pühapäev, 12. oktoober 2008

Aga kus on perevägivalla all kannatavate meeste toetusgrupp?


Väljavõte justiitsministeeriumi kodukalt.

Leidsin Justiitsministeeriumi kodukalt sellise küsimustiku perevägivalla kohta.

Kui vastad suuremale osale nendest küsimustest jaatavalt, siis oled oodatud vägivalla all kannatavate naiste toetusgruppi.
  • Kas mees on armukade ja nõudlik, käitub omanikuna? Armukadedus ei ole suunatud vaid Sinu tuttavatele meestele, vaid ka Sinu sõbrannadele ja sugulastele.- Jah.
  • Kas teie suhe algas kiirelt, tunnetele tuginevast kiindumusest lähtuvalt? Kas sinust sai mehe tunnete ja ootuste keskpunkt, ilma milleta ta ei suuda elada? Usub ta, et ainult sina võid teha teda õnnelikuks?- Jah.
  • Kas ta käitub kontrollivalt? Tahab ta pidevalt teada, kus liigud, mida teed ja kellega kohtud, või näiteks ootab ta, et tuleksid töölt täpselt õigel ajal?- Jah.
  • Ootab ta, et Sa täidaksid tema näpunäiteid ja käske?- Jah.
  • Paneb ta sind tundma, et Sa oled kogu aeg milleski süüdi või peaksid millegipärast andeks paluma? Kas sul tekib tema reaktsioonidest tunne, et Sa ei tee kunagi midagi õigesti- Jah.
  • Kas Sa kardad või on sul hirm tema kuuldes oma arvamust välja öelda?- Jah.
  • Kas ta süüdistab alati teisi, kui ilmneb mõni probleem?- Jah.
  • On tal seksi juurde kuuluvaid nõudmisi? Kas ta kasutab Sinu suhtes jõuvahendeid seksuaalse naudingu saamiseks?- Jah.
  • Kas tal on ranged seisukohad soorollide küsimuses? On tal kindlad veendumused sellest, milline peab olema mees ja milline peab olema naine?- Jah.
  • Kas ta kohtleb Sind jämedalt? Kas ta kasutab füüsilist jõudu, et sundida Sind tegema, mida ta tahab? Kardad Sa teda, kui ta muutub vihaseks?- Jah.
  • Kas ta käitub võõraste seltsis täiesti teisiti?- Jah.
  • Kas ta teeb Sinu arvel "nalja" või teeb Sinu kohta teiste juuresolekul märkusi, nii et Sul hakkab piinlik ja tunned häbi?- Jah.
  • Kas ta on kodu. ja lemmikloomade vastu julm?- Jah.
  • Kas ta on lõhkunud esemeid või muid asju teie kodus? Kas ta on Sind ähvardanud vägivallaga?- Jah.
  • On ta kasutanud füüsilist jõudu riiu ajal, näiteks raputanud sind õlgadest?- Jah.
  • Kas tema lapsepõlvekodus on isa käitunud vägivaldselt?- Ei tea.
  • Kas Sinu mees on oma varasemates naissuhetes käitunud vägivaldselt?- Ei tea.
Niisiis, tundub, et kannatasin perevägivalla all, vähemalt selle küsimustiku põhjal. Ja ma usun, et niisama palju, kui on naisi, kes perevägivalla all kannatab, on ka mehi. Sest perevägivaldseid naisi on samuti väga palju. Aga tekib küsimus, miks pole loodud toetusgruppe perevägivalla all kannatavatele meestele? Mehe jaoks on perevägivald sama alandav kui naise jaoks.

6 kommentaari:

Arvamusliider ütles ...

Selline "ühte auku" küsitlus näitab ilmekalt, kui viltu on asjad meie (ametnike) peakestes ikka veel. Võrdõiguslikkusest on asi kaugel, väga kaugel.
Kõige labasem näide, mis ilmekalt illustreerib, kui viltu asjad peakestes on - naistele tasuta sissepääs N klubisse või X kontserdile kell 22-23 tasuta...
See vägivalla küsitlus ja sellised jutud on kõrgem pilotaaž, alustame lihtsamatest asjadest.

