neljapäev, 28. jaanuar 2010

Lapsed Nero ja Caligula kohtu ees (Eesti õigussüsteemist, olulist, 4)


Moodsa aja Caligula'd: Helve Särgava ja Eha Popova, väljavõte Postimehe veebist.

Ja originaal-Caligula (wikipediast):


Rääkisin täna hommikul sõbraga,  kes ütles, et ta on nüüd juba mitu aastat ühes küsimuses kohut käinud ning mitmele advokaadile roppu raha maksnud, aga tulemus on täpselt seesama, mis algul. Ehk ta oleks niisama hästi võind kodus istuda, jalgu kõlgutada ja piipu teha. Palju raha oleks alles jäänud ja närvid oleks terved.

See sõber oli ka hirmus kuri oma advokaadi peale, kes teda viimases vaidluses esindas. Et pole tal aega õieti suhelda, kogu aeg on hirmus kiire, särgid-värgid, aga ettemaksu võttis ta mu sõbralt küll, sada protsenti. Ja lubas kõik korda ajada. Aga mu sõbra olukord muutus veel sitemaks kui ta oli enne. Annaks lõuga raisale, ütles mu sõber.

Njah, Eesti õigussüsteemi argipäev. Sa lähed, näost rõõsa ja põsed õhetamas, kohtusse ja loodad säält õigust saada. Nagu mina läksin aastal kakstuhat näost rõõsa ja õhetavate põskedega tööle Tallinna Prokuratuuri, lootuses hakata õiguse eest võitlema. Ehh, meie, idealistid! Tegelikult saavad pea kõik inimesed, kes rõõsa näo ja õhetavate põskedega kohtusse õigust otsima lähevad, sealt suhkamit ja neile tõmmatakse seal haledal kombel müts pähe. Mullegi tehti prokuratuuris varakult selgeks, et naeratusega seal kaugele ei jõua. Mida sa naeratad siin ja räägid nii peenikese häälega, pahandasid mu kolleegid. Prokurör peab väljendada hukkamõistvat hoiakut, tähendas ka kadunud Hinge Brandt, legendaarne prokurör, kes oli, muide, ka kultuurihuviline ja luges regulaarselt Sirpi.

Aga kõik need õnnetud rõõsa näoga kohtusseminejad. Nad ei tea, et nad ei sisene mitte õiguse templisse, vaid areenile, kus neile antakse valida, kas võrk ja kolmhark või mõõk, sest neist saavad kohe gladiaatorid, kes peavad hakkama võitlema elu ja surma peale. Ning kelle saatuse otsustab imperaatori tuju. Kas imperaator, kelleks on too musta kuuega naine või mees, kes teie elu ja saatuse üle otsustab, magas hästi või halvasti. Või kas talle meeldib teie nägu. Kas teie nägu on üleüldse meeldiv. Näiteks prokuröridele meeldis väga Alex Lepajõe, kes oli nende arust seksikas mees, aga ei meeldinud Inna Uidi elukaaslane, kes ei olnud nii seksikas. Vat sellised asjad otsustavad teie elu ja saatuse. Mitte seadus või paragrahv, teie süü või süütus, vaid see, kas te meeldite imperaatorile. Kui meeldite, siis ta tõstab, kui mitte, siis langetab sõrme. Nagu Vana-Rooma amfiteatris. Kohtus te olete gladiaator.

Muidugi, teil on alati võimalus saata enda eest võitlema teine gladiaator, näituseks advokaat. Aga ka sellisel puhul võidakse teil perse lohku tõmmata, kui lubate mul niimoodi väljendada. Sest ega advokaat ei vastuta ju mitte millegi eest. Ta võtab teilt sada protsenti ettemaksu, võitleb sitasti, aga ütleb pärast, et andis endast parima ja ei tea, miks nii läks. Ja eks tõesta siis, et ei andnud endast parimat. Võidelnud siis ise, kui arvad, et oleksid suutnud paremini. Nii ta on, sõbrad, nii ta on.

