esmaspäev, 2. veebruar 2009

Ilvese enda jutt on vastutustundetu!


Väljavõte Delfi veebist.

Tundub, et president Toomas Hendrik Ilves on täiesti ära pööranud. Mees pobiseb eesti rahvale olulisel Tartu rahu aastapäeval sellest, et ei tohi rääkida devalveerimisest. Tule taevas appi, tõepoolest! Sellest peab just rääkima. Pealegi, sellest kõik räägivadki, alates poliitikutest ja lõpetades tädi Vaikedega. Veel enam, rahvas peaks laiapõhjaliselt analüüsima ja läbi arutama, mis on kasulikum, kas lasta oma palgad teadmata ajaks vabalangusse ning riskida massilise töökohtade kaotusega (mis on valitsuse praegu pakutav variant) või loobuda mõneks ajaks välismaisest kaubast ja välisreisidest.

Võib arvata, miks Ilves seda devalveerimist niiväga kardab. Tema just neid välismaa asju ja välisreise ihaldab, nagu ka tema abikaasa, kes äsja tuli Soomest ja põrutas otse kaugesse Kambodžasse. No tohho tillaja, eksole! Aga nii elavad meie riigi ässad. Vaadake ja imestage. Kes kulutavad rahva raha riigile nii raskel ajal, kusevad sisuliselt rahva peale suure kaarega. Kel pole riigist tegelt sooja ega külma, peaasi, et saaks kõvasti prassida. Käia igast vastuvõttudel ja muudel tilu-lilu üritustel. Nii nagu kommunistidest nomenklatuuritegelased nõuka aja lõpus, kes samuti rääkisid rahva peale mõtlemisest.

Ja võib arvata, et Ilves on sedavõrd harjunud oma luksusliku eluga, võtnud veel peale suured laenud, ning nüüd kardab sellest ilma jääda. Tahab surada kõik jama rahva kraesse ja ise puhta mehena pääseda. Ma kujutan ette kui hirmul ta on, nii et varbad ka teki all värisevad.

Aga küsimus on, kas rahvas peab kinni maksma üksikute genossede luksusliku elu rahva arvelt, mistõttu Eesti riik ongi pankroti äärel?

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

lahe retoorika:
vastumeelse asja kestuse kohta ütled "lasta oma palgad teadmata ajaks vabalangusse ning riskida massilise töökohtade kaotusega"
Aga meeldiva variandi kohta:
"loobuda mõneks ajaks välismaisest kaubast ja välisreisidest"

Tundub, et üks kestab igaviku ning teine veidi (noh, mõni aeg, teate küll). Üritad viglat teha (kes ka kunagi massid liikuma ajas)?

Inno ütles ...

Mis ma siis valesti kirjutasin? Nii on ju!

Anonüümne ütles ...

Mis sa Inno tahad öelda, et ainult Ilves ja veel mõned temasugused kardavad devalveerimist, aga kõik ülejäänud eesotsas sinu tuttavate Tädi Vaikedega ainult sellest unistavad? Oi jumal küll, käi vahepeal saunas, äkki saad silmad rähmast puhtaks ja pilgu selgemaks.

Anonüümne ütles ...

Jah, ühed hullud ikka kõik, nii deflatsioon kui devalvatsioon. Siiani olete rääkinud ju ainult laenanud inimeste saatusest, kuid kui tavainimene peab hakkama kõike poole kõrgema hinnaga ostma, kuna nii kütus, tööstuskaup kui suur osa toidukaubasisendid peale kohaliku tööjõu jäävad ju ikka eurodesse. Uute majade ehitamisele annaks see ehk veidi hoogu, kuna siin on võimalus kasutada kodumaist materjali ja tööjõudu.

Inno ütles ...

Tavainimene kütab puudega, see on kroonis. Tavainimene ostab leiba-saia, liha, kartulit, porgandit, see kõik kroonis kenasti. Ega tavainimene palju peale toidu ei jaksagi osta, nii et tavainimene ei kaota suurt midagi. Kaotavad need, kes reisivad ja ostavad kallist välismaa kraami.

Mis aga hea, kui import muutub väga kalliks, hakkab kiiresti arenema kohapealne tootmine. See just ongi oluline. Müüdagu kasvõi tänaval vahvleid või suhkruvatti.

Anonüümne ütles ...

Sa seda ikka oled kuulnud, et suur osa Eesti TAVAinimestest elab kortermajades, kus puudega kütmine ei tule nagu hästi välja? Või peaks kõik Lasna-, Musta- jm mägede, Anne- ja muude -linnade elanikud endale ahjud sisse ehitama, et siis käiks metsast hagu ja käbisid korjamas ja muuudkui kütaks?

Inno ütles ...

Katlamaju köetakse ka puudega, nagu olen kuulnud, või siis turbaga. Ja tahetakse hakata kasutama prügi. Seda ei pea ometi kalli valuuta eest sisse ostma. Lisaks jääb elekter krooni peale, sellega kah köetakse. Pole hullu miskit. Pealegi on paljud põllud söötis, sinna saab külvata rapsi ja sellest pressida õli ning kütta õliga. Kui ikka välismaine kütus 2x kallineb, küll siis kohapealne nupp nokkima hakkab.

Anonüümne ütles ...

Põldude rapsi alla panemine, et saada biodiislit viis toidu hinnad ülesse. Peaks äkki tähele panema, et juba aasta või isegi rohkem ei räägita biodiisli tootmisest, sest selle alla läinud põllumaa viis põhiliste toiduainete (mais, riis, nisu) hinnad kuni paar korda ülesse. Aasias läks isegi mässuks.
Ma arvan ka, et Ilvesel on mingi omakasu mängus, nagu ta oli vastu ka Riigikogu liikmete palkade külmutamisele, sest see lööks ka tema rahakoti pihta. Tõenäoliselt on põhjuseks tema enda Erma talu peale võetud laenud, mida kaetakse ka EAS-i toetusrahadest.
Muideks Michell Obama ega ükski teine USA presidendi perekonnast ei saa maksumaksja rahakotist mitte sentigi, rääkimata dollarist. Väidetavalt maksis Barack ka oma abikaasa suurepärase kleidi.
Seega tuleks ka Evelin Ilves viia oma abikaasa Toomase rahakotile!

Anonüümne ütles ...

deflatsioon on loogiline vastand inflatsioonile.
inflatsiooni olemasolu meil küll eitati igasugu peente indeksitega. enda kulud kasvasid kahekordseks, inflatsiooniindeks näe kerkis 5%.
aga fakt on see, et rahamass sai liiga suur. eesti kroon on umbes kahekordselt üle hinnatud.
juhitav deflatsioon seda vahet ei suuda kaotada.
aga turgude meelevalda ei saa ka minna, siis hinnatakse kroon kaks korda alla tegelikku väärtust. ehk neljakordne langus praegusest.

Anonüümne ütles ...

Deflatsioon on nagu defloratsioon, alguses on valus,siis harjub ära ja edasi läheb juba lepase reega.

Anonüümne ütles ...

Tom pole häbitu ega autu,
millegi eest ei saa teda laita:
tema ei kaeva kellelegi auku,
tema on abijõud, tema aitab
augu serval seisja auku.