teisipäev, 7. aprill 2009

Kas ülikool läks taas Reformi võimu alla?


Väljavõte Äripäeva veebist.

Tartu ülikooli eelarve on 2 miljardi krooniga suurem kui Tartu linna oma (1,7 mld), ja selle asutuse rahade liigutaja juhi lahkumisest vaid väike nupp lehes!

Aga ridade vahelt võib lugeda nii mõndagi. Eelkõige seda, et 14 aastat kestnud Reformierakonna-vaba aeg ülikoolis on lõppenud. Kes veel ei tea, siis taustaks niipalju, et Tartus on kaks mõjuvõimsat grupeeringut: Reformierakonna oma eesotsas Neinar Seliga ja Illak-Rand-Tuulberg. See viimane oli kunagi Tartus kõige tegijam, aga on aasta-aastalt oma mõjuvõimu kaotanud, ja hoopis rohkem pealinna poole liikunud, samas kui Reformi punt on, eriti pärast Ansipi liikumist Tallinna, paisunud nagu pärmi peal, juba hakanud pooldumagi. Siis on veel Rein Kilk, kes tahab hästi läbi saada kõigiga. Ja siis tükk tühja maad, ning siis tulevad rahvakunstiansamblid, kui kasutada Olari Taali stiilis lahterdamist.

Ma mäletan ise hästi, kui toona veel noorukese ajakirjandusüliõpilasena kirjutasin toonase Tartu Ülikooli haldusprorektori Vello Peedimaa saavutustest ülikooli raha paigutamisel, näiteks kurikuulsasse nuluõlisse. Siis kutsus Peedimaa mu enda juurde ja päris, et kui vana ma üldse olen, et sellistest asjadest kirjutada. Peedimaa õpilane, kui nii võib öelda, oli tol ajal Neinar Seli, kes kamandas ülikooli spordibaase. Peedimaa puhuski Selile enne lahkumist elu sisse. Ehk siis ülikooli raha kanditi kõige labasemal kombel välja, õppejõud saadeti isegi puhkusele ilma rahata, see oli 1993. aastal, ja avalikkusele räägiti nuluõlist, mida tegelikkuses ilmselt polnudki olemas, või vähemalt ei läinud kogu ülikooli raha nuluõlisse.

Ja nüüd siis hakkab ülikooli rahasid kamandama Andres Liinat. Kes erastas kunagi Olümpia hotelli, siis juhtis Hansapanga jaepangandust ja tegeles online-turismiäriga. Ta on seni püüdnud kõigiga hästi läbi saada, aga ülikooli eteotsa upitamiseks oli tal vaja Reformi toetust. Nii et Reform on valutanud järjekordse olulise verstaposti. Ja olukorras, kus erakonna populaarsus Tartus kukub, on Reform omale kindlustanud juurdepääsu ülikooli 2 miljardi kroonise eelarve juurde. Seegi hea.

Kommentaare ei ole: