kolmapäev, 3. september 2008

Tõde ruulib!

Ärge mögisege, Tõehetk on lahe saade. Ja tõe rääkimine on ka lahe. Või mis lahe, ülieluoluline, kui sa tahad siin maailmas hästi elada ning rahuliku südamega surra. Ja kuna inimese eluga on lahutamatult seotud ka teised inimesed, see on siis tema lähedased, siis pole parata, tõde tuleb rääkida ka nende kohta. Armutut tõde.

Ja kui hakata filosofeerima, siis mis on musta pesu pesemises halba? Siis saab ju pesu puhtaks ning puhas pesu on palju mõnusam selga panna kui must pesu.

Minu arust selline saade ainult tervendab ühiskonda. Ja lööb õhu klaariks. Mees läheb saatesse ja ütleb ausalt, et tal on kaelas sms-laen, mida ta ei ole siiani ära maksnud. Ja mis siis, kellel meist laenu-laene pole? Küll saab ükspäev makstud kah, pole vaja põdeda. Tubli mees, et üles tunnistas. Teistel hakkas kah kergem, et nemad pole ainsad panga orjad. Ja mis siis, kui ütles, et on naisele valetanud, naist petnud, naise sõbrannast unistanud? Äkki mees elab koos naisega, keda ta ei armasta, ning saab lõpuks ometi oma mure südamelt ära rääkida?

Tõehetk on nagu pihitool, ainult et avalik. Ja avalikult ongi kõige parem pihtida, sest sinu ümber on inimesed, kes mõtlevad tegelikult täpselt seda sama, ainult ei julge seda välja öelda. Sa tunned ja tead seda ning see toetab sind. Isegi kui needsamad inimesed sind hiljem hukka mõistavad, kartuses muidu ise hukka mõistetud saada (ka see on inimlik), on su süda pärast südamepuistamist kerge.

Kes Tõehetke hukka mõistab, näiteks Andres Keil Päevalehes, ei muretse mitte saates osalejate ja nende lähedaste, vaid iseenese pärast. Sest kui on nii julgeid mehi ja naisi, kes ei häbene öelda tõde kogu eesti rahvale, siis tõde võidakse hakata nõudma ka teistelt. Kõigilt.

Ja oi appi, mis siis küll saab. Kui ei saa enam sauna taga, tiigi ääres maailma asju paika panna. Kui seda peab tegema püüne peal ja valgusvihus.

Alles siis saab selgeks, kes meist miskit väärt on, hehee.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mida siis väärt on tross, kes elab naisega, keda ta ei armasta? Kellel on vaja ronida telekasse seda naist alandama, sest ta on liiga möku, et oma probleeme lahendada? No mehe väärt selline tross kindlasti ei vääri.

Anonüümne ütles ...

Ainult, et igal ühel on oma tõde.

Irja ütles ...

Seda ongi väärt, et palju lihtsam on selle naisega edasi elada. Ja eks naisel, khm, ole ka valida, kas ta on nõus minema end telekasse alandama, kas pole? Ega keegi teda sinna ju vägisi ei vea?

Anonüümne ütles ...

Esiteks!
Ärge inimesed ronige sellesse saatesse, kui ei taha, kui sa pole oma otsuses küps, teades, mis tagajärjed võivad su teol olla. Lõppude lõpuks alandad, või mitte sa ainult iseennast! Ei kedagi teist!
Ükski saade ei aja inimesi lahku, kui nende liit on tugev ja usaldav.
Ja krt! ka eetilised piirid on kõigil väga erinevatel kaugustel.
Teiseks!
Asi pole saates, vaid inimestes. See , millest sa eelnevalt räägid-seda sinult ka küsitakse. Niiet, asi ikkagi saatekülaliste eetikas ja piirides.

Mulle see Tõehetk igaljuhul meeldis.

Anonüümne ütles ...

Sooviks Sind, Inno, näha selles saates.