pühapäev, 26. juuli 2009

Kaks vahvat sõdurit - Georg Vaher ja Otto Peetso

Juuresoleval pildil on kaks parimat sõpra ja vaprat leegionäri, kui sõda oli juba läbi, 1948ndal aastal, pisut enne Georgi (paremal) vahistamist. Isa astus Eesti Leegioni 1944nda aasta suvel, aga oleks tahtnud seda teha juba aasta varem, koos oma sõbra Ottoga (pildil vasakul), kellega koos nad juba avaldusedki valmis kirjutasid, aga mu vanaisa Gustav-Eduardi vastuseisu tõttu jäi isal asi seekord ära ja rindele läks Otto ehk Ott üksi. Otto saadeti Narva rindele, kus ta sai 1944nda aasta kevadtalvel kergelt haavata. Paar kuud enne Punaarmee sissetungi oli Otto mõni aeg Klooga õppelaagris ning hiljem Tallinnas. Mõni päev enne Punaarmee sissetungi võeti Tallinnas võim sakslastelt üle ning Toompeal heisati sinimustvalge lipp. On oletatud, et üks lipuheiskajatest oli ka Otto Peetso.

Minu isa Georg sõdis aga, nagu olen kirjutanud, Keila all, kus salgal eestlastest leegionäridel, nn Pitka poistel õnnestus üürikest aega Punaarmeele vaprat vastupanu osutada ning selle aja jooksul jõudsid üle mere põgeneda paljud kaasmaalased, sealhulgas minu isa õde Endla Susi koos mehe Ruudi ja tütre Enega.

Sõda ja kõik sellele järgnev muutsid nende noorte meeste elu tundmatuseni. Peatselt pärast selle pildi tegemist mu isa vahistati - metsavenna varjamise pärast - ning tal tuli veeta kaheksa aastat Vorkuta vangilaagris. Kui ta tagasi tuli, olid vanad sõbrad jälle koos ja jõudsid ka kõik vanad pruudid uuesti üle vaadata, aga sõda oli jätnud oma jälje - Otist oli saanud alkohoolik ja ta jõi end surnuks.

Sellest hoolimata - need mehed, kõik need mehed, andsid vabaduse eest ülima, mis neil anda oli: oma elu või vabaduse. Mõelgem täna õhtul kõigile oma vanaisadele, kes sõdisid Teises Maailmasõjas, vahet pole, kas saksa või vene poolel, ja andkem neile au. Ja mõelgem siis hetkeks ka kõigile võõrastele vanaisadele, kes sõdisid meie vanaisade vastu, ja andkem ka neile mõttes vaikselt au.

Au kõikidele vapratele sõduritele, kes sõdisid Teises Maailmasõjas vabaduse ja isamaa eest!

32 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ja teie poolt kiidetud vene poisid ja paks soomlane käisid jälle ilusat üritust ära rikkumas! Krt.küll!
Sinimägedes peeti kinni viis Öise Vahtkonna liiget.
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=339285
Terv.iluspoiss

Anonüümne ütles ...

Tundub, et dozoorlased ja soomlased on I&I mõnuga ära kasutanud..soendasite maopoegi oma rinnal..nüüd saab Irja lutti ja Inno poopasse! Karma...
Terv.iluspoiss

Anonüümne ütles ...

Georg Vaher ei olnud mingi vahva sõdur vaid natside käsilast SS-lane, kes teenimatult pääses sõjakurjategijana süüdi mõistmisest.

Anonüümne ütles ...

Kui nägin, kuidas Irjakese sõbrad seltsimees Reva&Kamp MEIE üritust ära rikkuda üritasid ja Irjake neid jälle kaitsta üritas, keerasin ennast hauas ringi ja palusin relvavendadel sama teha.
Georg

Irja ütles ...

Aga miks nad ei võinud seal meelt avaldada? Vaba riik, igaühel peab olema õigus avaldada meelt seal, kus tahab. See võib mind solvata, kui nad ütlevad, et mu isa oli nats, aga mul on õigus neile iga hetk vastu vaielda, nagu ma ka teen. See ei tähenda, et neid peab politseiautosse toppima ja ära viima.

Hästi armas, 21:10 :). Las ta siis sinu silmis oli, mina arvan teisiti.

21:29 - kohe näha, et sa ei tundnud mu isa. Minu isa austas sõna- ja arvamusvabadust.

Anonüümne ütles ...

georg vaheri suurim kuritegu oli et ta innakesele pepu kaudu mõistust pähe tagude ei mõistnud, nii et lapsest üks semmonen lõngus välja kukkus.

Anonüümne ütles ...

Au Leegioni kangelastele, nad tegid parima, mis suutsid ja seda ka kõige meeleheitlikumas olukorras!

Anonüümne ütles ...

ja ise soosite veel punaseid okupante omas blogis.Kui oleksite õiged eestlased siis ka vihkaksite okupantide järeltulijaid ja saadaksite nad peese.Georg ka imestab kuhu tütreke venelaste kaitsmises on jõudnud;venelaste tallalakkujad on reeturid ja sed aüheselt.SS poisid

Anonüümne ütles ...

