maha tappa nood mil ei täideta ultimaatumit.
Olev Raju rääkis,et Eesti politsei organisatsiooni ja turvafirmade omanikuks on ainuisik,õigemini ta on meie naaberriigi esindaja,seda pidavat teadma kõik ametiühingu ROTAL juhtkonna liikmed...
Olen seda küsinud ajakirjanikelt mis toimus 1992 asta sügisel,nood ühest suust on öelnud,et sellest ei tohi rääkida.

Anonüümne ütles ...

"Eesti, Läti, Leedu, kes 1939. aastal oma iseseisvuse loovutasid. Ja sellega keerasid käru nii poolakatele kui soomlastele. Poola ei pidanud vastu, sest ühelt poolt ründas Saksa- ja teiselt poolt Venemaa, kes tegi seda läbi reeturliku Leedu"
Poola suhtes on siin nüüd küll kaks loogikaviga. Nõukogude Liit ründas Poolat 17. septembril. Balti riikidele polnud Nõukogude Liit siis veel nõudmisi esitanud. Eesti ja Nõukogude Liidu vahel sõlmiti "baaside leping" alles 28. septembril 1939. Ja teiseks: Nõukogude Liit ei rünnanud Poolat läbi Leedu.

Anonüümne ütles ...

Balti riike sõimates ei maksaks ära unustada ka Saksamaa reeturlikkust 23. augustil 1939. a. Sellest just kõik alguse saigi.

Inno ütles ...

Tänan, parandan selle tekstis ära.

Ja mispoolest oli Saksamaa reetur? Ta tahtis samamoodi saada maailma valitsejaks, selleks terveid rahvaid minema pühkides, nagu hiljem NSV Liit, USA ja nüüd siis ka Venemaa. Suurusehullustus on väga kerge pähe lööma, seda nii isiku kui terve riigi tasandil.