neljapäev, 17. detsember 2009

Liis Lass kriibib nagu kass (Inno retsensioon Liisi värskele raamatule)


Liis Lassi värske raamatu "Kes sandistas lugeja?" esikaas.

Eestis pole ilmselt teist sellist persooni, keda ajakirjandus oleks nõnda upitanud nagu Liis Lass, kui võibolla Edgar Savisaar ja Anna-Maria Galojan välja arvata. Ja pole ka teist, keda ajakirjandus oleks peale upitamist nõnda uputanud nagu Liis Lass, kui võibolla Edgar Savisaar, Anna-Maria Galojan ja Liis Haavel (viimase puhul ainult uputamine) välja arvata. Igal juhul on Liis sedavõrd julge, et on otsustanud selle ajakirjanduse vastu sõtta minna. Mis väljendus hästi eilsel esitlusel Suur-Karja tänava kohvikus Caprice (Nimeta baari kõrval, kus varem asus Tapas & Vino), kuhu polnud kohale tulnud ühtegi ajakirjanikku peale Mari-Leen Albersi, kes on Liisile kõigele vaatamata truuks jäänud. (Ajakirja naised korpulentne peatoimetaja Inga Raitar kissitas küll vahepeal akna tagant, et mis sees toimub, aga sisse ei tulnud.)

Sedapsi. Mis veel. Kui minu eks Ingrid Tähismaa kuulutab viimasel ajal kõikjal (välja arvatud avalikkuse ees), et minu kirjutatud raamat "Tüdrukute klubi" kirjutab temast, siis, lugenud eile Liisi raamatut, võin väita, et hoopis Liisi raamat räägib temast, Ingrid Tähismaast, Eesti tabloid-ajakirjanduse emast.  Nii et, Ingrid, jookse nüüd läbi kõik poed ja lase Liisi raamat ära korjata!

Liis esitab talle omases, lakoonilises stiilis, mis temaga viimasel paaril aastal on juhtunud. Kuidas teda, noort bravuuritari on üritatud eri väljaannete juurde tööle moosida ja mis sellest kõigest on lõpuks välja tulnud. Liis on küllalt hästi tundma õppinud Eesti tabloid-ajakirjanduse ehk nn kollase pressi telgitaguseid ning esitab need väga otsekoheselt. Võiks öelda, et Lass kriibib nagu kass, teravalt, kasutades kollase pressi enda vahendeid selle pressi enda vastu. Näitab ajakirjanikele peeglit.

Teksti kõrval ilmestavad raamatut Marko Pikkat'i karikatuurid. Rivo Mehilase kujundatud raamat on kindlasti parem hingesoojendaja kui hõõgvein külmadeks talveõhtuteks.

Raamat on müügil Comarketi ja Rahva Raamatu kauplustes.

39 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Liis on ülilahe! :)

Anonüümne ütles ...

äärmiselt idiootliku naise üllitis. mitte ühtegi krooni ei raiska selle peale. meenub ikka lassi intervjuu, kus ta ise ajakirjanikule kiidusõnu rääkis- mu mees on mulle mitu korda öelnud, et ma olen ilus ja tark korraga, et sellist paketti elus naljalt ette ei tule. minu arvates on ta kole ja loll.

Anonüümne ütles ...

Millal see ajakirjandus Haavlit upitas enne uputamist, paluks konkreetseid näiteid! Ekspressi lood on ikka tõeline upUtamine, mitte see teine asi. Vahvatest telelõikudest kohtuistungitelt rääkimata.

Anonüümne ütles ...

Kiida loll, ja loll ei tea enam , mis ta teeb!
Eks neiul ole ka pikk elulugu, mida kirjeldada ja suur tööpanus eesti rahva ees, millest kirjutada. Ja põhiline, järjekordsel magatajal on palju raha, nii võib kas või kõik Amazonase metsad maha võtta ja memuaare täis trükkida.
Peaks ära keelama igat üllitist raamatuks nimetada, devalveerib mõistet.

Anonüümne ütles ...

On minugi arust üsna arulage ettevõtmine.Mul pole Lassi vastu mingit viha otseselt aga ta on lihtsalt tohutult ebahuvitav kuju :)

Anonüümne ütles ...

Huvitavad ajad. Iga inno või liis võib paberile pasandada ja ongi oopus olemas.

Anonüümne ütles ...

kahju selllest puust kes pidi elama et surra lassi raamatuna.

Anonüümne ütles ...

kujundus on kõvasti üle Eesti keskmise

Anonüümne ütles ...

pigem kujundus ja hind on omavahel suhtes.

