kolmapäev, 3. september 2008

Hetki lollidemaalt


Väljavõte SLÕhtulehe veebist.

Päris asjalik artikkel täna SLÕhtulehes Soome ajakirjanikult Sami Lotilalt. Kus kirjeldab Eesti lollidemaa reaalsust. Mis nõuka-aegse ahvi-aruga kummardab autoriteeti ja teeb kõik mis vaja. Murrab tööd, kui vaja, murrab läbi, kui vaja, jookseb kaasa iga aktsiooniga, mida riigi-isad ette kirjutavad või ütlevad. Kõik käib kampaania korras. Kus kainet või kriitilist meelt pole ollagi. Ja siis pole ime, et majandus on omadega täiesti perses, samas seisus, kui Portugal mõne aasta eest, mille eest ma siis blogis juba aasta tagasi hoiatasin. Mäletate, see oli aeg, kus meie peaminister Näksip hõljus veel oma helesinistes unistustes. Kes nüüd üritab kõike sitta Venemaa kaela ajada. Ja rahvas kiljub kaasa, kuna avalik arvamus on Ansipi kontrolli all, Kadastiku kaudu, kellega nad koos KGBd teenisid, rahvale koeri kallale ajasid, iseseisvusmeelseid kimbutasid, mis muidugi ei sega neid seda KGBd nüüd kirumast. Ja eks nad uuesti kiidaks, kui olud muutuvad. Praegu näib olevat kasulik kiruda. Et rahvas päris mässama ei hakkaks. Sest põhjust näikse olevat küllaga.

Aga eksole. Eesti rahvas on harjunud hullemagagi. Kui just keegi elu kallale ei kipu, siis pole häda midagi. Kuidagi ikka saab. Nagu nõuka ajal. Kus lollus on voorus ja kes julgeb lolli autoriteeti vaidlustada, see tambitakse mutta. Jaa-jaa.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ja muidugi, tundub väga et sa nagu väga ootad venelaste poolt Savisaare nukuvalitsuse püstilöömist ja ehk siis saab ka võimu juurde. Kõik su poliitilised avaldused on õõvastavalt võikad. Nagu oma rahva äraandja, kes pugemisega tahab kuhugi saada. Parem lõpeta ära, sinusugused kodanikud saatsid kunagi oma inimesi Siberisse- täpselt sellise mulje sa endast jätad. väkk....

Inno ütles ...

Mis loll jutt! seda võite oma vanaemale rääkida, ja tema ka vaevalt usub.

Eesti on üks väike osa ühest riigist, Euroopa Liidust. Nagu Elva linn Eesti mõistes. Ja mis vahet, mis nukuvalitsus on püsti pandud näiteks Elva linnas?! Mis eelise see annab Venemaale, või kellele iganes?! Selliseid nukuvalitsusi on Eesti linnakestes püsti pandud ridamisi, erakondlikke nukuvalitsusi. Ja kedagi ei koti, mis seal toimub. Kui Vene väed tungivad üle nn Eesti piiri, siis tähendab see sissetungi Euroopa Liitu. Ja kuivõrd ses riigis kehtib inimeste vaba liikumine (paljud on seda võimalust juba kasutanud ja kasutavad edaspidigi), siis laseb suur osa elanikkonnast lihtsalt jalga ja ongi kogu moos. Ja kui see Euroopa Liit, millega Eesti kangesti liituda tahtis, venelast tagasi ei löö, siis jäävadki eestlased mujale elama ja kogu moos. Milleks oma elu ruineerida lollaka naabriga, pidevalt eluga riskides, kui on võimalik mujal sama hästi ära elada?! Paljud põgenesid venelaste eest läände juba 60 aastat tagasi ja ma pole kuulnud, et neid selle eest hukka mõistetakse. Pigem vastupidi, nad on tegijad.

Kui huvi on pidevalt rahva seas hirmu külvata ja sõdida, sis poleks tohtinud liituda mitte Euroopa Liiduga, vaid USAga. Praegu tundub, ongi konflikt selle vahel, et Eesti liitus ELiga, aga tahaks maailmas möllata koos USAga. Aga lahkugem siis EList, toogem USA väed sisse, ja alustagem sõda Venemaaga, milles küss, nagu seda tegi Gruusia. Miks siis seda ei tehta, vaid mängitakse lolli?!

Ma ütlen ausalt: Savisaare vihkamise müüt enam ei müü, ja eriti alates ajast, mil Eesti on ELi liige. Ja inimesed on sest üha rohkem aru saama hakanud. Igavesti ei saa kõiki lolle otsuseid Savisaare keala ajada. Ja hirmutada inimesi Savisaarega.

Ja mis Savisaar?! Sellesama Euroopa Liidu vanade riikide Saksamaa ja Soome endised valitsusjuhid on Gazpromi palgal. Kas see pole õõvastavalt võigas? Savisaar pole pooltki nii "hull".

Ja pealegi on Savisaare erakonna esindajad esindatud Euroopa Parlamendis. Kuidas seda lubatakse?! Nad tuleks sealt ju kohemaid tagasi kutsuda, sest see on oht kogu ELile?! Või mis?

Inno ütles ...

Ehk, seoses Venemaaga, Vene ohuga jms tuleb rääkida Euroopa Liidust, mitte Eestist. Euroopa Liit ajab ühtset välis- ja kaitsepoliitikat, Eesti ei mängi siin mingit keskset rolli. Ja selleks, et osa Euroopa Liidust ära anda, peab Savisaar saama mõjuvõimsaks tegelaseks Brüsselis. Mis on küllalt utoopiline.

Ja seoses NATOga on Eesti võtnud küll teatud kohustused, mida peab justkui täitma (2% SKPst kaitsekulutustele), aga pigem puudutab see selliseid operatsioone nagu Iraak ja Afganistan, tulevikus Iraan, kus üks NATO liige USA tunneb end pidevalt ohustatuna, alustab üksteise järgi sõdasid, ja teised peavad talle nagu musketärid appi tõttama.

Euroopa Liidu kontekstis pole NATO liikmesusel enam erilist tähtsust. Pealegi on NATO külma sõja aegne igand, mis nüüd otsib omale, et mitte öelda tekitab omale uusi väljakutseid. Tuletagem meelde, et NATO loodi vastuseks NLiitu ja tema vasall-riike ühendanud nn Varssavi Paktile. Varssavi pakti ei eksisteeri juba üle 10 aasta, selle liikmed nagu Poola, Ida-Saksa, Tšehhoslovakki ja Ungari on ammu teises leeris. Ja NATO ju reaalselt ei tegele oma liikmete kaitsega, vaid peab vallutussõdu kaugetes maades. NATO oli vajalik emotsionaalne turvameede enne Eesti astumist ELi, aga kuivõrd need kaks liitumist said teoks ühel ajal, siis pole NATO enam Eesti jaoks vajalik.

Anonüümne ütles ...

Sami Lotila on üks suur eestlaste ja Eesti vihkaja. Tema artikleid ei saa just üleliia tõsiselt võtta.

Anonüümne ütles ...

kuule , kas sul on liiga vähe raha, et end kuskile targale maale sokutada, mis sa raiskad oma geniaalsust sellele sitale maale ja lollile rahvale.

Inno ütles ...

Ega see olukord nüüd päris lootusetu ka pole. On siia ka arukaid inimesi alles jäänud. Ja pealetulev põlv on veel rikkumata, sellest võib asja saada.

Anonüümne ütles ...

13:16 on ilmselt terve elu veetnud M.Laari kogutud teoseid pähe tuupides...