Olukorras, kus olete oma toidulaua saanud puhtaks kõikvõimalikest lisa- ja säilitusainetest, võib seal olla veel üks salakaval oht - sulfitid.
Sulfitid, peamiselt soola kujul esinevad väävliühendid kuuluvad TOP 10 allergeenide hulka. Salakavalaks muudab nad asjaolu, et neid ei märgita paljudel juhtudel toiduainetele. Mistõttu võib neid enda teadmata sisse süüa suurtes kogustes, mis võib kujuneda ohuks tervisele.
Sulfitid on küll peamiselt oht täiskasvanutele, kuna neid lisatakse ohtralt lahjadele alkohoolsetele jookidele nagu veinid ja õlled säilivuse parandamiseks (veinid on samas pea ainus toiduaine, millele sulfitite sisaldus on peale märgitud). Sulfit on mürk, mis pärsib seente ja bakterite vohamist. Ning aitab säilitada toidu värsket väljanägemist. Õlles ning veinis omakorda võib sulfiti sisaldus olla väga erinev. Kõik veinid sisaldavad mingil määral sulfiteid ka nö loomulikult, ent säilivuse parandamiseks tänapäeva soojades kaupluseruumides on veinitootjad sunnitud lisama säilitusainena üha enam ja enam sulfiteid lisaks. Kogustes, mis võivad paljudel inimestel tekitada tervisehädasid. Ning muuta veini või õlle joomise naudingu asemel piinaks.
Ent sulfiteid lisatakse ka muudele toiduainetele. Näiteks pritsitakse sulfititega värskeid viinamarju (USAs on värskete puuviljade pritsimine sulfititega keelatud), et parandada säilivust ja hoida ära plekke. Samal otstarbel töödeldakse sulfitiga krevette ja merikarpe. Sulfiteid lisatakse säilivuse parandamiseks näiteks hapukurkidele ja hapukapsale. Ja praktiliselt kõikidele konserveeritud toodetele nagu näiteks moosid, mahlad ja kompotid. Ja jällegi, probleem on selles, et paljudel juhtudel neid ei kanta etikettidele.
Lastele muudab sulfitid salakavalaks see, et nendega töödeldakse kuivatatud puuvilju. Ja kartulikrõpse. Jällegi, säilivuse parandamiseks, ning selleks, et kuivatatud, eriti heledad puuviljad ei kaotaks oma ilusat värvust ega muutuks kuivades tumedaks. Et toit omaks värskemat, kaubanduslikku ilmet. Sulfiteid sisaldavad kõik poes müüdavad joogid, millele on lisatud suhkrut või siirupeid.
Sulfiteid võidakse lisada säilitusainena isegi saiale ja leivale! Ning sulfitite abil võib olla pleegitatud tärklist.
Samuti lisatakse sulfiteid veiniäädikale, mistõttu võivad probleeme tekitada ohtra äädikaga töödeldud salatid. Lisaks pritsitakse salateid sulfititega nende värskuse säilitamiseks.
Sulfiteid lisatakse värvuse säilitamiseks valmis kooritud või lõigutud kartulitele.
Sulfiti üledoosi peamiseks sümptomiks on hingamisteede ärritus, kuni astmani välja. Samuti gaasid kõhus, kõhulahtisus, silmade ärritus: silmade kuivus, kipitamine, punetus.
Mida siis soovitada sulfiti-vaba dieedina: eelkõige värsket juur- ja puuvilja, välja arvatud siis viinamarjad. Süüa rohkem kodus enda valmistatud toitu. Minu enda kogemus ütleb: kõige ebatervislikum on väljas süüa. Ja kõige kallim muidugi ka.
Sulfitite kohta on ohtralt lisalugemist internetis. Näiteks siin: http://www.diagnose-me.com/cond/C488839.html.
2 kommentaari:
1.Noh jooge siis veine vaid Moldaavias ja Rumeenias sest sealsed ei pane sulfiteid ega muud jama veini sisse:)))
Muideks,Dublinis Rumeenlased müüvad puhast vaadiveini,ilma igasuguste lisanditeta-no on alles head veinid,värsked ja mahlased,piisavalt kuivad või poolmagusad...mõnusad.
2.Nende säilitusainete ja muude toidulisandite mürkide vastu aitab hästi:
a.Igahommikune vee joomine ja selle väljaoksendamine s.o. igahommikune maoloputus.
b.Paastumine s.o. vaid puhta vee joomine-neerude puhastamine,vere puhastamine jne.
c.Iga õhtane pisarate valamine.
jne.
elektritsaabtasuta.blogspot.com
Pakun, et Punahabe Hans on tülis reformikatega ja seetõttu ehk ei lasta Kuku raadios sõna võtta, kui IRL-i niiditõmbaja.
Postita kommentaar