pühapäev, 12. aprill 2009

Intervjuu Dmitri Linteriga, V osa: Eestis pole õigeid liberaale, miks jalutavad Ganini mõrva osalised vabaduses ringi?



Jätkub intervjuu Dmitri Linteriga, videot saad Juutuubis vaadata, kui klikid siia.

Intervjuu pronksiöö ühe nn ninamehe Dmitri Linteriga. Jutt jätkub Euroopa Liidu ja euroopalike väärtuste teemal. Linter möönab, et Eestis ei saa päris rääkida euroopalikest väärtustest, kuna siin kehtivad omad, küla väärtused. Mida peetakse ülimuslikeks ja mis peaks töötama veatult. Pronksiöö oli nö tõehetk, mis näitas, et kõik pole siiski roosiline. Sellistest asjadest küll oli olnud juttu viimase 15 aasta jooksul, aga seda juttu olid rääkinud nö ekstremistid, keda justkui finantseeris Moskva. Nüüd aga Moksva kätt ei leitud, ilmselt siis olid FSB töötajad. Et Linter, kes on 35 aastat vana, et ta juba sündides oli FSB töötaja. Ent mingit seost pole leitud. Nüüd on uus selgitus: et nad on lihtsalt sellised tegelased, kelle eesmärk on vett segada. Ent millegipärast õnnestub Linteril rohkem suhelda Venemaa kultuuri- ja ühiskonnategelastega kui tema eestlastest kolleegidel. Aga võibolla on kuskil ikkagi mööda pandud, et eriteenistused ei jaga päris hästi matsu, mis toimub. Sest, nagu Linter ütleb, on teada, et nad valetavad ja vassivad. Selliste asjade fikseerimiseks pole tahtmist ega aega.
Linter räägib, kuidas Eesti tahab ühelt poolt jagada euroopalikke väärtusi, aga teiselt on väga tugev mõju totalitaarsel, kommunistlikul minevikul. Ta ütleb, et ta ise keeldus koolis komsomoli astumast. Kuigi talle tunduvad mõistlikud mõned Vene kommunistlikud ideed. Aga see ei tähenda, et ta oleks kommunist. Samamoodi on talle lähedased mõned "Ühtse Venemaa" ideed, mis on ka mõistlikud. Ka Eestis on palju mõistlikke ideid, ta ise on vaadetelt liberaal. Hindab liberaalseid väärtusi, näiteks sõnavabadust. Eestis on liberaalid, ELi liberaalide liikmed Keskerakond ja Reformierakond. Mis kuradi liberaalid nad on?! Absoluutselt parempoolsed, natsionalistid. Keskerakond väiksemal määral, nemad hoiavad rohkem vasakule. Eestis pole liberaalseid väärtusi. See, mis räägitakse, on kõik jama.
-Küsimus, et võibolla on mõistlikum piketeerida Brüsselis?
-Võibolla on parem, aga Lavrov pole raha andnud, ja Putin ka mitte.
-Aga inimesi on?!
-Aga mis oleks see eesmärk?
-Ses mõttes, et infot pole.
-Linter märgib, et info on olemas. Aga sinna minekuks peab kuidagi sinna saama. Ja mis oleks eesmärk? Rääkida, et riik kiusab, et karistage. Brüsselis ei otsustata kaugeltki kõike.
-Küsimus, et kohalikud Eesti juhid räägivad Brüsselis, et kodus on kõik korras ja rahulik.
-Linter räägib, et see on nagu feodaalsüsteem, kus feodaalile ei meeldi, et talupoeg midagi seletab. Eestis toimib suur globaalne kultuur, aga osad räägivad vale keelt. Kreutzwald kirjutas Kalevipoja, Kalevala järgi, koos soomlastega ollakse suurim rahvas maailmas. Ja milleks need venelased, kellel on ainult üks Dostojevski ja muud midagi. No, Nekrassov ja Tšehhov ka, aga see on kõik tühiasi. Aga eestlased, need on hoopis teisest puust. Kui hommikul kuulad Uuno raadiot, siis näed, kui kõvad tegijad on eestlased. Siin on vaja ravida. Aga ma ei tea, millega ravida kultuuritust. Aga kui inimesed ei taha ravile minna, kas nad siis kinni siduda.
Linter jätkab, et Eesti juhtidel on oma metoodika, D-terminal. Kuidas kultuursel moel tutvustatakse inimestele demokraatia ideed.
-Eestlasi on hakatud juba ka kiusama. Näiteks selle eest, kui võtavad ühendust "Öise vahtkonnaga".
-No näete. Ja taheti vaid saada infot. Me oleme justkui kõige hullemad kurjategijad, tapjad ja bandiidid. Me võime siin küll nalja teha, aga paljud asjad on naljast kaugel. Näiteks Dima Ganini surm pole nali. Ma olen ise olnud ühenduses Vera Ganiniga, meie inimesed külastavad teda. Eile oli Dima sünnipäev ja "Öine vahtkond" tõi lilli.
-Kas sa tead, kes on selles juhtumis kahtlusalused?
-Jaa, aga nad on vabaduses.
-Kes nad on?
-Ma olen kuulnud mitut versiooni. Räägitakse, et poisid, kes olid selles pubis. Mõned inimesed on rääkinud, et teavad, kes tappis, aga seda ei öelda välja, kuna sellest tuleks kära, sest tapja oli vene noormees. Ma ütlesin, et mis te räägite, ja teie olete kaks aastat sellest vaikinud. Ja kuidagi ei suuda Venemaale öelda, et see oli vene noormees. Minge ravile! Seetõttu me midagi ei tea. Justiitsministeerium peab midagi selle kohta ütlema, kui on kahtlusalused, kuidas nad siis vabaduses ringi kõnnivad. Et on ohutud?! Tore on, tapjad ja ohutud! Huvitav. Aga mis tapjad nad siis sellised on? Aga võibolla nemad ei tapnud? Võibolla teatakse, aga ei taheta öelda? Aga võibolla ei tapnudki tavalised inimesed, vaid politseivormis ametnikud? Olen kuulnud ka sellist versiooni, et hoopis politsei tappis. Meie ülesanne on hoolitseda hukkunute eest, mitte jätta hätta emasid ja naisi. Ganinitel jäid maha õde ja ema. Meeshing sai surma, nad elasid niigi vaeselt. Medvedjev andis emale pensioni, see oli suur toetus. See ei too poega tagasi, aga aitab osaliselt tema tütart, sest elama peab edasi.
-Aga mis ema räägib või mõtleb?
-Ma eile helistasin ja ta nuttis. Tal on ka raske.
-Aga kas ta toetab teid?
-Aga küsige tema enda käest. Ma ei hakka tema eest rääkima. Miks me tegime selle piketi, meid süüdistati, et me kasutasime teise õnnetust ära, siis enne ma helistasin talle ja küsisin, kuidas ta sellesse suhtub, et me tahame poega sünnipäeva puhul mälestada. Ja ta ütles suur aitäh selle eest. See pole meie poolt poliitiline samm, vaid soov, et asja uurimine edeneks.

