Väljavõte Delfi veebist.
Aga see on ainult pool tõde, millest Evelin Ilves rääkis. Tegelikult on kogu maailma magusatööstuse toodang üks paras kräpp. Nii nagu ka muu toiduainetööstuse toodang. Mis sisaldab üha enam eri liiki säilitusaineid, mistõttu on tekkinud paljudel inimestel tõsised terviseprobleemid, näiteks lastel allergiad.
Piltlikult öeldes on ka maiustusi kõige tervislikum kodus ise teha. Võtame näiteks sellise lihtsa asja nagu martsipan. Mis on pärit aastasadade tagant Pärsiast, kus siis meega segatud jahvatatud mandleid kasutati lausa ravimina. Hiljem asendati mesi suhkruga, et oleks odavam ja et martsipan saaks tihkem, et sellest oleks hõlpsam kujukesi valmistada. Ja selline see martsipan ka on, Saksamaal. Kus siis martsipanil on kaks koostisosa: mandlid ja suhkur, seejuures on mandleid vähemalt 60%. Ent millest koosneb meie Kalevi martsipan? Eks vaadake poes ise: seal on (mälu järgi) tavalised pähklid (30%), glükoosisiirup (suhkru asemel kasutatav odav magusaine), vadakupuber (piimatoode, ilmselt selleks, et valget värvi ja odavat massi saada) ja mandli maitseaine. Lisaks veel säilitusaine. Väga kahtlane värk.
Tekib küsimus: kas on mõtet toota suuurtes kogustes odavaid ja kehva kvaliteediga maiustusi, või kallimaid ja kvaliteetseid? Tarbija eelistaks ilmselt süüa pigem vähem, aga kvaliteetsemat. Ja see võiks olla lausa Kalevi nišš: kvaliteetsed maiused, mida saaks müüa üle kogu maailma. Kasvõi toota sedasama meemartsipani, vana Pärsia retsepti järgi. Vanasti oli see lausa apteegikaup, muide!
Ja see pole kah adekvaatne jutt, et Kalevi komme on söödud aastakümneid ja midagi pole justkui olnud. Esiteks, nõuka ajal söödi magusat, sh komme vähem, sest neid lihtsalt polnud saada. Suhkur oli lausa defitsiit. Ja otse loomulikult ei tuntud ega kasutatud sellist hulka säilitusaineid. Kaup oli ehtsam kui praegu. Tegelikkuses ei tea veel keegi kogu selle keemia mõju organismile. USAs hakati keemiat kõige varem kasutama ja ausalt öeldes on tänavapilt päris nukker: ma pole kuskil mujal maailmas näinud nii palju ülekaalulisi inimesi. Kelle kõrval ka meie Mai Treial tunneks end saledana. Need inimesed on haiged ja on põhjust kahtlustada, et selle haiguse põhjus on ebatervislik toit.
5 kommentaari:
Vaadake multifilmi Mardileib.
iluspoiss
Praegu on aeg, kus omavalitsustesse saadetakse kõikide magusatootjate ja -toojate reklaame, lootusega saada laste jõulupakitellimusi. Selles suhtes Evelinil küll väga lätlaslik käitumine!
Kommivabrik Kalev?
Ei, õigemad nimed oleks:
Käkivabrik Kalev
Kräpivabrik Kalev
Keemiavabrik Kalev
Küünlarasvavabrik Kalev
Keskkonnasaastevabrik Kalev
Viimase kohta selgituseks seda, et kui kommid on kolm korda väiksemaks muutunud, saastab see keskkonda kolm korda enam, sest pakendimaterjali kulub kolm korda enam!
hahaha, Õhtulehes on kõrvuti Strandbergi ja Savisaare pildid, aga esimene on palju punsunuma näoga kui vanapaks ise :p
roheliste esimees võiks veidi tervislikumaid eluviise järgida. sellest nagu ei piisa et enne valimisi paar kuud mõnisada meetrit jalgrattaga tööle vändata, aga muidu rasvaroogi näost sisse ajada..
Strandberg ütleb su jutu peale vaid:
NÄMM!
ja sööb viinereid edasi.
keskkonnasõbralikkusega pole tal mingit pistmist.
Postita kommentaar