teisipäev, 3. märts 2009

Tublid! Mart Laar julgeb võtta vastutuse


Väljavõte Delfi veebist.

Ma ei tea, kes on praeguse haldusreformi plaani taga, kas regionaalminister Siim Valmar Kiisler ise või IRLi juht Mart Laar, aga selles otsuses on riigimehelikkust. Sest tegemist pole mingi populaarse plaaniga ja seda vedama hakanud erakonda võib tabada suur kriitikalaviin. Isegi oht jääda valimistel alla künnise. Ent haldusreform, mille vajalikkusest on aastaid räägitud, ent mille teostamine on takerdunud, võiks olla üks neist sammastest, millele saab rajada Eesti majanduse ülesehitamise. See reform tähendab selget kokkuhoidu ja praegu on just õige aeg selle reformi teostamiseks, kuna kokku on vaja hoida ja hoolega.

Samas saab Isamaa selle asja ärategemisega klaarida vana võla, sest just Isamaa endise siseministri Tarmo Looduse valitsemisajal jäi see reform toppama, seda küll mitte Looduse süül, vaid Reformierakonna tõttu, mis vahetas aated lühiajalise kasu- Toomas Savi presidendikampaania vastu, ja jäi seejuures kaotajaks. Häbi! Ja on häbiasi, et selline, oma maa ja rahva sandikopikate eest maha parseldanud erakond veel võimul püsib.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Laar parseldas oma rahva odava tööjõuna välismaa pättinvestoritele maha, ei jätnud kõige vähematki võimalust eestlastel oma ettevõtlusele jalgu alla saada.Oleks võinud ju kohe eetlastele öelda, et ärga laenake, ärge investeerige, me teil nagunii midagi teha ei lase. 2/3 rahvast pole tegelt eduaega veel tundnudki, aga juba krahh! Ta tunnistab, et on teinud vigu, aga palun, milliseid vigu ta enda omaks peab?Blablablaa. Ma ei vali teda iialgi.

Anonüümne ütles ...

see haldusreformi idee on küll Delfi kommentaariumist võetud, seal on reformi 15 maakonda + suured linnad KOV-deks juba aastaid ette pandud.

Anonüümne ütles ...

Sellise haldusreformi läbimõtlematusest Ida Virumaa näitel:
Ida-Virumaa elanike arv ca 170 tuhat.
Pärast "haldusreformi" jääks 3 omavalitsust:
Narva linn ca 67 tuhat elanikku
Kohtla-Järve linn ca 43 tuhat elanikku (koosneb Järve linnaosast 23 tuhat elanikku ja Ahtme linnaosast 20 tuhat elanikku, linnaosad ei ole teineteisega ühendatud ja jääksid teineteisest eraldi uue "ida virumaa valla" sisse)
ülejäänud nn "Ida virumaa vald" ca 60 tuhat elanikku sh (Sillamäe linn 17 tuhat elanikku (97% vene rahvusest), Jõhvi vald ca 13 tuhat elanikku (50% vene), ülejäänud nn "maavaldades" ca 30 tuhat elanikku (10-70% vene).
Tulemus: kõigis Ida Virumaa valdades saavutavad ülekaalu mitte põlisrahvusest elanikud.
Olen veendunud, et sellise olukorra tekitamine Venemaa piiri ääres on Eesti riikliku julgeoleku seisukohalt äärmiselt ohtlik!

Anonüümne ütles ...

Kõik on hästi. Kõik on hästi. Kõik on. Kästi.

Anonüümne ütles ...

Nonii, olen jätkuvalt sellise haldusreformi vastu, eespool ka pikalt põhjendatud. Aga üks, ja kõige vastikum (vaadates tänast elu) on see, et meie "kallutamata ajakirjandus" teeb kümnes vallas ja ülejäänd linnades valimised. Meenutage vanaisa juttu üksikuid oksi ja kimpu murdes. Kahe aasta pärast oleme sealmaal, et meil on Kesk Tallinnas ja "valged jõud" üle kogu maa. Ei meeldi mulle see, kohe üldse ei meeldi.
Ja vastutus oleks võetud siis, kui oleks hakatud tegema tõelist regionaalpoliitikat, ehk linnadele ja popimatele maakohtadele (näit otepää-kant, rannaalad jne.) määratakse kõrgemad (omandi? kinnisvara? maa?) maksud, mis oleksid seadusega läinud maale, mitte läbi mingi valitsuse armust hallatava tasandusfondi. Poliitilisest katuserahast ma parem ei räägigi. Millisest kuradi avaliku teenuse kättesaamatusest on jutt? Kui vallasekretäri ukse taga pole järjekorraautomaati, kas see on tõsine puudus avaliku teenuse kvaliteedis? Kui ministeeriumi väljatöötatud it-lahendus on küündimatu, kas selles on vallavalitsus süüdi? Kas see, et igal aastal lisandub kohalikele omavalitsustele "riigilt kaelast ära" lisafunktsioone, raha aga mitte, on haldussuutlikuse tõstmine? Praegu on tegemist ikka reformiga reformi pärast, ja see saab üheks tõsisemaks eestit kui riiki lammutavaks sammuks.