Jätkub...

Üles võetud 19.03.2009 Tallinnas lokaalis Zanzibar.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

te peate endale parema tehnika muretsema, see jutt on nii halvasti kuulda musa ja restorani müra taustal.see jutt on kuidagi segasevõitu ja katkendlik,üks asi siit teine sealt,nagu mingi päheõpitud,ka ei saa aru miks te neid intekaid kodus ei tee neil,nagu haavelil tegite oli hästi kuulda.
pealegi on lindistuskuupäev vale,mitte jaanuar aga märts peab olema.sest ta ütleb et sünnipäeval kõllasime emale,meeleavaldus oligi 18 märts.

miks selline koht nagu zanzibar valiti?tema pakkus välja või,see olümpia oli parem oli midagi ikka kuulda kah.

Inno ütles ...

Käib see kah praegu. Ajab täitsa asja ära. Zanzibari pakkus ta ise välja.

Anonüümne ütles ...

Miks Zanzibar? Sest see on "omade" koht. Ehk kirjasaatjad üle maa teatavad täpsemalt?

Anonüümne ütles ...

muidugi on see Zanzibar Linteri-suguste koht, kuhu ka Tähismaad hästi sobivad. Paar aastat tagasi sõna otseses mõttes keelduti mind sõnakesestki eesti keeles t aru saamst, eks loogika ole sama nagu I&I-l: oma kofik, teen, mis tahan,; tahan, teenindan, ei taha, ei teeninda, vot nii kange tibla olen mina! Hoiatan kõiki selle koha eest!

Inno ütles ...

No ma ei tea, istusime seal tund enne Linteri saabumist, teenindus oli väga korralik, ütleks, et isegi meeldivam kui eesti kohtades, sest venelased on paremad teenindajad. Nad vähemalt julgevad naeratada. Ja seal oli palju eestlasi. Tundub, et eestlaste seas populaarne koht, julgen küll soovitada. Kes ei usu, käige ise ära. te ei kahetse.

Anonüümne ütles ...

innole.uskumatu staaritsemine ikka!lasta sellistel staarblogijatel nagu innojairja tervelt tund aega oodata.kaua see intekas üldse kestis ja kes joogid kinni plekkis?seal lähedal elab palju pozoore eks seetõttu oligi see kohtumispaik,aga tore oleks kui ikka neile koju saaksite vaataks üle kas on puutini pilt seinal või ei.

Anonüümne ütles ...

Mina jälle olen kuulnud, et Ganini kallal käisid FSB ja GRU mehed. Neile oli see ju väga kasulik.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kuulge,ma ei mäleta enam: Kesse Ganin oli?
Kas see oli homO linavalitsusest või too kes mässu ajal tapeti?
Vargad ahju!