neljapäev, 17. detsember 2009

Linnapea vastuvõtust Raekojas

Tulime just Tallinna linnapea Edgar Savisaare jõuluvastuvõtult. See oli Raekojas ja seal oli nii keskerakondlasi kui rahvaliitlasi, aga ka väga palju linnapea lähedasi ja sõpru. Oli ilus, soe ja tore õhtu. Edgar säras ja nägi väga hea välja.

Kõigepealt rääkis Edgar ja minu meelest ta ütles välja kaks väga huvitavat mõtet. Esiteks - aasta 2009 on viimane kauboikapitalismi aasta. Tõepoolest, rong liigub nüüd juba mõnda aega allamäge. Et seda ei taheta tunnistada, ei tähenda, et see nii pole. Ja karta on, et ka uuel aastal läheb kiirus järjest suuremaks ja tee järsemaks ning konarlikumaks.

Sellest ei räägita ega kirjutata, aga väga paljud pered ei jaksa enam maksta pangalaenu. Ja kaotavad varju oma peade kohal, oma kodu. Ning peavad kord ühelt, kord teiselt tuttavalt almust kerjama. Nagu vallasandid. Kinnisvaramaakleritel on väga palju kurbi lugusid jutustada. Sundmüüki läinud kodudest nimelt. Selliseid kodusid on väga palju.

Sellest ei kirjutata, aga me oleme vaeste inimeste riik. Vaeste, kurnatud ja murtud inimeste riik, kel ei ole isegi seda, mis oli Pandora laeka põhjas - lootust.

Edgar ütles välja veel ühe huvitava mõtte. Nimelt - kui jalutate tänaval, siis vaadake inimesi, kes teile vastu tulevad, ja mõelge sellele, et väga paljud nende hulgast on kaotanud töö. Mina lisaksin siia veel juurde - vaadake inimesi lahke pilguga. Ärge nõudke selt, kel ei ole midagi. Kui vähegi võimalik, siis aidake.

Kauboikapitalism, millesse me kõik (mina ka!) nii siiralt uskusime, on meid alt vedanud. Ja meil ei ole enam usku. Ei ole enam midagi, millesse uskuda. See uus usk ongi nüüd vaja leida.

Miks see ei võiks olla armastus, teineteisest hoolimine, suuremeelsus ja üllus?

Olen ise ja just viimastel päevadel kogenud hoolimist ja suuremeelsust seal, kus poleks osanud seda oodatagi. Inimesi, kel ka praegusel külmal-kargel ajal süda soe ja hing hea, on tegelikult maru palju. Isegi nende seas, muide, keda pidasime oma vastasteks.

Leidkem sellised inimesed üles ja hoidkem neid!

40 kommentaari:

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Põhust kodu http://kikivarvul.wordpress.com/2009/06/01/pohust-kodu/
Põhust kodu

juuni 1, 2009 Autor merit raju

Ema-isa, neli last, seitse hobust, üks põhumaja – selline kodu on Eestis olemas! Ja seal elab loomulikult väga-väga eriline perekond. Eelmisel nädalal toimus nende õuel rahvusvaheline põhumaja krohvimise koolitus – teooria ja praktika looduslikest krohviretseptidest kuni krohvimistehnikate ja dekoratsioonideni. Õppisime isegi jaapanipärast savipõrandat meisterdama.

käsitsimeisterdatud savipõrand

Meid oli väga erinevatest riikidest ja kõigil ühine kirg – looduslikest materjalidest ehitatud kodu. Muidugi oli veel kirgi – näiteks tervislik toitumine, mis kattis peaaegu kõikide söömaaegade jutuaja. Juttu tuli ka vikatitest, kuivkäimlatest ja sõnnikukrohvidest (mõnel inimesel läheb sellest kohast piir looduslike materjalide armastamise ja mittearmastamise vahel, aga ma pean ütlema, et nt hobusesõnnikuga „maitsestatud“ krohvisegu on väga ilus, isegi ilusam kui hundinuiakiud!)

