laupäev, 16. mai 2009

Panin majale uue luku

Eile panin oma kodumajale Rakveres uue luku, selle asemele, mille andmekaitsjad lahti murdsid. Oli teine vana nõuka-aegne lukk, aga nende töökindlus pole teab mis hea. Muidu justkui töötab, aga kui vaja, siis ei tööta. Nagu ikka nende vanade vene asjadega.

Kuidas andmekaitsjad sisse said? Muukimisejälgi polnud. Ilmselt oli lukukeel jäänud pooleldi asendisse, nagu seda vana luku puhul vahel juhtus. Ja kui siis kõvemini tõmmata, tuli uks lahti.

Nüüd on ees ASSA 2000 turvalukk. Ma olen seda marki kasutanud nüüd juba enam kui 10 aastat ja võin soovitada Miks? Esiteks tema töökindlus. Ka peale 5-aastast kasutamist või nii pole mingeid märke kulumisest. Soovitan hankida see lühema ja kitsama võtmega variant, mugavam taskus kanda (kuigi õhem võti kulub kiiremini). Või siis suisa ASSA Twin, kus siis iga võti on veelgi turvalisem ning seda saab järgi teha ainult eritellimusel, kui esitad lukuga kaasas olnud spetsiaalse kaardi. Sobib hästi neile, kes oma võtmeid teistele kasutamiseks annavad, väldib võtmete järgitegemist.

Mis on ASSA puhul hea, et hea lihtne on lasta samale võtmele teha veel lukke, õigemini südamikke, nii et majas saab lõpuks kõiki lukke keerata ühe võtmega. Väga mugav variant.

Siis mis veel. Võrreldes Abloy süsteemiga meeldib mulle ASSA puhul see, et võti on traditsiooniline, lapik, mitte ei pea mingit pulka kuhugi sisse suruma. Pealegi võivad Abloy puhul keelekesed sassi minna ja võtit ei saa korralikult sisse. Näiteks siis, kui vaja kiiresti uks lahti saada, neid juhuseid ikka on, näiteks kui väljas hirmus raju ja torm, pime ka veel, ning vaja kiiresti võti sisse saada ning uks lahti teha.

ASSA 2000 turvalukk võimaldab seestpoolt ust sulgeda ja lahti teha kahel viisil: libliknupuga ning võtmega. Seejuures on võimalus, üks väike keeleke luku seljal, mida liigutades ja pärast seda ust sulgedes on võimalik ust ka seestpoolt avada üksnes võtmega. Hea moodus varguste raskendamiseks, sest varas ei saa seestpoolt ust lahti teha, isegi kui on kuidagi majja tunginud. Ja ei saa niisama lihtsalt asju välja tassida.

Ostsin lukukomplekti Rautakeskost, seal on sel nädalavahetusel 20% allahindlus. Link tuleb eraldi juurde osta, ja vajadusel ka katteplaat ukse välimisele küljele, neid on suurem valik lukupoodides. ASSA luku paigaldamine pole keeruline, ent kui endal tööriistu pole, on see mõistlik jätta spetsialisti hooleks.

NB! Selle artikli eest pole midagi makstud, kiidan seda firmat puhtast südamest, siiralt.

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas paraja hunniku vetsupaberit ka ikka ostsid, et luku taga värisedes kõhulahtisuse tulemitega võidelda?

Või ajad vanade Kesknädalatega asja ära?

Anonüümne ütles ...

Ma olen kindel et selle postituse eest makstud ei ole.
Aga olen ka kindel, et sa selle luku eest maksma ei pidanud. Saan aru küll, naturaalmajandus. Edu.

Anonüümne ütles ...

on jah mugav, kui kõik uksed sama võtmega lahti saab. pole muret, et peab iga ukse võtme muretsema.

mis moodi andmekaitse sisse tungis? vaadake oma reporteri videot. seal ju räägite, et irja oli koridoris, sina amelesid voodis. irja laskiski nad ju sisse. juba meelest läinud`? mis jama te küll suust välja ajate.

