pühapäev, 3. jaanuar 2010

Eesti parlamendis puudub opositsioon

Kas teile meenub mõni tõsisem aktsioon, millega on silma paistnud Riigikogu opositsioon? Ma mõtlen peale hoolsa esinduskulude kasutamise, kus esirinnas on Evelyn Sepp oma taksoarvete ja restorani-lõunatega, mis siis on tema jutu järgi kulunud "kohtumisteks valijatega". Näiteks avaldused, petitsioonid, üleskutsed, millega oleks süsteemselt tegeldud ja mis oleks rahva kaasa vedanud. Ei meenu, eks?! Pigem vastupidi, opositsioon sörgib võimuliidul sabas, kui vaadata kasvõi viimast hääletust Riigikogu liikmete palkade tõstmise osas, mis kogu parlamendi usaldusväärsust rahva silmis kõvasti kahandas. Jäetakse kasutamata ka need võimalused, mis saatus praegusel ajal heldelt kätte mängib. Näiteks riigieelarve teemadel diskussiooni pole olnudki, samas kui võimuliitu kritiseeritakse tihti saamatuses korralikku eelarvet kokku panna. Samuti oli vaikus nn vaikiva ajastu seadustamise osas, kus vaid sotsid korraks piiksatasid, kuigi nemad olid olnud ise seaduse loomise juures.

Eesti suur probleem on parlamendi opositsiooni sisuline puudumine.
Ja see puudus on muutunud krooniliseks, olgu seal opositsioonis siis kes iganes. Ilmselt on tegemist nõuka aja igandiga, kus võimu justkui ei tohtinud kritiseerida. Ent see on suur viga. Ja see viga kandub edasi muudele esinduskogudele, näiteks kohalikele omavalitsustele.

Demokraatia efektiivseks toimimiseks on vajalikud ühtviisi nii koalitsioon, ehk võimuliit, kes moodustab valitsuse ja valitseb, ning opositsioon, kes on sellel võimuliidul nagu ora perses, kui piltlikult väljenduda. Kes PEAB OLEMA nagu ora perses.

Kui jälgida poliitika tegemist Riigikogus, aga ka kohalike omavalitsuste tasandil, torkab kõige enam silma, et opositsioon ei tee oma tööd. Kuigi ka opositsioonile makstakse selle eest! Ja mitte vähe. Et võimulolijaid kritiseerida. Eestis on aga kombeks, või tavaks, et kui võimule ei saa, siis oled luuser ja ei pea justkui lillegi liigutama. Vaatad vaikselt kõrvalt, mida teised teevad. Või isegi flirdid kergelt võimuliiduga. Kuni uute valimisteni, mil avaneb ehk jälle võimalus võimule pääseda, läbi utoopiliste lubaduste.

Opositsiooni tegematajätmised kanduvad aga edasi kogu ühiskonnale. Muu hulgas ajakirjandusele. Opositsioonilise Keskerakonna juht Edgar Savisaar armastab ajakirjandust nahutada selle eest, et ajakirjandus ei tee oma tööd, ei kritiseeri valitsust. Aga kas Riigikogu opositsioon teeb oma tööd?! Savisaarel on palju lihtsam oma erakonna liikmed Riigikogus tööle panna kui ajakirjanduse jõge teistpidi pöörata. Mina väidan, et enne kui opositsioon Riigikogus tööle ei hakka, nagu kord ja kohus, ei muutu midagi ka ajakirjanduse suhtumises. Ei saa pidevalt eeldada, et ajakirjandus ise teemasid tõstatab. Riigikogu opositsioonil on seaduse poolt määratud tohutud ressursid valitsuse tegemistel silma peal hoidmiseks, kaugelt suuremad kui ajakirjanikel, ja kui neid ressursse vaid taksoarvete, restoranilõunate ja niisama lobisemise peale kulutatakse, siis süüdistage iseennast, lugupeetud opositsionäärid!