II kõik müügiks..tuulelipud olete!
Eest kollane tagant pruun..Pettumus
Terv.iluspoiss

Anonüümne ütles ...

Tundub et oli aus mees, nüüd aga ilmselt tunneb suurt häbi oma võsukese pärast kes tiblade ees lömitab...
Kas isa oli ikka eestlane vai mitte? Või võib teda ka iseloomustada nii nagu Inno üldiselt eestlaste kohta ütleb: matsid, orjad, litsid, rehepappid ja kurat teab mis kõik veel. Kas isale ikka jõudsite selgitasite milliste väljendite alla ta koos oma rahvaga sobitub

Anonüümne ütles ...

Paistab, et paljude siinkommijate seas on arusaam, et "venelane=paha" üsnagi visa surema. Ei tea miks küll.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Tehke endale selgeks kes on natsid ja ärge korrutage natside järgi,et sakslased olid natsid...
Natsid on juudid ja nende käsilased...
Juutide käsilased on
Mart Laar,Savisaar jpms.
Siioni tarkade protokollides on kirjas kes on natsid...
JUUDID ON NATSID!!!!!
Elagu konkurents!

Anonüümne ütles ...

Tead mis, tibi! kui sinu isa oli suur vabadusvõitleja, kes sai Vorkutasse tasuta tuusiku, siis mitte mingil moel ei oleks temast saanud nõuka ajal Rakvere metsamajandi(või whatever) juhti. ainult reetmise hinnaga sai selliseid ameteid! Ja sinu isa taust pole üldse nii puhas nagu siin üritad tõestada.
sinu isa nõukaaja karjääri ohvri sugulane.

Anonüümne ütles ...

Üks mu vanaisa oli punaste poolel, teine saksa ning lõpuks metsavend.
Mõlemad ütlesid, et kogu see värk oli sügav ja surmav idiootsus.
Mingi paatosejura oli peas vaid mõnel lolliks läinud ohvel. Ülejäänud poisid tahtsid ainult ellu jääda.

Niiet siinsed inimvihkajad, kes tahavad vanade kontide otsas oma pisiasju klaarida, eesotsas IhiiI-ga võiks heaga perse kerida.

Irja ütles ...

23:43, mis seal ikka, kui nii mõtled. Aga kahtlase mulje jätad küll, kui tühje, mitte millegagi tõendamata süüdistusi pillud.

Ei hakka siin oma isa tema süütuse tõendamisega alandama. Kui sul on kindlaid tõendeid, et ta midagi või kedagi "reetis", eks siis lao nad välja. Või pea suu. Meil ju kommentaare ei tsenseerita. Samas, kui sul midagi öelda oleks olnud, siis sa oleks seda juba öelnud ka. Anonüümsed kommentaatorid ei hoia ju midagi naljalt vaka all :). See teid nii koomiliseks ja samas traagiliseks teebki.

Anonüümne ütles ...

Ei tea miks minu kommentaar Keila lahingu asjus ära kustutati? Seda "lahingut" on ju nii palju uuritud, et jutud mingist kangelaslikkusest on ammu ümber lükatud. tegelikult oli seal vaid kamp ärahirmutatud poisikesi + mõned SS-allohvitserid, kes aga pidasid seda kampa nähes targemaks mitte jamama hakata. Meestel polnud MG jaoks laskemoonagi üle 250 padruni! Millest me üldse räägime?

Võiks juba ära lõpetada selle poolsegase Pitka ja tema kamba ülistamise. Distsiplineeritud sõdur taandus koos oma väeosaga, mitte ei silganud esimesse võssa. Lugege kasvõi Alfons Rebase mälestusi.

Anonüümne ütles ...

Hahaaahaaa, IRJA leiab, et kellegi süü või süütus, talle sildi külge kleepimine jms eeldab TÕESTAMIST!!!! Ja seda ei häbene öelda inimene, kelle kirjutistest on saanud korduvalt lugeda sissekandeid stiilis: "kuna XX pole oma isast midagi suurt rääkinud, siis oli too kindlasti küüditaja", "XX pilti vaadates ei jää küll kahtlust, et ta on homo!", "XX on kindlasti pedofiil, "XX liputas kooli juures!" jne jne. Muide, ka need inimesed on kellegi isad-emad või lapsed, vennad-öed... No ikka jõudu teile, I&I, tõe, õiguse ja objektiivsuse lipu all silmakirjateenrite vastu võitluses!

Anonüümne ütles ...

Irja ütle siis tõde välja, kas su isa oli siis Nõuka ajal siin nimetatud metsamajandi direktor või mitte? Iga inimene teab et nõuka ajal ei saanud sellisele kohale ilma eriliste teenete eest!

Anonüümne ütles ...

Ilmselt siiski on nii et Irja valetab isegi oma isa kohta.

Irja stiilis silte võiks ka kleepida: Irja isa oli homo kuna Irja pole seda kunagi ümber lükanud ja seetõttu see nii ongi. Lihtne!!!

Anonüümne ütles ...

Ja ainult homod ja pedofiilid kannavad parukat! Järeldus...?