Mis oleks siis lahendus? Kuidas ikkagi õiguse templist õigust kätte saada? Kas see on üldse võimalik? Kas on mõistlik võidelda ise või usaldada teist?

Kui me elaksime teistsuguses riigis, ütleme näiteks Soomes, kus pole nõuka minevikku, demokraatial on pikk ajalugu ning kohtunikud ei meenuta mitte niivõrd Nerot ja Caligulat kui Caesarit ja Augustust, siis ma isegi soovitaks teil kohtust õigust otsida, sest Caesar ja Augustus vähemasti püüdsid õiglased olla, kuid täna, siin Eestis, ühiskonnas, kus poliitilisi vastaseid mõrvatakse kardina taga, küsige endalt tõsiselt, kas tahaksite seista Nero ja Caligula kohtu ees ja lasta neil enese üle õigust mõista.

Ei taha?

No vat. Seda ma silmas peangi. Ärge siis tehke rumalust ja ronige ise, vabatahtlikult ristile. Katsuge oma vaidlused väljapool kohut ära lahendada. Vältige iga hinna eest kohtusse minekut. Kui peate, teid hagetakse, siis otsige endale selline gladiaator, kes on vähemasti inimlik. Kel on teie jaoks aega. Kes ei taha kohe raha. Kes esitab arve siis, kui töö tehtud. Selliseid, muide, on.

Mõned Eesti krimi-Caligulad: Eha Popova, Margot Mikler, Merle Parts, Eda Murak.

Ahjah, paar sõna veel sellest justiitsministeeriumi "rongavanemate registrist". Ma ei tea, kelle idee see oli, ma südamest loodan, et mitte Martini oma, aga tegemist on ääretult rumala ja vastutustundetu teoga juba seepärast, et enne, kui kellegi nimi sinna üldse üles panna, peab olema tõendatud, et tegemist on tõepoolest elatise maksmisest kuritahtlikult kõrvale hoiduva isaga, mitte majanduskriisi hammasrataste vahele jäänud, töö kaotanud mehega, kes ei suuda ka parima tahtmise juures elatist maksta. Teiseks on sellisel häbiposti riputamisel sageli hoopis vastupidine efekt. Inimene, kes enda nime sealt leiab, mõtleb: a mis ma siis üldse maksan, kui seal olen, kurat.

Ja õige ta on. Milleks siis üldse maksta? Nimi juba nagunii ära määritud. Kui mehe ja naise vahel on selline vaidlus, et mees ei maksa elatist ja naine ei näita kättemaksuks last, siis sellist tundlikku vaidlust ei tuleks mitte mingil juhul lahendada Nero ja Caligula (loe: Epp Haabsaare ja Tiia Mõtsniku ja teiste nendesuguste) ees, vaid selliste vaidluste lahendamiseks tuleks moodustada eraldi PEREKONNAKOHUS, kus on ümmargune laud, mille taga istuvad mees, naine ja kohtunik (kolmandaid isikuid ei ole sinna juurde üldse vaja), kes arutavad sundimatus õhkkonnas, kuidas leida kõigile osapooltele võimalikult hea lahendus. Mis oleks parim lapsele, emale ja isale.

Selliste vaidluste viimine Nero ja Caligula ette ning vaidlusaluse lapse ema ja isa gladiaatorivõitlusse sundmine mõjub laastavalt nii emale kui isale, kuid ennekõike LAPSELE. Laps on sel areenil kui kivi, mida ta ema ja isa, nood imperaatori soosingut võita ihkavad gladiaatorid, võidu togivad.

Kas kuuled, Martin Hirvoja, hea sõber? Selliseid vaidlusi ei tohi lahendada Nero ja Caligula ees. Pange Reinuga pead kokku ja tehke üks korralik perekonnakohus, kus on kohtunikud, kes suudavad ja tahavad perekonnavaidlusi ka ÄRA  LAHENDADA.