Praegused Keskerakond ja sotsid moodustavad Riigikogus koos väga kõva tuumiku, mis suudab palju ära teha. On lausa KURITEGELIK kogu rahva suhtes, eriti praegusel murrangulisel ajal, kui seda aega vaid jutustamisele kulutatakse. Nii siis pole imestada, et võimuliidu erakonnad nagu Reform aina võimu juurde kahmavad ning vaatamata rämedale vigadele endiselt suurt populaarsust naudivad. Ja et ajakirjandus hoopis opositsiooni naeruvääristab ning kõigis pattudes süüdistab.

Samamoodi, kui öelda, et kui valitsus oma tööd korralikult ei tee, ei muutu Eestis midagi paremaks, võib öelda ka, et kuni opositsioon tööle ei hakka, ei ole näha mingeid muutusi paremuse suunas. Ent praegune keeruline aeg lausa nõuab muutusi.

27 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Täiesti õige - keskerakond ongi kuritegelik organisatsioon

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kas sa Inno tead
millega üldsegi poliitikud tegelevad?
Kas sa oled suuteline panema kirja mõne poliitiku ühe päeva või nädala tegemised?
Milles seisneb pollitiku päev?
Noh,politseiniku päev seisneb kabinetis nussimises aga kas poliitikud töö ajal nussivad kabinetis või pedeklubis?
Ei paista küll kusagilt välja,et poliitikud teeksid tööd.Sestap arvan,et riik säästaks kõikse enam kui rajataks avalik-õiguslik ajaleht siis poleks enam vajadust opositsiooni parteide järele ja tänu ajupesuvabale ajalehele rahva tervis paraneks,ning majandus läheks väga kiiresti ülesmäge.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Puudub tootmispõhine teadus...
Hiina soovib olla tootmispõhine http://www.e24.ee/?id=204867&com=1&lk=2
27.12.2009 10:18
inseneR : 26.12.2009 13:36
kammkala :# kas see ongi see kurikuulus raudtee patent, mille hiinlased Siemensilt varastasid? #

Hiina soovib olla tootmispõhine ning seega jõukas ja kõrge teaduse ja hariduse tasemega. Nad ei alustanud seega ka ronginduses teadusuurimuste tegemisest, vaid rongide tootmisest. Kui kaasaegsete rongide tootmine käib ja sellega koos käib ka tootearendus, siis tekitab see tootearendus väga asjalikke teaduslikke probleeme ülikoolilaboreile.
Eesti on seni põlanud tootmist ning püstitanud teadmistepõhisuse loosungi. Sellega ollakse määranud ennast vaesusesse ja kehva teaduse ning haridusega riigiks, mille kehvalgi teadusel puudub väljund omamaisesse tootmisesse, mis kasvõi korvaks teadusele tehtud kulud.
Oleks Hiina alustanud teadusest, aga mitte tootmisest, siis treiks nad vaestena tänase päevani artikleid ning nende artiklite tulemusi rakendaks jõukad tootmispõhised maad: Korea, Jaapan, USA, Rootsi.
-1 -1 +1 +1
27.12.2009 10:22
inseneR : 27.12.2009 08:10
rongisõit #: Raudteest on kasujuhul kui on vaja palju samas suunas vedada.#

Et oleks mida vedada, selleks peaks olema tootmine.

Anonüümne ütles ...

ei tea, kas inno on ravi saama hakanud. aga juba paar päeva ajab päris norm juttu.

Anonüümne ütles ...

elektersaabtasuta, asjata vaev, hoolimata sellest, et nad on väga toredad inimesed, edumeelsed ja tublid, elavad Inno ja Irja ikkagi selles maatriksiuimas, nagu KAHJUKS enamus inimestest.

No lugege või seda euroheietust ja poliitpropagandat, kõlbab või Päevalehe esiküljele, kui Keskerakonna asendada näiteks Reformiga.

