esmaspäev, 25. august 2008

Saakašvili pöördus lõpuks ka oma rahva poole


Väljavõte civil.ge veebist.

Nagu edastab civil.ge, pöördus Gruusia president Mihhail Saakašvili lõpuks ka oma rahva poole, pärast seda, kui oli mitme nädala vältel vaid välisajakirjanduses esinenud. Ta pidas eile õhtul televisioonis tunniajase kõne, kus siis ütles, et tekkinud olukorras on süüdi Venemaa ja Lääneriigid. Eks ta ole siis jah. Et Venemaa provotseeris, ja siis julges vastu rünnata ja Lääneriigid ei lasknud NATOsse ja ei tulnud appi. Paha lugu küll. Aga ta lisas ka optimismi, et kahe-kolme aastaga on riik taas üles ehitatud. Elame-näeme.

5 kommentaari:

Kristina Viin ütles ...

Tere!

Kirjutan sulle hoopis teisel teemal. Mina olen Kristina, olin eelmisel suvel Lätetel, mäletad.

Nägin sind unes. Millegipärast. See oli põnev. Kirjutasin sellest hiljuti oma blogisse pealkirja all "Inno Tähismaa ja põlev siga". Loe, kui viitsid. See võib päris naljakas olla. Minu aadress on www.maviinsatoo.blogspot.com.

Kristina :)

Inno ütles ...

Päris naljakas jah.

Anonüümne ütles ...

Kirjutan ikka sellel postituse teemal.

Tea, palju inno ja irja närvid vastu peaksid, kui neil pidevalt enda hoovis molli antaks.

Pakun, et ega palju vaja oleks, et te kaks agressoriteks muutuksite.

Inno ütles ...

Aga milleks siis kavalus on? Milleks on antud inimesele mõistus? Kas selleks, et kohe esimesel võimalusel rusikad käiku lasta?
Näiteks Piibliski on kirjas, et keera teine põsk ette. Mis tegelikkuses tähendab kavalust, sest teist põske oleks pidanud lööma teise käega, selles kontekstis oli aga teine, vasak käsi räpane. Mis tähendab, et löö, kui tahad oma räpast kätt kasutada.

Gruusia puhul oleks kavalus tähendanud niikaua jõe kaldal kannatlikult oodata, kuni venelase laip mööda ujub. Ja siis otsustavalt reageerida. Praegu tehti seda kõige ebasobivamal momendil ja viisil. Gruusia paistab igatepidi luuser ja väiksed Balti riigid, Ukraina ja Poola ei suuda seda imagot pesta, ükskõik kui palju nad ka ei punnitaks, oma lipukesi lehvitaks või vabatahtlikke sinna saadaks. See on näha suurte Lääneriikide reaktsioonist, mis küll viibutas Venemaa suunas näppu, noomis, aga ei reageerinud aktiivselt kuidagi. Varsti on see unustatud, nagu ka konflikt Tšetšeenias. Ja Venemaa võib need alad, mida Gruusia enda omaks peab, hoopis enda kontole kirjutada.

Kõrvalepõikena niipalju, et Kaukaasia rahvad paistsid, kahjuks, Vene kroonus silma sellega, et lasid kõigepealt rusikad käiku ja alles siis mõtlesid. Nii see kahjuks oli. Isegi venelased olid targemad.

Gruusia pole USA, mis võib teha mis tahab, rusikaid igal võimalusel kohe kasutada ja vigu ning lollusi teha. Väike riik peab olema eriti kaval ja tark, iga väikseimgi viga võib väga kalliks maksma minna. Ja see, et Gruusia on USA sõber, ei tähenda samuti, et ta võib käituda nagu USA. Paraku on see nii. Ja tegelt, ma arvan, et ka USA poleks sellises olukorras Venemaad rünnanud. Pigem pidanud mõnda aega infosõda. Tegib küsimus, miks Saakašvili oma nutulaulu varem ei laulnud? Nagu ta nüüd räägib, et venelased juba pikka aega kiusasid. Miks ta kõigepealt ründab, ja kui peksa saab, siis nutab. Nii talitab ainult puruloll.

Anonüümne ütles ...

Nagu ma ütlesin, vaatame kaua inno ja irja teist põske keeraksid. Blogi põhjal öeldes tundub teie valulävi väga madal olevat.

Kas kannatate välja mitu aastat veriseid provokatsioone. Infosõda käis ammu ainult lääs eesotsas inno ja irjaga otsustasid seda enese heaolu huvides ignoreerida. Suudate mälust välja kiskuda gruusia külade pommitamised, lennukite alla tulistamised jms. Kas see teid siis hetkel huvitas?

Nüüd nagu oleks luuavarrest pauku tulnud osastatakse grusiinide kallal. See muna oli ammu praadinud ja lõpuks läks kõrbema. Ning kui "inno ja irja"sugused oleksid varem oma pea liivast välja tõmmanud ning veidigi vastutust võtnud (või mõne sõnagi öelnud), oleks ehk too tragöödia jäänud olemata.

Ning muuseas - vene väed olid hakanud tunneli kaudu liikuma enne kui gruusia-poolne operatsioon algas. See oli üks põhjuseid. Aga seda inno ja irja ei tea. Aga see neid ei huvita.

Saaks vaid ära panna.