reede, 16. jaanuar 2009

Veel üks põnev kaart tuhande aasta tagusest ajast


Novgorodi vabariik aastal 1113, väljavõte Wikipediast.

Üks põnev kaart tuhande aasta tagusest ajast, mil Jurjev kuulus sarnaselt Pihkvaga Novgorodi vabariigi alla (ilmselt siis alad, mis maksid Novgorodile maksu). Novgorodi vabariik ei langenud kunagi mongoli ikke alla, vaid maksti andamit. Pärast iket neelasid moskoviidid Novgorodi enda alla.

Nagu kirjutab Wikipedia, asutas Jurjevi (Tartu) Vene valitseja Jaroslav (arvatavalt Taanist pärit russide soost valitseja, Rjuriku järeltulija, taanipäraselt Jarisleif), nimi Jurjev tuleneb Jaroslavi (ristinimega George) kaitsepühakust Pühast Jüri'st.

Jurjev ja seda ümbritsev Ugandi maakond (tuntud ka kui Ugala) hakkas maksma Jaroslavile maksu. Ugandi (Ugaunia) järgi kutsuvad lätlased tänaseni Eestit ja eestlasi: Igaunija. Nii nagu kutsuvad soomlased Eestit ja eestlasi Viru maakonna järgi: Viro. Ugandi hõlmas praegusi Tartu, Põlva, Võru ja Valga maakondi. Ugandi muistne keskus oli Otepää, mis tulenes sealse linnamäe karupea kujust. Teine tähtis Ugandi keskus oli Tarbatu Emajõe ääres. Sinna kohta rajaski Jaroslav oma linna.

Vene kroonikatest on teada, et aastal 1061 põletasid Jurjevi maha sosolid, arvatavalt sakalased, praegusest Viljandi maakonnast (kummaline, et Viljandi teatri nimi pole Sakala, vaid hoopis Ugala). Novgorodi ja Kiievi vürstid vallutasid Jurjevi tagasi aastatel 1134 ja 1192.

Ugandi keskust Otepääd ründasid 1207. aastal sakslased ja sakslaste poole üle läinud lätlased ja liivlased. Sakslased olid nõus tegema rahu, kui ugalased võtavad vastu ristiusu ja tagastavad sakslastelt ja lätlastelt röövitud kraami. Ugalased polnud sellega nõus. Sakslased ründasid Otepääd, ugalased ründasid vastu. Lõpuks sõlmiti rahu.

1210. aastal ründasid Otepääd Novgorodi prints Mstislav ja tema vend, Polatski prints Vladimir. Nad piirasid Otepääd 8 päeva, misjärel linn alistus. Ugalased olid sunnitud võtma vastu õigeusu ning tasuma maksu. Sama aasta suvel vallutasid Otepää Saksa ristisõdalased (kes kasutasid eestlaste vastu lätlasi) Võnnu Bertoldi juhtimisel ent ugalased jätkasid lätlaste vasturündamist. 1215. aastal põletasid ugalased elusalt lätlaste juhi Thalibaldi, misjärel tulid tema pojad ja põletasid elusalt kõik Ugandi mehed, kelle kätte said. Samuti piinasid nad ugalasi, et kätte saada salajased peidukohad metsades. Kui kõik Ugandi külad olid maha põletatud, siis saatsid ellu jäänud ugalased palvekirja Riiga, väites, et kõik sakslasi röövinud ugalased on tapetud, ja palusid end ristida. Seda kuulnud, ründas Ugandit Pihkva prints Vladimir, misjärel sakslased (nüüd juba koos allesjäänud alistatud ugalastega) kindlustasid Otepää ja ründasid vastu Pihkva ja Novgorodi maid. Edasi läksid alistatud ugalased koos sakslaste, liivlaste ja lätlastega ründama Järva- ja Virumaad.

Seepeale saatis Pihkva valitseja Vladimir kutse kõigile veel alistamata eestlastele, et rünnata sakslasi ja ugalasi Otepää all. Tulid harjulased, saarlased, isegi juba ristitud sakalased. 20 000-meheline venelaste ja saarlaste vägi ründas Otepääd, ugalased koos sakslastega korraldasid vasturünnakuid Novgorodi, viru- ja vadjalaste vastu.

1220. aastal astusid ugalased sakslaste vastu üles. Sakalased saatsid ugalastele Otepää ja Tarbatu all verised mõõgad, millega nad olid tapnud sakslased. Tarbatus tõmmati liisku, kas ohverdada jumalatele härg või sakslasest preester Hartwig, kes oli sama paks. Sakslase õnneks langes liisk härjale.

Edasi olid ugalased liidus Novgorodiga. Pihkva, Novgorodi ja Suzdali valitsejad saatsid Ugandisse 20 000 meest. Ugalased saatsid vastu kingitusi. Otepää tervitas venelasi. Venelased jätsid oma vürsti Vjatško ugalasi valitsema.