Inno ütles ...

Tegelikkuses on Eestis praegu vasakpoolsed väärtused au sees, nagu tasuta haridus, arstiabi, sotsiaalhoolekanne, solidaarsusel põhinev pensionisüsteem ja peretoetused. Sotsialistlike Rootsi või Soome mudel, võrreldes nõuka ajaga pole midagi muutunud, peale selle, et juurde on tulnud eraomandus ning turumajandus, kasumi teenimise seadustamine. Eestlasi on selleks liiga vähe, et nende peal parempoolseid väärtusi harrastada, see tähendaks suurte lõhede tekkimist ühiskonnas, veel enamate inimeste lahkumist. Eesti mõistes parempoolsed erakonnad on tegelikult vasakpoolsed. Laias laastus on kõik Eesti erakonnad vasakpoolsed või vasak-tsentristlikud, toetades kultuurautonoomiat ja suhteliselt kõrget maksukoormust. Näiteks Putini võim Venemaal, mida palju kritiseeritakse, on palju parempoolsem oma rahvusliku Naši-liikumise ja 13% tulumaksuga. Eestil pole sellele midagi vastu panna. Eestis peaks parempoolse erakonna programm olema välja astuda Euroopa Liidust, kõik venelased KOHESELT välja saata, kaotada üksikisiku tulumaks ning riiklikud sotsiaaltoetused ja pensionid.

Kuivõrd kõik Eesti erakonnad on "ühte auku", siis on ka tunne, et nad on võimu usurpeerinud. Eestlaste valikuvõimalus maailmavaateliselt on väga ahtake, valida on võimalik vaid isikute vahel ja valituks osutub see, kes tundub hetkel kõige usaldusväärsem, kõige parema jutuga, kõige vähem skandaalidest puretud.

See pole ainult Eesti probleem. Internet ja sellega kaasnenud info liikumise hüppeline kiirenemine, on parteide vaateid lähendanud üle kogu maailma. Sisulist erinevust pole enam USA vabariiklaste ja demokraatide vahel. See paradigma kandub edasi üle kogu maailma, nagu viis pärisorjuse kaotamine USAs pärast kodusõda orjuse kaotamiseni kogu maailmas, kaasa arvatud Eestis, mis andis võimaluse eestlaste rahvuslikuks ärkamiseks, eesti rahva taastekkimiseks.

Mis populismi puutub, siis on igasugune populism ohtlik, ka parempopulism, näiteks üleskutse kõik venelased, või kommarid ahju ajada. Praegune murranguline aeg on soodne populistide jaoks, kuna inimesed on kõiges olemasolevas pettunud ja valmis uskuma mida iganes. Tüüpiline populist on Indrek Tarand, populaarne telesaatejuht, kes kutsus kommareid, muu hulgas oma vanaisa ahju ajama, ja kes väitis, et kõik teised on lollakad peale tema. Tema jutu järgi võiks erakonnad üldse ära kaotada. Ta rääkis veenvalt ja läks rahvale väga hästi peale.

Vasakpoolsust seostatakse rohkem populismiga seetõttu, et vasakpoolsed kasutavad tihemini populistlikke võtteid, jagades lubadusi, mille kohta nad teavad, et need nagunii ei realiseeru. Näiteks oli Reformi lubadus 15 aastaga 5 rikkama hulka selgelt populistlik idee, samuti pensionide ja palkade mitmekordistamise lubadus. Viimastel Riigikogu valimistel trumpas Reform oma populismiga isegi Keski üle, ehk pani tuima, nagu armastab öelda reformi juht Andrus Ansip. Reform on selgelt vasakpoolne erakond, lubades üha suuremaid kõikvõimalikke toetusi ja suurendades maksukoormust, kaugenenud valgusaastate kaugusele isegi oma kunagistest liberaalsetest ideaalidest.

Anonüümne ütles ...

Inno, kas süüdistad Musta Kadrit?

