pühapäev, 24. august 2008

Andkem sõna asjatundjale!


Väljavõte ajalehe Helsingin Sanomat veebist.

Ajal, kui Eesti lehed avaldavad üksnes poliitikute halast nõretavaid sõnavõtte ja ajakirjanike endi diletantlikke arvamusi Gruusia kohta, annab Soome juhtiv ajaleht Helsingin Sanomat sõna asjatundjale. Nii näiteks kirjutab Helsingi Ülikooli Aleksandri-instutuudi uurija Arseni Svynarenko sellest, et järgmine Venelaste huviobjekt pole mitte Eesti, nagu räägivad ja kardavad Eesti poliitikud, vaid Ukrainas asuv Krimmi poolsaar, mida Venemaa ihaldab oma sõjaväebaaside pärast, ja Transnistria, mis on end Moldaaviast iseseisvaks kuulutanud, samamoodi nagu seda olid Abhaasia ja Lõuna-Osseetia Gruusiast.

Samuti märgib Svynarenko tabavalt, et miks ei tõtanud Vene väed, kes olid end Gruusia piiri äärde valmis seadnud, kaitsma lõuna-osseete grusiinide rünnaku eest?! Hea küsimus, eksole! Miks lasti grusiinidel Tšinvalis möllata, inimesi tappa, ja alles siis alustati vastupealetungi?!

Svynarenko märgib, et Abhaasia ja Lõuna-Osseetia on nüüdseks Gruusia jaoks igavesti kadunud. Venemaa juba plaanib eraldada raha nende piirkondade, eriti Lõuna-Osseetia ülesehitamiseks, suunates näiteks Lõuna-Osseetiasse 4,5 miljardit krooni. Selega seoses saavad häid lepinguid paljud Vene firmad.

Ja mis veel huvitav, Vene televisioon levitas seoses Gruusia sõjaga igal võimalikul juhul infot Ukraina osalemise kohta selles konfliktis. Et ete valmistada rahva negatiivset meelsust Ukraina suhtes. Ukrainat süüdistati sõjalise abi andmises Gruusiale, samuti Vene laevastiku tegevuse takistamises. Selles, et Ukraina müüs Gruusiale relvi, USA, Eesti, Läti, Ungari, Rumeenia ja Iisraeli kõrval. (Siin huvitav spekulatsioon: kas Eestil oli vaja selleks Soomelt uusi Pasi soomukeid osta, et need, mis müüdi edasi Gruusiasse, need pommitati seal lihtsalt puruks või võeti venelaste poolt ära. Ja Soome ei müünud enam Eestile, vaid oli nõus liisimisega ja sellega, et neid kasutatakse vaid Eestis. Et Eesti neid jälle kuhugi maha ei müüks. Millegipärast ei soovi Soome, et tema soomukid rändama lähevad. Võimalik, et need võisid venelaste kätte sattuda ja vanelased õpivad neid siis nüüd tundma. Mis on kahtlemata ohuks Soome julgeolekule.)

Svynarenko paneb Euroopa Liidule südamele, et Abhaasia- ja Lõuna-Osseetia-taoliste juhtumite vältimiseks on ainult Euroopa Liit võimeline lahendama Transnistria ja Krimmi küsimused.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

See soomes olev poiss on ju Ukrainlane.
Ka Eesti kohta saame kõige objektiivsemat infot ukrainlastelt.
Eriti just vene invasiooni ja okupatsiooni kohta eestis.
Vene okupantide-maffioosode,
terroristide anastamistest meie kodumaal järgmine lugu ukrainlaselt.
Üks leedukas avas parkla kusagil tallinnas,sai oma ärile hinge sisse puhuda ja vene terroristid-okupandid-maffioosod panid leedukale püstoli nina ette ja sundisid loobuma parklast lubades ta ellu jätta ja leetu tagasi minna.Leedukas eelistas ellu jääda,jättis parkla vene anastajatele-terroristidele.
Teate isegi vast kui palju toob päevas sisse kasumit üks parkla aga kui sul on neid mitu? Mis nii viga eks,paned püstoli nina ette ja miljonid kukuvad su taskusse,tööd tegema ei pea ja oled auväärne ärimees,ilusad eestlannad jooksevad tormi "vene ärimeeste" peale.
Te naised olete napakad!