pühapäev, 11. jaanuar 2009

Ettepanek: taastada elu linnade keskväljakutel

Mul on selline ettepanek linnade juhtidele: taastada turud linnade keskväljakutel, Raekoja platsidel. Kus siis talunikud ja inimesed saaks kaubelda, kas siis oma toodangu või millega iganes. Anda selline võimalus. Ja seda mitte ainult nädalavahetustel, vaid iga päev.

Hansaliidu aegadel oli linnade keskväljakutel, Raekoja platsidel turg. Kauplemine käis kogu aeg. kesklinnades oli mõnus melu, mis on praeguseks kadunud ja sellest on kahju.

Aitaks elavdada elu kesklinnas, samuti lihtsustaks paljudel inimestel oma kauba müüki. Inimesed saaks oma kaubast lahti ilma vahendajateta. See lööks paljude kaupade hinna alla.

Samuti võiks linnade keskväljakutele tekitada praegusel talveajal uisuväljakud, kus mängiks muusika, ja oleksid avatud müügikohad kohvi, tee, hõõgveini jaoks. See tooks natuke elu linna praegusel pimedal ja nukral ajal ning aitaks inimeste meeleolu tõsta. Aitaks tuua inimesed rohkem kodudest välja, panna nad omavahel suhtlema, kasvõi firmajuhid kodututega. Lastel ja vanematel oleks rõõmu kui palju.

Samuti võiks kutsuda artiste esinema uisuplatside juurde, ma kujutan ette, et paljud oleks nõus tasuta esinema. Samas võiks jagada tasuta suppi ja teed neile, kes seda soovivad.

Turistidel oleks samuti palju vaatamist ja uudistamist.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

ei saa. kui raehärrad peeretavad tööle tulles, peale rasvast lõunasööki või koju minnes on kaup riknenud. tervisekaitse või mis kuradi asutus see kontrollib õhusaastet keelaks sellise tegevuse ära juba esimesel nädalal. nii nagu keelati arbuuside müük ära magistraalide ääres, kus autod torust solgitud paska välja ajavad. samas aga mõningates suuremates kaubanduskeskuste parklates käib maasikate, vaarikate, mustikate ja kurat teab veel mille müük suvel täie lauluga. ja kurjad moorid kaitseametist ei tee teist nägugi kui inimesed ennast suvehooajal avalikult mürgitavad. aga kui teha head riigihanked raeplatside ja väljakte ventileerimiseks, siis oleks ju väärt idee. ja väärt mehed ametkondadest saaksid leivapalukest mammide kodukootud kauba realiseerimise taustal. kuid kes kurat siis ikka sealt kaupa ostaks, kui soolakurgi omahind hakkab maksma näiteks 8 eurot, või kodukootud käpikud peavad enne läbima testi, et pole allergilised lastele. kus kuradi maailmas te elate, olete vist unustanud, et tegu on as eesti wabariigiga? aga puli hakkab saama. ma arvan, et peagi makstakse palka kartulites ja porgandites töömeestele. pere tahab ju toita ja kaup realiseerimist. tuleb teha uus pank. nagu spermapank. aga hoopiski kardula, kaalika, porgandi ja kapsahoidlate näol. ja rahaühikuks saaks siis kapusta. ehk uus eesti valuuta. nüüd ju kõigil suurmeestel oma larfiga raha ringlemas. kellel legaalne, kellel illegaalne. vaat kui kift oleks arvet pidada kui naine küsib, et elmar.. palju sa täna teenisid? vastuseks siis kümme kapustat või kolm peeti. veel parem 25 kartochkat jne. vot see oleks idee!