Inno ütles ...

Ma ei süüdistan pigem süsteemi kui konkreetseid isikuid.

Anonüümne ütles ...

Kas Inxu V :
Haiseb väga

Haiseb keskmiselt

Haiseb nõrgalt

Ei haise üldse

Ma ausaltöeldes peale vaadates pakuks, et te ise käite harvemini dushi all kui Inx :D Niiet ma kardan, et sul oma proual on seal pyksis koledamad lood kui te isegi juukseid ei jõua pesta.

Anonüümne ütles ...

Aga polegi olnud MITTE kunagi mingit parem või vasakpoolsust, see on olnud alati ilus teater massidele. HEaks näiteks sellele on olnud Obama välispoliitika mis on üks ühele Bushi välispoliitika jätkuks... (sõjad, vangilaagrid, iisraeli poputamine, jne)

Aga siin pole midagi imestada, sest kui vaadata, kes on Obama taga, Brzesinski, vana trilateraat, kes müüs omal ajal nendele nn terroristidele relvi. Kogu poliitika on räpane teater ja poliitikud ei oska muud teha, kui raisata ja hävitada.

Rahvas peab seda parasiidikarja üleval, kes samas kardavad ja vihkavad neid. Kaasaegne nn demoktraatia on kõige suurem rafineeritud orjus, mis kunagi välja mõeldud ja töötab vingelt sest orjad ise peavad end vabadeks. AITAB JAMAST!

Anonüümne ütles ...

a mis Irja arvab?

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Ah,milleks meile poliitikud,meil on ju olemas Konjuktuuriinstituut:
Josing: hinnad tänavu ei tõuse http://www.e24.ee/?id=207105
Josing: hinnad tänavu ei tõuse (78)
02.01.2010 20:40
Konjuktuuriinstituudi direktor Marje Josingu sõnul hinnad tänavu ei tõuse ja ka eriti ei lange.

Josingu hinnangul käib hindade muutumine käsikäes ostujõu ja sellega, kui palju on inimestel tänavu tööd, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Marje Joosing rääkis, et inflatsioon on nullis ning hinnad ei tõuse ega lange. «Hindu mõjutavad küll maksud ja aktsiisid, aga teiselt poolt mõjutavad väga palju inimeste sissetulekud,» ütles Marje Josing.

Josingu hinnangul ei hakka sel aastal kasvama ka sissetulekud.
Toimetas: Berit-Helena Lamp

Anonüümne ütles ...

ärme nüüd ikka savisaare seinalehte teeme.

paneme ikka midagi omalt poolt ka juurde.

Anonüümne ütles ...

"Vasakpoolne maailmavaade ja eriti vasakpopulism on kuritegelik, kuid see lollus meil ruulib ja siit ka kõik hädad."

kogu Skandinaavia, kaasa arvatud Norra on vasakpoolse majandusega heolu ühiskonnad ja maailma arenenumad riigid.

Norra rahandusminister ütles hiljuti et pole vabaturumajandusse ja "nähtamatu käe" isetoimimisse kunagi uskunud

http://www.nytimes.com/2009/05/14/business/global/14frugal.html?_r=2&scp=2&sq=norway&st=cse

Anonüümne ütles ...

Näib küll ,et mingi Nibiru on tulemas 2012 ja kusagil vist ehitatakse salaja mingit ülisuurt kosmosesüstikut kuhu pilet on ülikallis!Kõik need röövsõjad mis nuumavad panku jne. ning lauspettus "globaalne soojenemine" ja palju muud kus silmagi pilgutamata valetatakse näkku ja varastatakse raha!Saan aru ,et jänkide meedia on 100% kontrolli all millest Eesti ka usinasti õppust võttis ,samuti Venemaa kontrollib kõike kuid mis siis tulemas on ,milleks see kõik?Nendel poliitikutest teadlastel ei ole vist enam midagi teha kui nuputada idiootsusi nagu näiteks kui mitu tuumapommi peab saatma ,et päike õhku lasta või miks ikka ei saa suunata kosmosepeegliga päikest ,et need jäämäed põhjas üles sulaks jne jne.Kas ei ole siis kedagi kes nendele ühe jääaugu raiuks ja nende "sassis pööningut" niikaua sääl loputaks kui mõistus persest pähe hakkab tulema?