P1120495

Paistis, et need, kel koolitusel osalemiseks selge eesmärk, krohvisid kõige agaramalt. Näiteks üks taani tüdruk tahab saada ökoehitajaks. Lätlane ja prantslane kavatsevad luua oma ökoehitusfirma – kaua sa oma tuttavaid ikka tasuta nõustad.

Minu lemmik oli eesti kunstnikepaar, kellel kodu projekt juba olemas ja oma kanadele iseprojekteeritud põhukuut juba ehitatud. Nende peres on naine see entusiast, kes uuris välja kõik ökoehituse detailid. Ja ta mõtles ise välja, et põhust saab ehitada, ning leidis – esialgu mitte oma mehelt, vaid Googlilt sellele ohtralt kinnitust! Jubelahe oli vaadata, millise kire ja pühendumisega nad koolitusel krohvisid! Isegi oma aastase lapse kõrvalt, kes jooksis ehitustandril segamatult ringi ja pistis aeg-ajalt mõne savitüki suhu. Keelama teda selle pärast ei pidanud. Ökoehitusega ongi nii, et materjalide tootmiseks ja toomiseks ei ole vaja keskkonda kahjustada, ehitades pole vaja kaitsekindaid ja –maske ning õnneks pole vaja ka väga põhjalikku tehnika tundmist – võtted on küllalt intuitiivsed nagu retseptidki. (Püüdsin jälgida: kolm osa savipulbrit, üks osa lubjapulbrit, ja nüüd veel mõlemat tunde järgi :) )

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Selliste majade elanikel kaovad allergiad, keha rõõmustab tervisliku niiskustasakaalu üle ja silm puhkab kumeratel pindadel. Kusjuures hing puhkab ka – seda ma tunnen loodusmaterjalidest kodusid külastades KOHE.

P1120270

Siin on mõned ökoehituse lingid:

* Need on meie ameerika õpetajate tehtud põhumajad (enamasti kõrvalhooned, püstitatud koolituste käigus). A mul läksid kohe põlved nõrgaks, kui ma nägin neid pilte! http://www.caneloproject.com/pages/canelobuildings/canelobuildings.html
* Kermo ja Taavi olid meie eestipoolsed õpetajad www.ehituslahendused.ee nad teevad VÄGA ilusaid asju
* Allan on tark ja põhjalik, temal on ka ökoehituse firma www.natuurehitus.ee aga seekord osales ta õpilasena

Palun jaga siin oma linke, nippe ja mõtteid ökoehituse teemal!

Posted in erilised kohad, hingele pai, hubane kodu, inimlikud asjad, kõik postitused, lihtne elu :), loovus | 2 kommentaari
2 Vastust

1.
&emdash; august 3, 2009 kell 11:47 e.l. | Vasta Joost

Raudselt ehitame endale ka kunagi PÕHUMAJAD!! See mõte on juba ammu loodud ja Universum tegeleb sellega! Olen veendunud! Lihtsalt tuleb natukene oodata seda õiget hetke ja mitte hakata tagant väga punnitama. Ma ise käisin (ja lähen lähiajal kindlasti veel) Ilumäele, kus Kaido ehitab endale ilma karkassita, kandvate põhuseintega sauna, mis annab tegelikult maja mõõdud välja! Põhumajad on midagi väga erilist!

2.
&emdash; september 9, 2009 kell 7:17 p.l. | Vasta kermo

Jou! Ma olen ka teemas. Kindlasti tahan omale ka PÕHUMAJA! Joost on tõsine ehitusmees, jube mõnusalt jooksis krohv kohe seina. Kindlasti lähme veel Kaidole appi, Jaanusele ahju ehitama ja Meriti juurde joogatama! Lahe!
Äge kikivarvul koht sul siin, Merit.

Anonüümne ütles ...

sul ju ainult lootused ongi. ja sinu ainus lootus on, kuidas OMA laste emale avalikult sitt peale loopida. Jäle silmakirjalik oled ikka. Tuled siia ärplema, et asi nii ja naa, ning olgem hoolivamad... jne. Karju kohe suure häälega, tehke minu sõnade, mitte minu tegude järgi.

