teisipäev, 3. märts 2009

Raamatusoovitus: Eesti ja Läti leegion



Viimasel ajal on välja tulnud kaks raamatut vabadusvõitlejatest, Eesti ja Läti leegionist. Kus siis eesti ja läti poisid alustasid formaalselt Saksa armee koosseisus võitlust oma kodumaa vabaduse eest. See võitlus võimaldas 1944. aasta suvel välismaale põgeneda paljudel eestlastel, kes muidu oleks langenud Stalini repressioonide ohvriks.

Läti raamat on väike, Eesti oma suur, viimane Mart Laari koostatud. Kummaski on palju pildimaterjali, Eesti oma ongi sisuliselt pildialbum, nii et sobiv materjal ka neile, kes eriti lugeda ei armasta. Annab ülevaate neist vapratest eesti meestest, kes saatust trotsides ja oma elu ning tulevikuga riskides pidasid pealtnäha lootusetutes oludes kangelaslikku võitlust.

Just nendele meestele püstitatud Lihula monumendi võttis maha Eesti valitsus 2004. aasta septembris, Eesti leegioni tegevuse 60.aastapäeval, väidetavalt USA pealekäimisel. Valitsus Juhan Partsi juhtimisel kasutas samba mahavõtmisel oma rahva vastu pisagaasi ja kumminuiasid. Just Lihula samba mahavõtmisest algas sündmuste jada, mis päädis provokatsioonidega nn pronkssõduri juures ja pronksiööga, mis tõi korvamatut kahju kogu Eesti ühiskonnale. Ja on saatuse iroonia, et Lihula samba maha võtnud Res Publica seltskond on nüüd Mart Laari juhitava Isamaaliidu tiiva all. Isamaa ajaloo rüvetajad võeti Eesti kõige isamaalisema erakonna ridadesse. Selline on elu.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tubli! See iseloomustabki Laari ja tema silmakirjalikkust.Räägib üht, teeb teist. Alateadvust on inimesel endal raske kontrollida, aga teistele paistab see välja.Parem jäägugi ajaloo raamatuid kirjutama, kuigi tolle aja kaasaegsetel oleks talle ajaloo tõlgendamise eest nii mõndagi ette heita( ma ei mõtle punaseid). "Pehmetes ja karvastes" on selle mehe loomus hästi välja toodud - ässitaja, aga arg.

Anonüümne ütles ...

Lihula samba võttis siiski maha Ojaland, kasutades RP tüüpe tööriistadena. Kristiinake suutis veenda valitsust, et välisriigid kohutavalt nõuavad samaba mahavõtmist ning samba püsimine tähendaks Eesti välispoliitilist hävingut, lasi isegi oma ametnikel vastavasisulise "analüüsi" koostada.

Parts laskis end ära hullutada ega suutnud säilitada kindlat meelt ja jalgealust. Klassikaline juhtum: ambitsioonikas alluv tegi nõrga ülemuse kätega suure prohmaka, kumbki ei saanud argu, kui suure, kusjuures põhisüüdlane jäi märkamatuks.

Anonüümne ütles ...

see Lihula sammas oli oma olemuselt ja tasemelt niii kole, et tuligi maha võtta.

Anonüümne ütles ...

raamatut soovitavad teisedki,suisa promoad välismaal.

http://max-reva.livejournal.com/13886.html

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kas keegi oskab mulle öelda milles seisnes Sakslaste ülimuslikkus teiste rahvuste ees?
Mis tegi neist natsid?
Vaatan nende kohta juutjuubis filme ja ei näe,et tegemist oleks mingite jõhkarditega...või mingite eriliste värdjatega...
tegemist on täitsa tavaliste inimestega kelledele on antud püssid kätte...inimesed kes äsja on korjanud kardulaid põllul ja on pidanud minema sõda pidama...mulle tundub nad olid,Laari suguse idioodi tõttu kes viis rahva Gruusiasse,võtnud püssid kätte ja läinu sõtta oma kodumaa hüvanguks...Tänapäevases elus olen näinud palju haigeid ehk
värdjaid ehk vargaid ehk kurjategijaid...nende eluviise isegi reklaamitakse Hollywoodi või vene filmides aga neid ei sõimata Natsideks ega halvustata...
Vargad ahju!

Anonüümne ütles ...

Partsi ajal pandi Lihula sammas püsti ja võeti ka maha.

Savisaare võimu ajal poleks seda kunagi püsti lastud pannagi!

Ja Ansip oli see, kes punamõrvarsõduri Tõsismäelt maha võttis. Samal ajal savisaar nuttis ja halas, süüdistades politseid. Vaadaku parem, mis OMON Venemaal teeb, või vaadaku mis igas riigis politsei teeb märatsejatega. Neid pekstakse veelgi rohkem. Eesti politsei on pehmeke.

Revad, Linterid, Klenski ja Sirõkid olgu vait, kuradi hellakesed. Venelaste sitakari, kes siia tapetud eestlaste asemele toodi, tuleb perse (st. Venemaale) saata.

Te Eesti rahva vastased I&I ärge siin mängige rahvuslasi, teie sitad poete ja ülistate riigivastaseis.