Anonüümne ütles ...

Enam ei lakugi alandlikult Savisaare perset ja ei kiida kõigele takka, mida too teeb? Miks? Kas Pihli türa ajas Etsi ikkagi kurjaks?

Anonüümne ütles ...

Kuna Veikost on raske aru saada, siis äkki sa Veiko selgitad millised on need parempoolsed väärtused mis meid läbi aegade aidanud on?

Anonüümne ütles ...

Miks Inno pollib lugejaskonda Ingridi suguelundite arooomi suhtes? Nostalgitseb vana hea hõngu järele? Kibevitt Irja aroomid ei ole enam huvitavad? Miks Inno arvab, et lugejad midagi oskavad sellest arvata? Oleme me Ingridit isiklikult kohanud? Teda nuusutanud? Veel vähem kubeme piirkonnast? Ma pakusk Inno õliste juustega pilte näes, et selle sepa hargivahe haiseb nagu sealaut. Vaevalt, et seal Rakveres ennesõja aegsetes majades dushigi on. Korra nädalas käivad võibolla kuskil linnasaunas. Ühesõnaga, miks selline polling? Mis selle eesmärk on? Et panna inimkond mõtlema, et Irja vitt haiseb vähem kui Ingridil?

Anonüümne ütles ...

Veiko ei saa muidugi aru, et vasakpoolsus ei toeta lolle ja laisku, vaid hättasattunud inimesi.

Piiblis pole kuskil kirjas, et "Sina pead põllul tööd rügama ja kui tuleb kerjus, siis ta kividega minema kihutama."

Vasakpoolne ligimesehoidmise ja ühtsuse mentaliteet on sügaval Piiblis sees. Vahutamise, sitapritsimise ja õelutsemise asemel võiks Piibli kätte võtta ja pisut tutvuda väärtustega, mida see teos pakub.

Jeesus oleks endal pigem ise jala küljest närinud, kui et abivajaja jätnud rentslisse surema.

Anonüümne ütles ...

Ja muide, ka sina, Veiko, naudid ilmselt tasuta haridust, väga odavat ja praktiliselt tasuta perearstiabi, paned oma lapsed riiklikku lasteaeda ja kooli.

Marss põllule, mis istud ja raiskad maksumaksja raha!

Anonüümne ütles ...

Jah, Veiko armastab oma kommentaarides öelda "Las viskab esimesena kivi see, kes ise on patuta" kuid enda puhul sellest ei lähtu.
Ka telefoni arvete tasumata jätmine, maksude tasumata jätmine jne, käib vähemal või suuremal määral "muidusööjate" alla.
Või kes olid need maksumaksjad kes maksid kinni Veikole asenduskaristuseks määratud trahvipäevad Jõgeva arestimajas?

Anonüümne ütles ...

imelik jah et vabaturumajandust seotakse piibliga,

Vana Testamendi järgi pead maksma kümnist preestritele ja teatud aastate järel tuleb anda anda 1/10 sissetulekust otse vaestele ,

lisaks sellele ei tohtinud põllult teha järelnoppimist vaid tuli jätta vaestele ( see viimane ei ole vabaturu majandus )

võiks öelda , et "liberaalne turumajandus" on teatud lääneriikides välja töötatud muinasjutt , mille eesmärgiks oli ilma poliitiliste takistuseta võtta üle arenevate riikide ressursid ja strateegilised ärid

Anonüümne ütles ...