Anonüümne ütles ...

mina seda eite tean ja mulle see eit ka meeldib. naisel on munad nagu mehel ja sealjuures on tegemist ikkagi naisega! Ja raamat on ka hea..no kas oleks saanud teisiti!? Jaksu jaksu jaksu, sest närvi lollidega sõtta minna on sitaks vähestel. paul.

Anonüümne ütles ...

tal on mingi vildakas arusaam, kuidas ajakirjandus peaks toimima ja üritab oma raamatuga seda kuidagi suunata. asjatu, lahmiv ja naiivne kirjatükk. aga tal on õigus oma arvamusele.

Anonüümne ütles ...

Liisi teadvuseni pole jõudnud põhitõde, millel tugineb kõik muu - kui poleks ajakirjandust, poleks ka teda ja temasuguseid, ta oleks lihtsalt üks Liis Lasnamäelt, kellel vähe suuremaks kasvades õnnestus ennast sisse vanalinnas rikka mehe juures ja sõita autoga naabertänavale kooli. Näedsa, Liisike, seda teame me ainult tänu ajakirjandusele - aga sajad sinusugused noore lihaga tsikid, kes tegelikult tegid sama mis sina, neil kas ei õnnestunud või nad ei tahtnud ajakirjandusse sattuda - ja see tähendab, et neid EI OLE. Ja seetõttu ei saa nemad ka rääkida, kui õudne asi on ajakirjandus, aga Liis Lass saab. Unustades ära, et... (mine tagasi sisse kirjutise algusse).

Anonüümne ütles ...

Nii, et raamat Tüdrukute klubi räägib ikkagi Ingrid Tähismaast ?

Hundioru Nirti ütles ...

Enamasti ma siin sõna võtta ei julge, aga kuna juttu on vahelduseks millestki positiivsest, siis... Silma kriibib inimeste suhtumine.

Eriti arulage on sõimata inimest & tema raamatut enne sellega korralikult tutvumatagi.

Ka mulle meeldib see raamat ja mina rajan oma usu sellele, et ma ostsin selle täna ja lugesin läbi ühe hingega.

Tekst on hea, pildid ja karikatuurid on väga head ja Lass teps mitte ei kiida ennast, vaid pigem naeruvääristab ka ennast.

N.

Anonüümne ütles ...

10 punkti Ürjodelele, täiesti sujuvalt ujusid sisse Liisi raamatu esitlusele ja ladusid oma taiese ka välja. Jook ja sakumm miljonäripojukese arvelt ja ise ka pildis. viimase peal käik!

Anonüümne ütles ...

10 punkti Nirtile, seda oli väga hea lugeda.

Kirjuta teinekordki julgelt.



Kohviku püsiklient

Anonüümne ütles ...

Eks neid pasakahureid leidub alati ja igalt poolt (pean kommijaid silmas).
Aga siinkohal tänud ja õnnitlused Liis Lassile, Inno Tähismaale ja Nirtile ägedate raamatute eest! Kõik need kuuluvad omaette klassi ja on rõveda masuaja meeleolukas ajaviide.

Anonüümne ütles ...

Kaanepilt on lahe, kopeeritud on Jaapani manga stiili.
http://www.wallpaperbase.com/cartoons-manga.shtml
iluspoiss

Anonüümne ütles ...

http://www.lomm.ee/99/Read/Article/1255/Maailma-kõige-ebatavalisemad-lõbumajad.html

Anonüümne ütles ...

Liis haaveli upitamine? Uttotürja peab ennast nüüd juba ajakirjanduseks või?

Anonüümne ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles ...

Mis sa seda saasta loed Inno. Loe parem vennad karamzovid kaks osa läbi või värvi köögilagi üle (kui rehe-aivar pole seda jõudnud veel teha). või tee sporti.

Inno ütles ...

Haaveli puhul kehtib ainult uputamine.

Anonüümne ütles ...

..ehh..mina ootan seda aega, kui ilmub selle...viimase missi..(mistanüüdoligi..Diana Arno..?) mälestusteraamat..
..kas farmi-Gabriel pole midagi üllitanud..? jne..

Anonüümne ütles ...

Liis,krt,on nii kuivik,et enne tuleb leotada,kui hammustad.Ta on ennast välimuselt söödavaks värvinud,aga ma olen teda vahel ikka kuulanud :heleroosasid lõhnavaid lollusi selle tibi pea igatahes täis ei ole,kaval,ettemõtlev ja tark,ka mehi valib õieti---nagu juut rebasenahku.Raamatut ei osta,sest mõttetustest juba virn lauale ostetud lolli pääga (näitex Nastja-lugu)ja rahast on kahju hakanud,aga usun,et tema üllitisest leiavad ka pimedad kanad tera...
kod.Moskiito

Anonüümne ütles ...

aga miks te tema raamatuesitlusel enda raamatut esitlesite?