20 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nõus Irjaga, perekonnakohus oleks väga hea idee.

Anonüümne ütles ...

Irja, sa ei tea midagi ei perekonnast ega lastest.Ole parem vait või jää oma roppude luuletuste juurde.

Anonüümne ütles ...

Minu meelest Irjalt väga asjalik arvamus. Perekonnavaidlusi on muidugi kõige mõistlikum eraldi kohtus lahendada.

Anonüümne ütles ...

Väga hea, Irja!
perekonna asjad peaks just lahendama perekonnakohus.
Ja tõesti Innole on kahju tehtud et ta oma poegi ei näe ja ei saa kasvatada
Kas kedagi huvitab et poegade õigusi rikub ema sellega?

Anonüümne ütles ...

To 13.50...nii Innolik komm.
Või ma eksin?

Anonüümne ütles ...

Selle arvamusega küll sada protsenti nõus. Olen lahutuse läbi teinud naine ja oleksin ka ise palju parema meelega perekonnakohtu kaudu asju ajanud. Kohtumaja on lastesse puutuvate küsimuste lahendamiseks väga kõle koht. Perekonnakohus võiks olla rohkem nagu nõustamiskeskus, kus kohtunik on rohkem sõber-nõuandja kui keelaja ja käskija. Kui üks pool on pahatahtlik, siis võib ju asja alati päriskohtusse edasi suunata, aga alustada võiks ju perekonnakohtust.

Inno ütles ...

Eksid.

Anonüümne ütles ...

28 jaanuar 2010 13:56

Võibolla on ka see kommentaar "Innolik", mida mina praegu kirjutan?

Oinas oled lihtsalt.

Aga Irjaga 101% nõus.

Anonüümne ütles ...

kas mitte sama inimene ei kutsunud üsna hiljuti üles panku kohtusse kaebama?

Anonüümne ütles ...

kutsus, aga pärast ei võtnud midagi ette. puges ettekäände taha, et tal tähtsamaid asju millega parajasti tegeleda. ma siiski praegu veel loodan, et ta ei ole lihtlabane valetaja ja tõesti läheb kohtusse pankade vastu paari kuu jooksul. see oleks hädas olevate lihtinimeste jaoks väga vajalik, et keegi (irja) kohtus shylockid (vereimeja-pangad) paika paneks.

Toivo

Anonüümne ütles ...

Väga mõistlik jutt. Väga huvitav oleks teada, kuidas uuema aja kohtunikud ka õigust mõistavad. Nendest nõuka kohtunikest ei tasu muidugi head nahka loota. Nende rikutuses pole vist vaja kahelda ...

Anonüümne ütles ...

mis Grossi kemplemistest kuulukse?

Anonüümne ütles ...

Irja, aga kas sa ei ole mõelnud, et kuigi sa sageli õigustad Inno vanemlike kohuste mittetäitmist, on siin ka peidus vähemalt osaliselt need põhjused, miks sa selle mehega lapsi ei taha? Võib-olla sa isegi ei teadvusta endale seda, aga alateadvuses võib see vaikselt tiksuda küll.

Anonüümne ütles ...

Mina ka Irjaga 101 % nõus. Ja naljakas see paranoia, et kõik Inno ja Irjaga nõustujad on innod ja irjad.

Ennetamaks paranoiat: ma ei ole inno ega ka irja.

Irja ütles ...

Grossist - Juhan ütles, et kommenteerib siis, kui tuleb Riigikohtu otsus ning teeb omalt poolt kõik, et saavutada lapse emaga kokkulepe.

Pankadest - minu poole ei ole veel keegi pöördunud murega, et pank on talle liiga teinud. Küll aga on pöörduntud murega, et kohtud teevad liiga. Mida sellest järeldada, ei tea? Kohud on hullem kui pank.

Lastest - küll tulevad ka lapsed, omal ajal. Kui tulevad, siis kommenteerin ka :)))

Irja ütles ...