1224. aastal vallutasid Saksa ristisõdalased mandri-Eesti alad tagasi. Ugala läks piiskop Hermanni valdusse, Sakala said omale ordurüütlid. Otepää oli Hermanni valduses, ent Tarbatu jäi endiselt Vjatško valitsemise alla. Sama aasta lõpus langesid lõplikult Tarbatut kaitsnud Vjatško oma kaaslastega ja ugalased. Pärast seda valis Hermann oma kantsiks Tarbatu, mis sai saksapärase nime Dorpat. Pärast seda võitlesid ugalased juba Hermanni alluvuses Novgorodi vastu. Ugandist sai Dorpati piiskopkond.

8 kommentaari:

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Novgorodi riigi rajajad olid Eestlased...
tõsi see on,et rahvusvahelist vihavaenu külvavad illuminaadid sest nende huvides on hävitada rahvusi ja kultuure...
tõsi on ka see,et venemaaga on meil olnud mehe naise suhe-armastuse suhe.Me oleme seda venemaad kolkinud ja keppinud-terve venemaa on käinud meie kepi järgi...
See,et venemaa ei ole meie vaenlane sest nad vajavad aina meie piitsa aga illuminaadid on meie vaenlased...
Need kes ütlevad,et "Kõik tahavad elada!" või siis "Get a life!" on meie vaenlased.
Nii,et Inno on meie vaenlane!
Inno võiks külastada Kerttu Soansi ja ta venda Peeter Volkonskit siis
peale seda ehk Inno ei ütle enam
"Get a life!" ,et meile ei lähe korda kust tuleb panka raha...
Kui te Inno ja Irja olete juba läinud seda teed ,et juhite riiki siis saage lisaks aule ka kriitika...Fuck you, get a life,kõik tahavad elada-kõik tahavad varastada!! Värdja kari!!

Anonüümne ütles ...

Tartu (Jurjev) kuulus Venemaa koosseisu aastatel 1030-1061. Antud kaart on rohkem nagu fantaasia.

Inno ütles ...

Kust see info pärineb, et 1030-1061?

Anonüümne ütles ...

Sealtsamast Wikipediast :)

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Tuhat aastat tagasi Inno lendas tuulelohe seljas ja pommitas kividega...Irja keetis kokku nõiarohtu ja lausus sortsisid...
Kle,ma olin eile purjus...kas ma pean nüüd vabandama.))Ega ma paha pärast midagi öelnud.
Kerttu Soans ütleb teile kõigile,et see odava tööjõu poliitika hakkab ajudele,see mõjub rusuvalt loome tööle...
Nii,et need pangad mis juhivad meie riiki ja lüpsavad meie maad hävitavad meie rahvust.
Eesti panga eeskujul võiksid kõik firmad näidata maksuametile ust.
Nüüd on majandussurutis ja eesti panga eeskujul saatkem maksuametnik ukse taha ja öelgem talle "Mine Eesti panka!" see kõlab samamoodi nagu "Idi nahhui!"
Ja siis Inno lendas maailma serva peale ja tõi sealt vaadi täie õlut ja rahu oli maailmas tagasi...

Anonüümne ütles ...

Pärisorjastamise ennetustöö oli eile purjus. Mul on tunne, et täna on temal tagatipuks veel pohmakas. Internet on väga huvitav selles mõttes, et kui oled harjunud mingi inimese käitumise, tegemiste või malliga ja siis ühtäkki selles tekkivad lüngad, siis on väga hästi kaardistatav tema igapäevane tegevus. Kaua magab, kuna kepib, kuna ärkab, kuna tärkab. Kaua mune või tutti sügab, kuseb, peseb ja muidu toimetab. Teinekord on I & I kaua kadunud, siis tuleb juba hirm, et kutsikad uksele koputamas käinud või rajalt maha võetud. Aga tekkis selline küsimus, et mida Pärisorjastamise ennetustöö eile jõi ja kas ta tegi seda siin kohvikus. Miks oli ta nii tige, kas II kohviku ettekandjad ei teenindanud teda nii nagu vaja? Loosung "kõik tahavad elada-kõik tahavad varastada!" on super, see ilmestab praegusi orjapidajaid. Lugupidamisega Teie "Pärisorjuse tunnetaja"

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

16.26-le
Parem pane kirja omad soovid,unistused,millisena tahad näha enda elu ja terve meie kodumaa elu...
siis vaatame edasi,kuidas jäävad lood kaardistamisega jms.

Anonüümne ütles ...

Omad soovid, unistused, millisena tahan näha enda elu ja tervet meie kodumaa elu - need on ammu kirjas. Vahel lihtsalt mõtisklen sügavamalt interneti ja tema fenomeni üle.. Miks mitte seda siis ära märkida?Tegelikult ju nii ongi, et kui oled mingi asja kallal tegev, märkad detaile.. See on nagu voolukõikumine, kus valgus tumeneb, siis jälle heleneb..., vahel kaob päriselt. Lugupidamisega Teie "Pärisorjuse tunnetaja"