kolmapäev, 18. märts 2009

Veidi veel vaba ühiskonna teemaga seonduvalt- fašismist


Väljavõte Oudekki Loone kirjutisest Itaalia eestlaste veebis.

Eesti venekeelne elanikkond armastab praegust olukorda Eestis kiruda fašistlikuks, Ansipit fašistiks ja muidu ka, karjuda "Fašistõ!", tõlkes: "Fašistid!" Sellised sõnad tulevad venekeelse elanikkonna suust, neid kritseldatakse tänavale.

Ja eestlased siis karjuvad vastu, et mis kuradi fašistid, esiteks me pole sakslased ja teiseks me pole kedagi okupeerinud ja kolmandaks ei kanna me Saksa mundrit. Või umbes nii. Ja et kõik venelased on hoopis kommunistid!

Mis näitab, ühelt poolt, et venelased pingutavad üle, tõmmates otseseid paralleele Eesti ja fašismi hälli, sõjaeelse Itaaliaga, ja teiseks ei tea enamik eestlasi fašismist ega ka kommunismist suurt midagi. Eestlaste kujutluses, mis ilmselt pärineb nõuka-aegsetest propagandafilmidest, on fašist Saksa mundrisse riietunud tegelane, kes kandis haakristiga embleemi ja karjus igal võimalikul juhul "Heil Hitler!" Ja kommunist on siis eestlaste teadvuses vene sõdur, kes tuleb püssiga öösel majja ja ajab kõik välja auto peale, ning siis vagunisse, ja ... Siberisse!

Tegelikkuses olid paljud Euroopa riigid enne teist ilmasõda fašistlikud (ka Venemaa, muide, kommunistlik oli Venemaa vaid paberil). Ka Eesti. Ilmselt tulenes see suure depressiooni järgsest ajast, kus esikohale seati RIIK, ja INIMENE vajus seal kõrval tähtsusetuks. Samad tendentsid võivad korduda ka nüüd, kui lasta sel sündida.

Ja tõeliselt kommunistlik on kaasajal vaid ehk Rootsi, ja mingil määral ka Soome, ning mõned Iisraeli kibutsid. Kui tahate näha kommunismi, siis külastage neid kibutse.

Minu arust kirjutab fašismist hästi Oudekki Loone, otse Itaaliast, fašismi hällist. Vast aitab saada mingi ettekujutuse. Ning võrrelda seda praeguse eluga Eestis. Kus samuti veeretatakse rahvale ette justkui valmis lahendusi, millel ei pruugi olla reaalsusega mingit seost.

Itaallaste jaoks on fašism hell teema, ja nemad oskavad ka teisi hoiatada. Näiteks on ühe viimase aja ohtliku ilmingu, meediapopulismi eest hoiatanud Umberto Eco. Sellest on ka siin kohvikus olnud põgusalt juttu. Ka sellest, et Eesti on väga meediapopulistlik ühiskond.

Mis ajalugu puudutab, siis on kõige olulisem nimetada asju nende õigete nimedega. Kui seda on raske teha vahel kaasajal, siis ajalugu võiks ometi objektiivselt kajastada. Ka sõjaeelne Eesti oli fašistlik diktatuur, mis muutus romantiliseks unenäoks nõuka ajal, kuna nõuka aeg oli veel hullem. Tõeline maapealne põrgu. Veel hullem fašistlik diktatuur. Ja inimestel on see kõige eredamalt meeles.

6 kommentaari:

Oudekki ütles ...

Aitäh lugemast ja kaasa mõtlemast! Mul on tõesti hea meel...

Tahtsin ainult lisada tillukese paranduse, et ma sugugi üksi ei pea seda veebi, pigem on tegemist Itaalia eestlaste ajaveebiga. Aktiivsemaid autoreid on jah hetkel kolm: mina, Kristel Roomast ja Kristjan Milanost.

Anonüümne ütles ...

mina küll ei tea, kellega sa inno, oled sõjaeelsest eestist rääkinud, aga minu vanemad ja vanavanemad küll sellist Eestit ei mäleta.
Kes tööd tegi, sellel oli elu hea, kes õppida tahtuis, seda ka sai.
Kummivenitajatel on igas riiigis raske.

