reede, 6. november 2009

Veel infot Ekspressi kohta: mida ütleb meile salapärane EBITDA?


Väljavõte Ekspress Grupi 2009. aasta III kvartali aruandest.

Nõnna. Ekspress Grupi uus juht Gunnar Kobin kommenteeris ettevõtte tulemusi nii:

Ekspress Grupi EBITDA on ilma erakorralisi mahakirjutamisi positiivne ka praegu. Saavutada aasta kõige madalama aktiivsusega kuudel 8,5 miljoni kroonine positiivne normaliseeritud EBITDA on vist üsna hea tulemus, või mis? Järgmisel aastal eeldame EBITDA agressiivset kasvu.

Et siis see salapärane EBITDA on väga hea! See on siis ettevõtte kasum enne intressi, makse, mahahindlusi ja kulumit (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization). Mis peaks siis kajastama ettevõtte põhitegevuse seisu.

Ja mis me siis välja loeme, ülal toodud aruandest (selgituseks niipalju, et sulgudes numbrid on miinusmärgiga). Et see EBITDA on positiivne vaid trükikojal, siis sel Leedu kirjastusel, millest juba tükk ära müüdi, siis Ekspress Hotline'il, mis samuti maha müüdi, siis Päevalehel ja Õhtulehel, millest kummastki omab Ekspress Grupp vaid 50%, siis kojukandefirmadel Express Post (osalus samuti 50%) ning Medipresa (osalus 40%).

Ehk: hästi läheb neil, mis on kas maha müüdud või milles Ekspressil vaid osalus, ning siis tugistruktuuridel nagu trükikoda. Ent põhitegevus: portaal Delfi ning ajalehed Maaleht ja Eesti Ekspress on sügavas kahjumis: -5,5 mln. Samuti on kahjumis raamatute müük. Kusjuures kukkumine on võrreldes eelmise aastaga väga järsk: Eesti Ekspress -20 mln, Delfi -30 mln, Printall -20 mln, Maaleht -6 mln, Rahva Raamat -4 mln, Päevaleht -3 mln.

Trend on selgelt langev, ja väga järsult langev. Ja nagu näitab olukord turul, siis pole märke, et see niipea oluliselt paraneks.

Ja millele tuginedes loodetakse EBITDA agressiivset kasvu? Häid ajakirjanikke on üles ostnud pigem Postimees. Kasvu võib sealt oodata. Mitte millelegi tuginedes ei saa loota mingit kasvu.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mina igatahes ei saa üldse aru, miks Innole Luige fimrade käekäik nii "südamelähedane" on ? Lisaks oleks mina omanikuna päris rahul sellise tulemusega, mis antud tabeli puhul liitmise-lahutamisega tekib ja seda peaks olema ka nende firmade töötajad, kes koondamise jms. on üle elanud.

Inno ütles ...

Tegemist on avaliku ettevõttega, huvi on päris laialdane. Ja see võiks huvi pakkuda, kui üks börsiettevõte on pankrotiseisus. Selliseid on varemgi olnud, näiteks Alo Koop'i juhitud Pennu. Oli kunagi selline võimas arvutifirma, mis läks hingusele. Kohvik hoiab silma peal teemadel, mis võiks laiemat huvi pakkuda.