Anonüümne ütles ...

Tra eemaldage see elektrisaast siin, see käib juba tõsiselt pinda, algul oli veidi naljakas, aga mingi pooletoobine koguaeg pasundab, kas on tegu kerge puudega inimesega?

Anonüümne ütles ...

HIrnu herneks, Irja on täeisti ebaloomulikus kirgastunud olekus selle iba kirjutanud. Ei tea kas prohvet Edgar pani talle teenistuse ajal käed peale või.

Nipi ütles ...

Üks teema mida võiks lahata.
http://www.reporter.ee/2009/12/16/jogeva-kohtutaitur-pani-oksjonile-volaorja-raudkangi-ja-tuhja-taara/

-

Elektriku uueks teemaks paistab olema põhumaja. Aga kes keelab :D
Mõlema teema peale võiks korra mõelda.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Nipile
Sest nii elektrit kui maju saab tasuta...noh,talgute korras ehitatud põhumajad on poolmuidu saadud.Materjali kulu vaid ca 20 000 Eesti krooni...

Eestis muutuvad põhumajad järjest popimaks http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=224609
Eestis kogub järjest enam populaarsust põhumajade ehitamine: Säästva Renoveerimise Infokeskuse põhumajateemalised infopäevad on rahvast tulvil.

Pärast põhupakkimise masinate leiutamist 19. sajandi lõpus sai hoo sisse ka põhupallimajade ehitamine, tänaseks on neid üle maailma kerkinud tuhatkond, kirjutab Äripäev.

"Talvel on soe, suvel aga jahe," kiidavad selle looduslähedase ehitustehnika poolehoidjad.

Eestis piirab põhupallimaja ehitamise aega ilm: vihm ja niiskus pole ehitamise ajal teretulnud, ka valminud hoonet kaitsev krohvikiht peaks enne suuremate sügiseste külmade algust kuivada saama. Veekindel tsementkrohv põhumajaga kokku ei passi: põhk on hingav ja ventilatsiooni vajav materjal, ka krohviks sobib seetõttu ikka hingav lubi- või savikrohv.

Eestis leiab põhupallimaju nii lõunast kui ka põhjast: neid on ehitatud Tallinna Piritale; samuti Sompasse, Lilleorgu, Muhumaale, Jaagupisse, Jõhvisse ja Nina külla.

Anonüümne ütles ...

Kuule elektrik, mis sa niisama tuututad, tee ka oma firma ja tee oma head ideed rahaks. Kalkunikitkumisest peaks sul juba villand olema. Tee nii nagu need tublid eesti mehed.

http://www.energysmart.ee/about-us

Ole asjalik, mitte sooda, eks.

Anonüümne ütles ...

seekord lugesin elektritsaab tasuta teema läbi- tõeliselt tuleviku teema ja endale ka üha rohkem mõtlemisteemaks olnud asi
niiet põhumaja go!

Anonüümne ütles ...

Kas Edgaril oli uus naine kaa juba?

Anonüümne ütles ...

evelin sepa võimalused uueks krupskajaks saada on vist kaduvväikesed. siska on ju palju noorem ja palju pringima kehaga ning batrakova roolib autot ja tema tissid on suuremad, kui vanaproua sepa omad

Anonüümne ütles ...

kui edgarit näete, siis öelge talle ka et elektrit saab tasuta või õigemini üks härra pidevalt niiviisi väidab. saab ööseks tänavalambid tallinnas jälle tööle jätta. ning aaviksoo saab ka mõne kilovati oma türastund samba jaoks

Anonüümne ütles ...

to 5:23
äkki käiksid arstlikus kontrollis ära! enne kui hilja.

Anonüümne ütles ...