Mul oma blogis pikad jutud ja vaidlused võrdõiguslikkuse teemadel Tallinna Lennujaama või kelle kuradiga: http://arvamusliider.blogspot.com/2007/01/tallinna-lennujaam-terve-mistuse-viimne.html
(see jutt ainult algus seal, otsige märksõna "diskrimineerimine")
Nad ei saanud kuni lõpuni aru keelelisest nüansist, nad ei saanud aru, mis neil valesti on seal. Elementaarse keelelise loogika ja laiema mõtlemise puudumine.
Lõpuks soolise võrdõiguslikkuse volinik sai asjast aru, aga kas midagi muutus sellest? Lühike vastus on "EI".

Anonüümne ütles ...

http://woman.delfi.ee/foorum/read.php?f=15&t=862656&a=1

Anonüümne ütles ...

Millegipärast käitud just sina Inoo vägivaldselt ja omanikutundega naise suhtes, kes pole enam sinu naine. Aeg on möödas, sa ei peaks tegelema oma eks naise lahkamisega. Elu muudab meid kõiki, see on demagoggiline lahata, mida Ingrid tegi aastal 2000 ja ennast näidata tupsu-nunnu kannatajana. Kuna sa siiamaani elad mingite kinnimõtete all, oled sina kontrolliv ja omanikutundega- ka nende suhtes, kes pole sulle enam isegi sugulased!
Aga muidu teema õige- meestele ei ole mõeldud selle küsitluse tegemisel, aga sina sinna meeste hulka ei kuulu!

Anonüümne ütles ...

mina olen Innoga nõus - ei ole vahet kumb kodus terroriseerib, kas mees või naine - perevägivald on see igal juhul. Ise kannatasin oma mehe vägivalla all - huvitav, et ta oli selline Ingridi tüüpi mees - teistele jättis mulje säravast ja edukast ja väga kodulembesest inimesest, nii aga kui koduuks sulgus, sai temast deemon...
ja kui Sul Inno lubati maha lõigata peenis, siis mina olen kuulnud pidevaid väljendeid selle kohta, kuidas mind tuleks ikka käidelda - küll kuum jootekolb vittu, küll vitust alates lõhki lõigata jne.
Me oleme kõik kannatajad ja vahet ei ole, mis soost on terrorist...
Ja ma saan aru ka Sinu suhete lahkamisest - see, mida Sinuga tehti on niivõrd ebaõiglane ja kõige hullem, et ega keegi ei aita kah... ise jääd alati lolliks ja süüdi jne...
Päikest teile Irjaga ja olge tublid.

Edmund ütles ...

Millegipärast paljud armastavad Innot materdada Ingridi teema eest. Aga küsimus: kui paljud nendest Inno vastastest on ise pidanud abielu lahutama? Iseäranis ma pean silmas lahutamist kurjast abikaasast (eriti, kui kuri kaasa on naine).

Ei, see küsimuse püstitus ei ole tingitud sellest, nagu ma oleks ilalõug või tallalakkuja (nii et innofoobikud hoidke see "teravmeelne" remark endale), vaid mind täitsa tõsiselt huvitab see õnnetu abielu lahutamise teema. Kas on üldse õigustatud arusaam, et kurjast abikaasast lahutamise puhul saab ka teistmoodi käituda? Okei, tunnistan, et osa mehi ei julge niipalju avalikustada, aga kas see näitab, et olukord on nende meeste jaoks parem? Ons nad väärikamad tüübid? Või hoopis aramad? Püüdke ise sitt abielu ära lahutada ja siis mõtelge, kas Inno ikka on paha-paha. Senikaua takerdub terve kriitika Inno taktikate pihta tugitoolifilosoofiasse parimal juhul, eelarvamustesse halvimal.

Ano 13:04 oli hea kommentaar. See näitab selgelt, et enamik, kes ka ise taluvad oma suhetes (psühho)terrorit, pigem mõistavad neid, kes oma endise abielu piinadest avalikult kõnelda julgevad. Mehed-naised, hoiduge manipulatiivsetest monstrumitest iga hinnaga.

Anonüümne ütles ...

Seal on väheke vahet. Kui mingi idikas närakas mees keerabki ükskoed ära ja kavatseb naisel midagi lõikama hakata, on ta naine tast füüsiliselt nõrgem ja seetõttu kannatajaks osutada. Mees peaks sellisest idioodist naise puhul siiski kõigepealt füüsiliselt ennast kaitsma suuta ja siis kohvrid pihku ja punuma...