Anonüümne ütles ...

"Mis ajalugu puudutab, siis on kõige olulisem nimetada asju nende õigete nimedega. Kui seda on raske teha vahel kaasajal, siis ajalugu võiks ometi objektiivselt kajastada. Ka sõjaeelne Eesti oli fašistlik diktatuur, mis muutus romantiliseks unenäoks nõuka ajal, kuna nõuka aeg oli veel hullem."

Kui luua tabel, kus võrrelda sõjaeelsete riikide kodanike õigusi, võimalusi, kohustusi, siis millegipärast ületavad "fašistliku diktatuuri Eesti" vabadused isegi vabaduse võrdkujudena toodud riikide kodanike õigusi.

Aga ei, tabelit te ei tee ja väidet ei analüüsi. Mulisete niisama.

Niisama võib ükskõik mida muliseda.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Olulisem on käsitleda neonatside tegevust.
David Icke nimetab IMF-i ja Fõderaalreservi juhtivaid inimloomi neonatsideks.
Judaismis on kirjutatud,et Juudid võivad mittejuute ekspluateerida ja jumal annab neile selleks õnnistuse-selles on ilmne ülimuslikkus.
Teada on ,et ülemaailmne pangandus on juutide käpa all...
IMF-i ja Föderaalreservi diktatuuri all...juutide diktatuuri all...
ja nad on saavutamas totaalset kontrolli...kiibistamine on peatselt tulemas...meist saavad juutide pärisorjad...totaalne ülimuslikkus!!!! Ja meedia muidugi vaikib...valavad igale asjale betooni peale...vaikivad maha ka väikseimad asjad...
Judaismi kohta veel nii palju,et juudid alles 80-ndatel otsustasid anda välja trükis uue judaismi kus too ülimuslikkuse klausel oli välja jäetud...raamatukogudes ega raamatu poodides ei leidu judaismi raamatuid s.o. nagu piiblit või sellist...
alles nüüd hiljaegu nägin poes judaismi tutvustavat õhukest raamatukest ja seal oli kohe mainitud see ülimuslikkuse asi...
Vargad ahju!

Anonüümne ütles ...

Fashismist kubiseb Delfi toimetus!!!
Arvamuse rubriigis kirjutati pederastiast ja keegi kirjutas teema välise kommentaari milles soovib,et kanep legaliseeritakse.
Ma kirjutasin talle,et nõuka ajal vangivalvurid müüsid vangidele viina aga nüüdsel
"taasiseseisvunud" Eestis vangivalvurid enam viina ei müü aga müüvad narkootikume...inimesed kes enne vanglasse sattumist ei tarvitanud narkootikume hakkavad tarvitama vanglas narkootikume sest vangivalvurid pakuvad neile narkotsi...aga mitte viina...
ja minu kommentaar kustutati ja kanepi diileri kommentaar on edasi...
Friedmani õpetuse järgi tuleb levitada narkotsi...narkots teeb orjaks...narkotsi abil tekitatakse ülismusliikust...eliit seab ennast ülimuslikku seisu pärisojastades pööblit narkotsi abil...Laar müüs meid maha IMF-le ja levitab Friedmani õpetust ehk levitab narkotsi...külvab natsismi...
Vargad ahju!

Anonüümne ütles ...

Ma ei paneks liiga palju tähele sõna "fašist" kasutamisele. See toimub pigem sellepärast et see mis inimesed saavad aru fašismi all on natuke muutunud ning saanud laiemat tähendust, nagu üldiselt kuritegelik totalitaarne režiim. Tegelikult, oli huvitav kuulda 2006 a. mais kui toimus vene manifestatsioon Tõnismäe politseilindiga piirdestamise pärast kui üks tänava pool karjub "Fašistõ!" ja teine "Punafašistid!" Ei kuiuta ette et mingi SS-mann 1941 aastal avaldusele "Fašist oled!" vastaks "Ise oled!":)