5:53 arvab juba et need on hoopis Irja ja Ingridi lapsed siis. Jälle huvitav vaatenurk.
Aga nende OMA laste ema kohta tahaks meelde tuletada kuidas ta keeras Irjale sitta (Innole ka nagunii) selle kriminaalasja algatamisega, pealegi minu hinnangul valeandmete esitamisega politseile. Väites, et Inno hoidis pikka aega maksmisest kõrvale kuigi oli ise Innolt raha saanud igal kuul tasaarvelduse korras.
Krt, Irjad, te peaksite selle maadami samamoodi 20 päevaks plate peale saatma nagu ULA teile uhes eelnevas kommentaariumis tehnoloogiat tutvustas. Ikka samade vitsadega tuleb teatud tegelastele anda.

Anonüümne ütles ...

ULA hakkas Irjas lootust nägema just pärast riigi täispasandamist Tähismäid rünnatakse. Kaugel siis usk ja armastuski. Irja aga hakkas kirjutama ULAst kiitvalt. Huvitav kooslus!

Anonüümne ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles ...

Tõsiselt adekvaatne jutt tõesti, mille pealt teha järeldusi.

helistan Johan Bäckmanile, Maksim Revale, Dmitri Linterile ja teistele. Et kui mul esmaspäeva hommikul käed raudu pannakse, siis nad teavad. Johan on Suhhumis, jälgib kohalikke valimisi, ta ei kuule mind hästi, aga lubab tagasi helistada.

Maksim lubab helistada vene pressile ja ütleb, et me ei muretseks. Viskan nalja, et peame varsti Venemaalt poliitilist varjupaika paluma. Maksim lohutab, et nii hull asi vist siiski pole.

Lähme Innoga jalutama. Pea on paks. Kui oleme maja taga metsas, helistab esimene vene ajakirjanik. Räägin talle, et jaa, vastab tõele, et minu suhtes on alustatud kriminaalmenetlust. Ja et jaa, ma olen tõepoolest andnud nõusoleku esindada kaht inimest Našist. Ja et minu suhtes alustati kriminaalmenetlust paar päeva pärast seda, kui ma olin Mariana Skvortsova esindajana siseministeeriumisse pöördunud.

Helistan Aleksandr Korobovile Notsnoi Dozorist, kes on Rootsis. Ta ütleb, et see on uskumatu.

Helistab Johan ja ei suuda uskuda, mida ma talle räägin.

Jne

Irja ütles ...

Ütleme Edgarile elektri kohta edasi ;)

ULA - ma arvan, et eks jääb ka neid küsimusi, milles me ühel nõu pole. Aga loomulikult - kõik poliitikud demagoogitsevad, ses osas on sul õigus. Aga kontekstiväliselt mulle need mõtted meeldisid, ma olen neid mõtteid isegi mõelnud ja seepärast tõingi nad eraldi välja :)

Irja ütles ...

10:30 - ka mina arvan, et tegemist on Ingridi-poolse valeandmete esitamisega politseile. Saan ka politseist aru, miks nad krimasja algatasid, ka mina oleks algatanud, kui mulle oleks esitatud sellised andmed.

Ei sõnagi oma kokkulpete ja kohustuste kohta! Loomulikult jäi politseile mulje, et Inno hoiab kõrvale.

Nüüd oleme esitanud ka omapoolsed dokumendid. Näis, mis saab.

Igal juhul kaalume Ingridi vastu krimasja algatamist valekaebuse esitamise tõttu.

Anonüümne ütles ...

ULA, mis on näärides kommunistlikku? Tead üldse, mida tähendavad näärid?

Anonüümne ütles ...

See võib küll huvitav kriminaalasi tulla, kus kõik läbisaegi nagu körtpärtli särk. Võib ennustada, et vaene Inno hakkab hulpima pimesi keset kogu seda jama, mille Irja kokku soperdab.

Anonüümne ütles ...

Näärid tähendavad uus aasta. Edgar vana kristlasena teab suurepäraselt, kuidas punastel oli kogu aeg uus aasta ja isegi uus viisaastak.

Anonüümne ütles ...

Näärid tähistati kalendris punasega nagu nüüd jõulud.