Ehk siis: kohus on hullem kui pank, tahtsin ma öelda :)

Anonüümne ütles ...

http://cti.itc.virginia.edu/~hius202/images/lecture02/kkk1.jpg

Anonüümne ütles ...

jummaluke, kuna need lapsed siis tulevad, irja on juba vana selleks.

Anonüümne ütles ...

Inno ja Irja tulid arsti juurde ja teatasid, et nad soovivad last saada. Tohter kratsis kukalt, vaatas paari ja lausus:
"See nõuab põhjalikke uuringuid. Kõigepealt tuleb isa võimekust uurida. Purk on siin. Võtke see kaasa ja tooge sperma homme hommikul kella üheksaks minu kätte."
Järgmisel hommikul oli paar platsis. Inno ulatas tohtrile tühja purgi ja ütles:
"No mitte ei õnnestunud! Proovisime mõlemad Irjaga - küll palja käega, küll kindaga, lõpuks veel ka hammastega, aga ei õnnestunud."
Arst noogutas ja sõnas:
"Seda oligi arvata."
"Aga kui tohtrihärra seda juba ette teadis, et purgi kaas nii kõvasti kinni on, siis oleks võinud ju kohe teise purgi anda."

spermapoiss

Anonüümne ütles ...

Väike täiendus siia

http://members.multimania.co.uk/weebtiim/paroodiad.php

24.
Kohtu koosseis otsustamas
kuidas lõpetada jama

- "Nüüd peame jõudma otsusele
kas kutt on süüdi või ei ole
meile päkapikud tõid
sada kilo toimikuid,
mis on viga kirjutada
kokku sellist sitarida
kuid KOHUS - see on Jumal taevas,
seepärast ma ei võta vaevaks
seda paska lugedagi
palju oli kuti hagi ?"

- "Mõni miljon lepalehti
milles süüdlaseks ta tehti
ma pole aru saada jõudnud
kellel selles asjas õigus
kuid kuna meedia paska täis,
siis mulle sedaviisi näib,
et kinni panna kutti tohib,
seepeale ükski rott ei köhi,
meilt nõuab verd vox populi,
kas sellest siis ei piisakski ?"

- "Kontrollisid ta perssetagust ?"

- "Seal vaid ta oma perssepragu."

- "Kuid objektiivsed asjaolud,
mida praegu teeb ta onu ?"

- "Tal perse juba mulla sees,
ergo - kadunud me teelt"

- "Mis mulje sul ta´st saalis jäi ?"

- "Ma magasin seal püstipäi,
mees õhtul mind nii sitalt keppis,
end väsitab, ta tantsib steppi."

- "Ka mul ei olnud miskit mõnu,
seal lahendasin ma ristsõnu,
mul oma eidest saanud pipar
sest küla peal ta kepib sitaks.
Kuid lahendini jõudma peame,
kõik selleks kohe valmis seame,
öösel käis mul külas Tiina,
temaga ma panin viina,
sellest alles jäi meil tühi pudel,
ta keerutades näitab tõde,
kui pudel näitab vangla poole,
siis võtkugi kutt enda hoolde,
kui aga näitab aknast välja,
siis lõpetame selle nalja,
siis kutt on objektiivselt võitnud
head teed ja kasvõi persse sõitku"

- "Nii, ja peatus "Viru Valge" kest"

- "Veritas amicus est ..."

- "Ja ongi pätt ! Sel pole armu,
las kitkub vanglas perssest karvu,
Jumal näeb, kõik ausalt teen,
mul pättidest sitt persses keeb !
Mis Hinnakiri arvab sest ?"

- "Kümme, kolmest alates"

- "Liig ebamäärane see taks,
kus Kurat jäi me kohvipaks ?"

- "Kas kallan kohe keset lauda ?"

- "Lolliks läind, sa pole laudas,
ta virutame sitapotti,
sealt peilimegi välja soti."

- "Siin selgelt kuus, see lausa ime !"

- "Eesti Vabariigi nimel ... "