Kuule, mis su imeilusa sombreeroga juhtus? Nüüd pea sidemes. Said reaalmaailmas vastu kurki?

Anonüümne ütles ...

Selles osas olen nõus, et nn hoolekanderiik, nagu Rootsi, on küll väga halv eeskuju meile. Rootslased on ühed tasalülitatumad rahvad maailmas, tegu on ehtsa kollektivistliku riigiga, nagu nõukogude süsteem.

Sotsialistlik lapsehoidjariik nullib igasuguse eneseväärikuse ja algatusvõime inimestel, sest inimesed on pandud täiel määral nn sotsiaalsetest hüvedest sõltuma, ja kui nad tahavad ellu jääda, peavad ka riigi käskudele paratamatult alluma.

Ja see tähendab ka peaaegu kogu su sissetuleku riigile maksudena loovutamist.

Tuleb maailmavalitsus ja see on oma olemuselt totalitaarne sotsialistlik süsteem a la NSV Liit, me juba tunneme seda omal nahal EU bürokraatia näol, aga SEE ON ALLES ALGUS.

Bilderbergi hüpiknukk van Rompuy kinnitab Maailmavalitsuse teket alates 2009 aastast G20'ga.

http://www.youtube.com/watch?v=l1qTPvugqgg&feature=PlayList&p=5200F8BDD0DC5ECE&playnext=1&playnext_from=PL&index=29

Anonüümne ütles ...

Koalitsiooni tegelikult polegi.Ausalt öeldes sõidavad nad kõik ühes paadis!Et rahvale veidi puru silma ajada,ollakse näilikult suured vaenlased,pulli pärast on ka möni partei ja lihtliigegi sellesse paati võetud.Tegelikult ei sõltu neist midagi!Jääb üle parafraseerida "Metsatöllu" sõnu:valimistel näeme,raisk!

Anonüümne ütles ...

Ja nii räägib siis "usumees"?

Anonüümne ütles ...

Miks opositsioonist vähe kuulda on - see on ikkagi ajakirjanuse teha. Meie ajakirjandusel ei ole tavaks nagu enamikes DEMOKRAATLIKES ühiskondades kritiseerida võimulolijaid. Just meedia on see kes peaks valitsusele elu raskeks, opositsiooni poolt tehtud ettepanekuid kajastama. Iga opositsiooni ettepanek tambitakse Riigiukogus ju maha aga veel varem juba ajakirjanduses. Isegi välismaalt võetakse tsiteerida vaid neid tegelasi, kes kiidavad Eesti riiki ja valitsust. Kordi rohkem ja palju kõrgemal tasemel on aga kritiseeritud meie sotsiaalpoliitikat ja meie suurt vaesust. Ajakirjanikud peaksid olema madala sotsiaalse valulävega - meil on nad enamasti parempoolsete vaadetega ja rahva viletsus korda ei lähe. Vaadake, mida ja kuidas on meil opositsioonist kirjutatud. Kui Padar tegi ettepaneku muuta tulumaks nõrgalt astmeliseks - kaotas koha. Kas ajakirjandus kritiseeris siis valitsust? Iga opositsioonipoliitiku kriitika valitsuse aadressil sai sõimuga üle valatud. Silmakirjalik on meie meedia. Kui valitsus tõstab makse - on justkui kõik rahul "me peame ju kõik pingutama, raske aeg!". Kui Tallinna linna üritab kitsikuses raha juurde saada - heldus, milline kära. Kas opositsiooni tegevus on nüüd äkki tõusetunud seoses sellega, et valitsus ei oska enam kedagi teist süüdistada - majanduslangus jätkub, töötus kasvab, eurot tõenäoliselt ei tule, - kes süüdi - opositsioon loomulikult. Miks nad midagi ei teinud!? Ajakirjanikud - te võiksite ikkagi otse valitsuselt aru nõuda, mida nad on teinud majanduskriis süvenemise vastu ja rahva aitamiseks.