Anonüümne ütles ...

ohhoo Pühal Isal paistab olevat see aasta telefoniarve kenasti tasutud nii et platele ei topitagi. Sest vaevalt et arestikambrist kommenteerida lubataks. Muide vanglas saab elektrit tasuta. Süüa kaa.

igastahes väga hea, kes on olnud terve aasta hea laps saab jõulumehelt kingipaki. Kes on olnud paha ja kuri saab aga vitsa vasta taguotsa.

Kaunist jõuluaega kõigile!

Anonüümne ütles ...

See Taavi tundub olema Karuloom et vangla elu nii hästi tunneb. Miks nii tige pühal jõuluajal, kas rõnglihas teeb väga valu?

Anonüümne ütles ...

Kas Edgar sellest ei rääkinud kui paljud Tallinna pered tohutu maamaksu pärast hädas on?

Anonüümne ütles ...

ULA hmm, kas sa oled tähelepanunäljas silmakirjatseja?
Tean inimesi, kes on Usu, Lootuse,Armastuse nimel maailmale ja inimestele väga palju kurja teinud. Ma isegi mitte ei tea neid, vaid nüüd ka lausa tunnen. Ei soovita sellist kogemust ühelegi Inimesele.
ULA...ole siin ettevaatlikum, ma näen su läbi!

Anonüümne ütles ...

lillelaps edgar
rääkis kõigest

kõigest rääkis

läbi lillede

Anonüümne ütles ...

ULA, pead sa ka kõik ära rikkuma! Ilusale jõulusõnumile lajatasid kohe "Edgari möla on demagoogia." Ei olnud seal ei möla ega demagoogiat. Edgar, tõsi küll, oli.


Kurblik

Anonüümne ütles ...

Kas "Väike Vemmal" tembutab jälle?
See kord siis tõlkijana, mida oma blogis reklaamib?

Anonüümne ütles ...

lootus on kehv aitaja, ta lihtsalt varjutab realismi ja nii aastad lähevad ja lähevad meist mööda....

Anonüümne ütles ...

No ULA on nkn vähemalt võrdväärne II'ga ja üldiselt isegi ületab neid, sest vahel ilmub vähemalt Irja sulest postitusi, mis jätavad vähemalt mulje, teistest hoolivast inimesest

Anonüümne ütles ...

A mind ajab hoopis naerma,m et ULA nyyd I&I-st nii sillas on :D
Vaat kuidas elu minna võib :D

Anonüümne ütles ...

ULA möla ongi Edgari demagoogia, ainult ilma Edgarita.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Taavile.
Hiinas ja Jaapanis kasutatakse tänavalaternatena päikeseenergial töötavaid lampe.

Anonüümne ütles ...

ULA, vasakpoolsuse vihkamine on su nii ära nüristanud et sa pole võimeline aduma enam lihtsat jõulusõnumitki.

Tiina ütles ...

Aitäh, Irja. Oli südamlik lugeda, et hoolivus ilmas pole lõppenud. Ärge pange tähele neid kommentaare, mis ikka ainult Edgarist ja Edagari vihkamisele on suunatud. Jõudu ja jaksu Teile vastutuult minemisel. Ilusat Jõuluaega teile mõlemile. Tiina

Anonüümne ütles ...

17 detsember 2009 12:38-le

kirikhärra, te võite julgelt oma nime alt kommenteerida, ma kinnitan et mingeid repressioone ei järgne.

tohooh kas nüid on siis jõulumees ka pedofiiliakahtluse all???

Anonüümne ütles ...

to elektridebiilik 18:00 - ah et siis mida eredam on päikesevalgus, seda heledamalt põlevad tänavalaternad? Ning öösel tänavavalgustus loomulikult ei põle?

Nii geniaalse lahenduse peale annab ikka tulla, sellest ka vähene levik...

Anonüümne ütles ...

tasuta elektri pakkujale

Aga kui palju sellise tehnoloogia juurutamine maksma läheks? Hiinas ja jaapanis on rahalisi ressursse rohkem kui Euroopa mandri ühes väiksemas ja vaeseimas riigis. Muidugi oleks see tore, kahe käega poolt.