10 aastat oled lukku kasutanud. ja nüüd selgub, et polnud sul koduuksel seda lukku ees? kus sa seda siis kasutad? püksilugu ees?

Arvamusliider ütles ...

Katteplaat tuleb KINDLASTI panna. Ilma selleta on see lukk täiesti kaitsetu. Hiljuti oli isegi skandaal selle ümber, kuidas juutuubi lekkis video ainult sertifitseeritud lukufirmadele mõeldud infoga. Info oli selle kohta, kuidas sellele lukule on Rootsi seaduste kohaselt jäetud "backdoor" eriteenistuste (kiirabi, politsei jne) jaoks. Sest Rootsis on sotsialism ja seal on inimelu tähtis - kui kiirabi liiga hea luku tõttu sisse ei saa, siis on jama majas.
Ühesõnaga, katteplaat tuleb paigaldada, et puuduks ligipääs lukukeelele.

Vähemalt veel eelmisel sügisel paigaldasid Eesti lukufirmad katteplaate just sellesama ilmsiks tulnud saladuse tõttu tasuta.

Videot vaata siit: http://www.youtube.com/watch?v=kvrkLMUiYqM

Anonüümne ütles ...

On hea lukk, on:

http://www.valnes.ee/index.php?article_id=178&page=30&action=article&

Unknown ütles ...

teadmiseks,"neil" on lukkude avamiseks täiesti korralikud vahendid, nad võivad teil kodus käia ka siis kui teid seal pole, lihtsalt!Jälgi jätmata.Ma ei ole liiga palju ameerika filme näinud, vaid nõukaaegse dissidendi abikaasa.

Anonüümne ütles ...

Ostsin korterile Abloy luku ja paar kuud hiljem ostsin suvilale ka Abloy luku hoopis teisest poest.... ja täiesti uskumatu aga korteri võti keeras suvila ukse ka lahti. Meenutas vene aega kus vargad käisid ringi 30 võtit kimbus, üks 30st keeras ikka luku lahti.

Peab ka Abloy ASSA vastu vahetama vist.

Anonüümne ütles ...

Nojah, tõesti ''üliturvaline'' lukk see ASSA 2000. Luku müüja höörub hetkel kindlasti käsi, et ühe ullikese leidis, kes veel kiidulaulugi tagantjärgi laulab :P

Anonüümne ütles ...

vaadake, kui harva inno midagi kodus teeb. täielik siidikäpp. vahib arvutis, ja ajab lolli möla.
milline naine sellist tahaks?

Anonüümne ütles ...

Inno vaata su assa lukuvõtme peal on mingid mõttedud numbrid, ehk ütleksid need mulle või kirjuta nt siia.

Irja ütles ...

Irja ärkas hommikul üles, sest kuulis mingit müra, uks kriiksus. Ja läks esikusse vaatama, mis toimub. Ja nägi, et ohoo, kaks meest ja kaks nast seisavad koridoris.

Kuna enne magamaminekut sai uks lukustatud, siis pidi Andmekaitse sisse murdma. Kuidas nad muidu sisse oleksid saanud?

Anonüümne ütles ...

HAHH RAISK JA MUL ON OLNUD ASSA-BODA LUKK 14 AASTAT, JA JUST 4 NÄDALAT TAGASI KIILUS LIBLIKA ASSA LUKUVÕTI KINNI, NING PIDIN LUKUABI KUTSUMA, KES KAH EI SUUTNUD VÕTIT KÄTTE SAADA SÜDAMIKUST JA OLI SUNITUD LUKUSÜDAMIKU ÜMBRISKATTE PURUKS PUURIMA. JA SEDA 2 MINUTIGA! VOT NIIPALJU SIIS ASSAST JA TEMA "TURVALISUSEST". AHJAAA 1995 AASTAL MAKSIS SEE LUKK 1500 KROONI!
FAKT ON SEE, ET ÜKSKI LUKK POLE TURVALINE.