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Väga ilus mõte,mul läks kohe tuju paremaks.
Jah ja seda ärgu tulgu bürokraadid rääkima,et EL määruste järgi ei tohi olla avatud turge s.o. lahtise taeva all olevaid turge.
Dublini linnas on mitu avatud turgu,üks on keset linna,täitsa linna südames ja seal müüakse värsket kala ja juurikaid,puuvilju.
Vaadake google otsingu kaardi pealt:turg asub Moore St.-l Dublin 1,peatänavast viiekümne meetri kaugusel,peatänav on O´Connell St. Dublin 1.
Uisuplats on veidi eemal kusagil 500 meetri kaugusel väljakul mille nimeks Smithfield,Smithfield Terrace.
Sellel platsil toimub iga kuu esimesel nädalavahetusel hobeste laat.Müüakse tööhobuseid ja teisi selliseid väikseid hobuseid mis on ponidest suuremad aga õigetest väiksemad,ponisid,eesleid.
Seal ka raudtatakse hobeseid.
Peale laata on plats sitta täis.)))
Selles vastikus linnatolmus on hobese pabulate lõhn meeldivaks vahelduseks...jupike loodust...pabulake loodust.)))
Samal väljakul toimuvad ka Prantsuse kondiitri toodete laadad.
No,küll seal müüdi ikke selliseid imelisi koogikesi ja kuivatatud puuvilju,kommikesi,palju selliseid hõrgutisi mida ma polnud varem näinud ja ei saanudki aru millega tegemist kuid olid eksootilise välimusega,vist müüdi ka juustu-kõik päris ehedad Made in France tooted.
Selle väljaku nurga peal asub pubi mille saali seina ehib Eesti lipp...seal toimusid Eestlaste igakuised kokkusaamised,sai vähemalt korra kuus rääkida eesti keeles näost näkku.Nüüd toimuvad kokkusaamised Mess&Maquires,vaata Eestlased Dublinis.
Pubi omanik on mõnel korral külastanud eestit ja käinud Eestimaal saunas.No Iirimaal ju puudub saunakultuur,polegi neil õigeid saunu,erasunasid ei eksisteeri(väljaarvatud ühel eestlasel on eestimaalt toodud saun õue peal) on vaid ühissaunad spordikomplekside juures,no teate neid ujula saunu kus pole leili ega midagi...No,üks õige saun ehitati kusagil aasta tagasi aga seal on kallis pilet ja ma pole seal veel käinud.
Pubi omanik nägi Eestis esimest korda elus sooja müüri...Iirimaal ei teata soojast müürist midagi,nende peakoludesse ei mahu kuis ons võimalik,et suits saab liikuda müüri sees ja läbida keerdkäike sest neil on sirged korstnad mis lähevad kaminast otse taevasse ja ikka nood ei tõmba...soojus läheb otse taevasse...aga mitte ei küta eluruume soojaks...kui koldes saab tuli otsa on ka soojanatuke lännu...
Igal nädalavahetusel toimub
pudi-padi tühja-tähja turg paari saja meetri kaugusel peatänavast
Cumberland St N Dublin 1.
Kusagil äärelinnas pidavat olema päris suur tühja-tähja turg kus müüakse ka kasutatud autosid ja mööblit.

Anonüümne ütles ...

mille arvelt tuleks see tasuta tee ja supp. seda iga päev. ja mitte ühele või kahele inimesele.
võiks igaüks oma toidukraami müüa... aga ma tahaks ka teada, kust mingi asi pärit on. ennegi turul poola maasikaid eesti omade pähe müüdud. eks. tänase päeva uudiste valguses, võib olla mõni müüb sealiha pähe naabrimehe kintsu....

Anonüümne ütles ...

Inno sa oled eesti mees ja sa elad eestis.

Lõpeta selline unistamine!

Ära jänkistu meil siin sellise jutuga kätte ära sedasi.

Fuihh!

Anonüümne ütles ...

Mõte hea, et midagi võiks toimuda. Aga tasuta supil oleks võibolla selline mekk juures, et meelitab kohale teatud kontingendi ja ajab teise kontingendi eemale jälle?

Anonüümne ütles ...

Keegi kusagil dokumentaalis avaldas arvamust, et linna keskväljaku kui kõige külastatavama, kõige rahvarikkama paiga funktsioonid on üle võtnud kaubanduskeskused. Mis on veel üks märk rahva võimu hääbumisest: linna keskväljakul võib oma arvamuse rahvale kuuldavaks tuua igaüks, kaubanduskeskus on aga erapind, kus omanik poob ja laseb.

Anonüümne ütles ...

Loen seda blogi vahetevahel ja iga kord hämmastun ühest ja samast asjast: kuidas te ometi suudate järjest ja järjest välja käia "ideid", millest räägiti, on räägitud ja räägitakse pidevalt? See, kuidas te pidevalt tuima järjekindlusega jalgratast leiutate, ajas alguses naerma, nüüd teeb nukraks. Viitsige veidi neisse teemadesse süveneda, mille teemadel suud täis võtate, ausalt. Pealiskaudsust on niigi palju.

Anonüümne ütles ...

jõulude ajal raekal on selline. õudne turismipesa, müüakse kõrge hinnaga jubedat paska.
suvel on raekal ka sarnane, terrassid ja juurdehindlusega alkohol. kah õudne.

jätke need platsid rahule, las olla niisama ilus