esmaspäev, 8. detsember 2008

Reformierakondlik "ettevõtjasõbralikkus"


Väljavõte Õhtulehe veebist.

Tundub, et me pole Irjaga ainsad, kes on kokku puutunud reformierakondliku "ettevõtjasõbralikkusega". Avastasin loo reedesest Õhtulehest, kus on juttu, kuidas ettevõtjatest noor abielupaar tõsteti Viimsis oma ärist välja, sel ajal kui nad ise olid pulmareisil. Loo üheks kangelaseks, selleks väljatõstjaks on Viimsi kohalik kunn Ants Savest. Umbes selline mees nagu Tartus on Neinar Seli.

Nii nagu Tartu, on ka Viimsi nö Reformi kants. Kus reformierakondlased end saavad mugavalt tunda, teha mis tahavad. Ja kuigi ma pole suurem Keskerakonna fänn kunagi olnud, aga see, milleks on võimelised reformierakondlased, ületab igasugused piirid. Või ütleme siis, et on need keskerakondlased mis on, aga Reform on täiesti omaette klass. Ja on kahju, kui see monstrum oma mõju laiendab, nagu see on paljuski juba juhtunud, ja juhtumas. Peale Keski pole Eestis kahjuks erakonda, mis suudaks selle monstrumiga võistelda. Res Publica oleks võinud olla, aga nad mängisid end ise kotti. Nii nagu kunagi Isamaaliit.

Loomulikult ei paista avalikkuses paljud Reformi vägiteod silma, sest ettevõtjad on üldiselt väga tagasihoidlikud, hoiavad madalat profiili. Enamasti neelatakse kaotused alla, lepitakse sellega, mis on. Sest Reformiga tülliminek tähendab, et äritegemisele on mõneks ajaks kriips peal. Kogu Eestis. Või niikaua kuni Reform on võimul. Aastateks.

Ja niikaua kuni Reform on võimul, eriti neis nn Reformi kantsides, soovitan ma noortel ettevõtjatel mitu korda mõelda enne kui äriga alustada, investeeringuid teha. Parem on olla passiivsed investorid kuskil võlakirjafondides. Ja oodata kuni see monstrum kukub. Ei tasu uskuda libekeelseid jutte äri alustamiseks, Eestis küll meelitatakse inimesi ettevõtjateks, aga see kogemus võib väga valus olla. Nagu ka sellest Õhtulehe artiklist välja tuleb.

Ja veel, heausksus on Eestis karistatav ja kohus seda printsiipi ei kaitse. Kuigi euroopalikud seadused on vastu võetud, kehtivad Eestis endiselt vanad nõuka-aegsed tavad.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Viimsi on ju IRLI käes, kas pole? reform valitses seal kunagi aga praegu vist mitte, või ma eksin?

Anonüümne ütles ...

kontrollisin järgi

http://www.viimsivald.ee/?id=11065

viimsi on täielikult IRLi kants

Inno ütles ...

No kui "täielikult IRLi kants", siis tehke nii, et noorpaar oma äri tagasi saab. Ja andke teada. Muidu ei usu seda juttu.

Anonüümne ütles ...

Kuradi imelik - kui kirjutatakse kellestki, kelle üle kohus juba käib (Liis Haaval ntx, keda ju varemgi süüdi mõistetud), siis Tähismaad kriiskavad, milline jälk ülekohus on toime pandud - et süüdi mõistab alles kohus, aga ajakirjandus juba lööb häbiposti (loe: kirjutab või näitab), vastik-vastik-vastik! Samas ei tea keegi, ka Tähismaad mitte, mis selle kõrtsuloo taga tegelikult on, aga juba on Inno oma raudbetoonist hinnangu andnud: ühel pool ilmsüütud kannatajad ja teisel pool ilguromanik.
Teades Savesti varasemaid susserdusi, loodan väga, et seekord ongi asi nii, nagu ÕL-st mulje jääb, aga samas - äkki on teine poolgi mõne vea teinud, ei tea, ei tea...

Anonüümne ütles ...

Ennast vist seniajani uurivajakirjanikuks pidav Inno Tähismaa võiks pigem huvi tunda, kuidas Ants Savest üldse Athena maja omanikuks sai, selle asemel et Õhtulehte ümber jutustada. Aga no ei viitsi ju... Ja ega ei viitsinud ka siis, kui tema ametikoht Äripäevas oleks seda lausa eeldanud, Viimsist tõusev hais üle riigi käis ja jäljed veel vägagi värsked olid.

Inno ütles ...

Haaveli puhul kriiskasime sellepärast, et seda tütarlast ei võetud kuulda. Teda ei ole siiamaani intervjueeritud.

Ime, et Õhtuleht selle savesti teema üldse ette võttis. Tavaliselt tegutseb ajakirjandus tugevama, so siis Savesti-suguste huvides. Nagu Haaveli loo puhul, kus ajakirjandus tegutseb Haaveli vanemate, tähtsate Kuressaare reformierakondlaste huvides.

Inno ütles ...

16:17 anole:
Äripäevas tegelesid Viimsi teemaga Sirje Niitra ja Gea Velthut-Sokka, kui mu mälu mind ei peta. Ja teiste teemat nö varastada, toimetuse sees, ei peetud reeglina heaks tavaks. Äripäev oligi ainuke, minu teada, kes selle Viimsi teemaga tegeles. Koosolekutel oli sel teemal kõvasti juttu.

Loomulikult pole mul midagi selle Viimsi teema kajastamise vastu. Andke aga teada, mis värk seal on, kuidas sai Savest selle Athena maja omanikuks jne.