Anonüümne ütles ...

Mu meelest on Lassi puhul kaks kummalist asja. Tegelikult kolm. Esiteks see, et ta endale aru ei suuda anda, et ajakirjanduseta oleks ta eikeegi.Ehk täht oma sõpruskonnas, ei enamat.Üksvahe oli ju aeg, kus ta saatis ajakirjanikele kirju: teeme nüüd nii, et teie väljaandes ainult sina tegeled nende lugudega, mis mind puudutavad... Sooviga siis suunata ja valida ennast puudutavat infot. Et sellest asja ei saanud, siis sai süda täis ilmselt ja siis tekkis see teine kummaline asi. See, et ta tegutseb ise ju samade meetoditega, milles ta ajakirjandust süüdistab. Enda puhul ei näe ta selles probleemi, teiste puhul küll. Ja kolmas imelik asi on see, et kuidas kõrgharidusega kirjaneitsi ei suuda õppida vigadeta kirjutama? See on imelik.

Anonüümne ütles ...

to Urruaugu Nirti

Kui sulle see raamat meeldib, siis see tähendab et sa oled samasugune ajudeta malts nagu su iidol.

P.S. ära enam midagi kirjuta.

Anonüümne ütles ...

usun et hea lugemine ja huvitav sissevaade kusekollase pressi telgitagustesse. arvata on et sopameedia ja selle esindajad nüüd väga ärritatud on.
ei arva samas et sellisel meedial, mis röhub inimeste kõige madalamatele kirgedele, oma kohta pole.

Inno ütles ...

0:40 anole:
Liis palus.

Anonüümne ütles ...

telekast kedratakse niigi terve päev vaid seepi, sotsiaalpornot, riäälitit ja desinformatsiooni. Ajalehes on propaganda. Moodustatakse riiklikul tasemel mingeid ideologiseeritud ajaloo kirjutamise keskusi. Fakk. Ning siis keegi tahab veel lugeda Liis Lassi ja nõid Nastja raamatut. Klassikuid tsiteerides: tule taevas appi! Lähimas tulevikus on olukord kus ninasõõrmed ei paista vee alt välja ja jalad ei ulata põhja. Mida teie teeksite sellises olukorras? Võtate Anne Veesaare eluloo kätte? Vaatate AK uudiseid kus lubatakse kollektiivset orgasmitunnet või Reporterit kus näitab Ines Karu roosades suspedes koera? Usute ajalehe kinnitust et kohe rebime tagumisest kümnest esimese viie hulka? Viimane aeg ahju pealt maha ronida Ivannid, viimane aeg...

Anonüümne ütles ...

Inno, kas kõik need, kes juhuslikult samal ajal reede õhtul vanalinnas mõnelt teiselt ürituselt tulles mööda jalutasid olid sinu arvates aknast piilujad? Või ainult need, keda sa juhuslikult nägu pidi tunned? Mina läksin ka juhuslikult mööda ja töötan meedias,ei piilunud, sest aknad olid maast laeni ja paistsid ise läbi, aga miks sa minust ei kirjuta? Et selline maailmamuutev üritus pidanuks Tallinna liikluse ümber suunama või?

Irja ütles ...

Nirti sõimamine on küll eriti madal, inimene esitas vaid oma arvamuse.

Väljendage oma arvamust, aga ärge sõimake teisi arvajaid.

Anonüümne ütles ...

Lörtsitud raamat.
Tundub, et kui miski meil siin devalveerunud on, siis on see raamat. Raamatu mõiste. Iga lits ja mats võib nn. raamatu valmis kirjutada ja olla kohe kirjanik. Kurb on sellist hullust kuulda-näha.
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=359590

Anonüümne ütles ...

http://www.weekend.ee/?gid=3356#&pid=257049
kahtlane mees ka kohal

Anonüümne ütles ...

Nägijad Hannes ja Teur ka kohal!
iluspoiss

Anonüümne ütles ...

Kapoti Kalev kah...

Anonüümne ütles ...

Ja muidugi meie kohvikupidajad kah!
http://www.weekend.ee/?gid=3356#&pid=257091
iluspoiss

Anonüümne ütles ...

Lass vs Tähismaa
http://www.weekend.ee/?gid=3356#&pid=257097