Anonüümne ütles ...

mnjaaa...elu on eestis ikka väga karmiks läinud, et nii palju ajukahjustusega kommentaare on viimasel ajal...

ken taur

Anonüümne ütles ...

to Ken taur, nagu blogi nii ka kommentaarid.

Anonüümne ütles ...

Ken taur - mina saan asjast aru nii, et "ajukahjustusega" kommentaarid pärinevad selle blogi suht sagedastelt ja ammustelt lugejatelt, nagu on ka aru saada, et need kirjutajad mitte ainult meelega, vaid HEA meelega I%I stiili, väljendeid jne järele teevad ehk neid nö osatavad, tundes nende eriti nõrku kohti ja mäletades eriti helli teemasid, mida Tähismaad parema meelega maha vaikiksid. Aga mis teha - faktid, nagu ütles keegi, on kangekaelsed asjad. Nii et jah, nagu blogi, nii kommentaarid, ehk pole peegel süüdi, kui lõust on viltu.

Irja ütles ...

Minu isa ei olnud nõuka ajal Metsamajandi direktor. Jumala õige, sellele kohale ei saanud ilma eriliste teeneteta. Talle tehti küll sellekohane ettepanek, et astu parteisse, saad direktoriks, millest isa keeldus. Rakvere Metsamajandi direktor oli Simo Nõmme, minu isa oli tema asetäitja - see oli kõrgeim positsioon, millele nõukaajal oli võimalik parteisse astumata ja parteiga koostööd tegemata ronida. Parimat!

Anonüümne ütles ...

Asjata hakkasite üldse seda keskerakonna asja ajama, mulle tundub, et te ei suuda enam ka ise oma maailmavaates loogilist sidusust leida.
Ei ole võimalik olla korraga eestimeelne ja putini sõber, ja te saate sellest ise ka tegelikult aru.

Irja ütles ...

1: 18 - ühtegi kommi ei ole kustutatud. Keila lahingu küsimus on olemas ja minu vastus sellele ka, ainult et sa kommenteerisid minu meelest Sinimägede teksti all?

Irja ütles ...

12:02, ma ei saa aru, miks ei või olla korraga isamaaine ja teisalt leida, et oma naabritega võiks normaalselt läbi saada? Üks, mida mina ei poolda, on sõda. Ja kui sa oma naabriga hästi läbi ei saa, siis tuleb varem või hiljem sõda. Ja algan üks surnud koera üle aia loopimine.

Ega Eesti ei peagi Venemaale kaela langema ja armastust avaldama, aga asjatutest solvangutest (a la okupandid) võiks küll hoiduda. Ja Venemaa provokatsioone võiks ignoreerida. Kui sa provokatsiooniline reageerid, siis näitad enda nõrkust, et sul on nõrki kohti, ja provokaator on kohe valmis seda ära kasutama. Nagu nüüd Sinimägedes.

Poleks neist välja tehtud, poleks keegi saanud teha uudist, et eesti politsei viis ausad meeleavaldajad minema. Meil tuleb aru saada, et meil ei ole MITTE MIDAGI KARTA, kui me ise ausad, julged ja sirgeselgsed oleme.

Anonüümne ütles ...

Meil on korra juba sellest 50-aastane jama tulnud, et riigijuht sai naabriga liiga hästi läbi. Aitab.

Anonüümne ütles ...

Parafraseerides Brünot - Irja, meie rahutuvikene.

Irja ütles ...

Selle riigijuhi viga oli see, et ta kartis oma rahvast, seepärast ta teise riigi juhiga sõbrustama hakkaski. Ka nüüd on nõnda, et riigi juhid, Reform ja IRL kardavad oma rahvast. Seepärast nad koosolekutevabadust piirata üritasidki. Ja see, kes kardab oma rahvast, on kõige tõenäolisem oma rahva äraandja.

Anonüümne ütles ...

Irja: "Aga miks nad ei võinud seal meelt avaldada? Vaba riik, igaühel peab olema õigus avaldada meelt seal, kus tahab. See võib mind solvata, kui nad ütlevad, et mu isa oli nats, aga mul on õigus neile iga hetk vastu vaielda, nagu ma ka teen. See ei tähenda, et neid peab politseiautosse toppima ja ära viima."

Kulla inimene, kas Sa saad ise ka aru kui naiivne jabur see jutt on?
Kas Sa tõesti ei taipa, mis oleks toimunud kui tüübid oleks nendes riietes ja nende plakatitega mäkke lastud? Arvad, et poleks läinuks rämedaks konfliktist, mida Vene meedia mõnuga ära kasutanuks?

Ja kui sa leegionäre oma jutu järgi austad, siis kas seda on raske taibata, et see kõik oleks ürituse lihtsalt ära rikkunud ja neidsamu veterane tõsiselt solvanud?
Ise olin kohapeal ja juhtunuga väga hästi kursis, Nii korraldajad, turvafirma kui politsei toimisid väga õigesti.

Ootaks Su vastust.

Irja ütles ...

Ega ma ei arvagi, et neid oleks pidanud mäkke laskma, muidugi mitte, aga mäe kõrval oleks neid ometigi võidud lasta seista. Leegionäridest kaugel eemal.