reede, 13. märts 2009

Teinonen: kas samuti vaadete pärast taga kiusatud?


Väljavõte Postimehe veebist.

Kui Herman Simmilt ordeni äravõtmist võib veel mõista, et ta ei saanud ikka päris hakkama nende asjadega, mille eest talle medal oli antud, siis Imre Teinonenilt sama asja äravõtmist, ja veel samal päeval, ei saa kohe kuidagi mõista. Mis oli presidendil arus? Kas Teinoneni teened skautluse arendamisel pole enam pädevad? Kas Teinonen on Ilvese isiklik vaenlane ja ta kasutas juhust ära panna? Või ei meeldi talle Teinoneni vaated? Või mis?

Teinoneni pole kohus millegi eest karistanud. Ta on olnud pildil haakristiga, ok, aga kas praegune justiitsminister Rein Lang ei pidanud haakristi taustal lausa oma juubelit? Haakristi taustal võis näha poseerimas ka Riigikogu liiget Peeter Kreitzbergi, Margus Lepast vändatud dokfilmis. Üks tambitakse mutta, teist kantakse kätel. Mis toimub?

Ja mis Maarjamaa risti puutub, mis Teinonenile on üle antud, siis on see Saksa raudristi koopia, mis oli samuti natsisümbol. Selline sümbol sai saatuslikuks Lihula sambale, samas jagatakse neid igal aastal rõõmsalt välja presidendi vastuvõttudel. Ja see sümbol tuleb vabadussamba tippu. Millest selline vahetegemine?

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nii et sa siis arvad, et end otseselt hitlerliku ideoloogia kandjaks ja levitajaks nimetavat inimest ei peaks kuidagi piirama? Ning et hitlerliku sümboolika õige koht on Eesti Vabariigi sümboolikaga kõrvuti?

Inno ütles ...

Aga mis siis peaks piirama, omakohus? Sisuliselt rakendab president tema suhtes omakohut. Nagu 1000 aastat tagasi.

Mina näen siin ikkagi diskrimineerimist vaadete pinnal. Kui Teinonen leivitaks mingit keelatud ideoloogiat, siis oleks kohus teda karistanud. Või mis?

snaperski ütles ...

liialt armsaks pead s6navabadust, nagu see oleks eriline v22rtus iseendas. s6navabadus solki suust v2lja ajada - nagu juhtub oi kui tihti - on juba iseenesest valus lugeda, aga v2givaldset ideoloogiat lasta aum2rgistada on kraad kangem.

Anonüümne ütles ...

Inno, sa oled haige inimene, kui sa sellist asja tolereerid. Sinusugune natuke haritum inimene peaks aru saama mõisteks KONTEKST. Ei ole kellegile saladus, mis kontekstis kasutab natsisümboolikat see haige soomlane või siis vastunäitena Rein Lang. Teatavasti pandi selle režiimi ajal teiesugused inimesed kahjuks kohe seina äärde, niiet järgmine kord mõtle natuke, kui kirjutad.

Anonüümne ütles ...

Seadus annab presidendile selle voli ka ilma kohtuotsuseta:

Teenetemärkide seaduse järgi võib president teenetemärgi pälvinud inimeselt selle ära võtta, kui on jõustunud kohtuotsus, millega isik on süüdi mõistetud tahtliku kuriteo toimepanemises.

Samuti võib teenetemärgi ära võtta juhul, kui on saanud teatavaks enne teenetemärgi andmist esinenud asjaolud, millest teadmise korral ei oleks teenetemärki antud, või on inimese hilisem käitumine olnud niivõrd vääritu, et see välistaks talle teenetemärgi andmise.

Minu meelest on kõik õige: vaba Eesti sümboolika okupantide oma kõrvale ei mahu ja kõik.

Edmund ütles ...

Aga mis on sõnavabadus? Minu jaoks on sõnavabadus õigus kaitsta ebapopulaarseid ideid või isikuid ja ka vastupidi, õigus kritiseerida populaarseid isikuid ja ideid. Kas keegi vaidleks vastu?

Anonüümne ütles ...

1.Tulgu Teinonen siia kohvikusse ja siis teeme kindlaks mis mees ta selline on,mulle tundub,et tegemist on blufivennaga...
2.Neid teenete märke võime valmistada kardulast nii palju kuis süda ihkab...
Vargad ahju!

Anonüümne ütles ...

Ka sõnavabadusel on oma piir. Isegi vabas ühiskonnas ei aktsepteerita vägivallale ja vihkamisele rajatud ideoloogiaid, fashismi nende seas. USA on vaba ühiskonna etalon, aga rassismi ei aktsepteeri see siiski.