teisipäev, 16. detsember 2008

Daniel Vaarik lahkab hämamise võtteid, ja ise hämab ka!


Väljavõte Daniel Vaariku veebikodust Memokraatia.

Daniel Vaarik lahkab oma Memokraatia-nimelises veebikodus hämamise võtteid, mis on igati tänuväärne, eriti ajal, kui valitsus jagab infot kogustes, mida ajakirjanikud ei jaksa seedida ja lasevad end ette söödetud infost kanda. Ka see on üks moodus avalikkusega manipuleerimiseks.

Ent kahjuks langeb ka Vaarik ise lõksu, kuna väidab, et kõige suurem hämaja on Keskerakond. Mina nii ei ütleks. Hämavad kõik. Poliitika ongi üks suur hämamise kunst. Iseküsimus on selles, kes hämab ja kuidas seda vaadatakse. Minu meelest on suurim häma hetkel see, et valitsus, kelle käes on võim, lükkab süsteemselt vastutust opositsiooni kaela. Loomulikult võib olla opositsioon süüdi ka valitsuse tegematajätmistes ja muus, aga ometi on kahe otsaga asi, see oposistsiooni süüdistamine ja tümitamine. Eriti, kui asjad pole üheselt selged. See oli väga levinud USAs pärast II ilmasõda, kui algas inimeste massiline jälitamine ja süüdistmine seotuses NLiiduga. Sellel kampaanial oli ka oma nimi, McCarthy'ism. Alles hiljem tuli välja, et paljud süüdistused olid fabritseeritud ja kampaaniate üks algatajatest, senaator McCarthy oli paljud asjad ise välja mõelnud.

Esitan oma kommentaarid Vaariku välja toodud hämamise tehnikatele.
1. "Sa pole ise parem".
Mulle tundub, et "Sa pole ise parem" mees on Villu Reiljan, Rahvaliidu endine juht. Kes ühtelugu vabandas, ja vabandab siiani end välja sellega, et "nemad ka!". Teiste kohta ei oskagi seda öelda.

2. "See on valimisvõitlus".
Jällegi, minu hinnangul on see mees taas Reiljan, kes nägi igasuguses kriitikas valimisvõitlust.

3. "Ma käisin ise vaatamas ja midagi polnud näha!"
No see mees on peaminister Andrus Ansip! Kas pole? Kel on iga asja kohta nö oma arvamus ja kes ka häälekalt seda avaldab. Ja teda jäädakse peaaegu alati uskuma. Kuigi viimasel ajal enam mitte eriti.

4. Oma meediakanal.
Siin on tõesti Savisaar tegija, kes on oma kanalit juba aastaid üritanud tekitada, aga millegipärast edutult. Ja alati on seda saatnud skandaal. Samas on Ansipil, või siis Reformierakonnal see palju paremini õnnestunud. Neil on kõik kanalid käes, lisaks üleriigiline tasuta ajaleht igasse kodusse. Ilmselt seetõttu, et Savisaar on halb suhtekorraldaja, ta kohe ei oska ajakirjanike külje alla ujuda, usaldusväärseid suhteid luua. Seetõttu mõjub ta dominantsena. Kuigi ka Ansip võib olla dominantne. Aga ainult siis, kui ta on võitnud usalduse. Mitte keegi peale Ansipi pole mind ajakirjanikuna sõimanud, pealegi veel loo eest, mida ma ise ei kirjutanud.

5. "Kes lekitas?"
Siin ei oska kedagi eriliselt välja tuua, kõik on seda kasutanud.

6. Kaikaga vello
No minu meelest pole see mitte Jürgen Ligi, ega ka Ain Seppik, vaid hoopis Igor Gräzin. Tema on Kaika-Vello kuubis. Teist sellist on raske leida, ehk siis erakondade noortekogud.

7. Seostumine millegi süütuga.
Ka seda taktikat on kasutanud kõik erakonnad.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mitrohhini arhiivist tuli välja, et McCarthy ei eksinudki nii palju kui arvati ...

Anonüümne ütles ...

Just nimelt. McCarthy tambiti maasse Liidu rohkete mõjuagentide poolt. Hiljem on paraku ilmnenud, et mees rääkis puhast tõtt, ainult et lihtsameelsed ameeriklased ei uskunud teda. Tõde oli liiga karm ja oleks suure osa mõjuagente valitsevatelt kohtadelt minema pühkinud...