kolmapäev, 6. jaanuar 2010

Soome kirikuõpetajale tahetakse Venemaa-lembuse pärast kinga anda


 Väljavõte SAFKA veebist.

SAFKA ehk Soome Antifašistlik komitee, mille listi liige ma nüüd uhkelt olen, kutsub kõiki inimesi avaldama toetust soome kirikuõpetaja Juha Molarile, keda tahetakse ametist lahti lasta tema Vene-lembuse pärast. Meeleavaldus Juha Molari toetuseks toimub 12. jaanuaril kella alates kella 11.30-st  Espoo toomkapiitli ees, kus toomkapiitel arutab kirikuõpetaja ametist vabastamise küsimust.

Põhjus, miks Molarit ametist lahti lasta tahetakse, on uskumatu. Espoo piiskop Mikko Heikka nimelt süüdistab Molarit ses, et Molari tsiteeris oma nelja aasta taguses (!) jutlustes Fjodor Dostojevskit. Teine põhjus, miks Molari piiskopi arust ametisse ei sobi, on see, et ta reisib piiskopi arvates liiga sagedasti Venemaal. Aga Juha Molari abikaasa ja kaks last on Venemaa kodanikud ning on loomulik, et ta soovib aeg-ajalt oma abikaasa kodumaal käia. Molari asja piiskopi korraldusel uurinud Jorma Back'i  arvamuse kohaselt peaks Molari enne igakordset Venemaa sõitu toomkapiitililt nõusolekut küsima. Molari enda arvates on aga täiesti loomulik, et ta külastab aeg-ajalt oma naise sugulasi ja laste vanavanemaid, kes elavad Peterburis.

Espoo toomkapiitel otsustab Juha Molari ametist lahtilaskmise küsimuse 12. jaanuaril 2010. Asi on põhimõtteliselt ära otsustatud, kuna toomkapiitlil ei ole kombeks minna piiskopi vastu.  Piiskop Mikko Heikka on aga kindal veendumusel, et Molari venelembus (s.o Dostojevski tsiteerimine ja naise sugulaste külastamine Peterburis ning mõned väljaütlemised) on küllaldased põhjused, et teda ametist lahti lasta.

Molarile heidetakse ette veel seda, et ta on võtnud sõna Eestis leviva russofoobia kohta (andes selle kohta TV2-le intervjuu) ning kritiseerinud Karjala tagastamist nõudva organisatsiooni ProKarelia tegevust.

Espoo toomkapiitel on kuulutanud Juha Molari asja arutamise kinniseks ning ähvardanud Molarit asja avalikustamise korral kohese ametist lahtilaskmisega.

Selline asi siis ühe soome kirikuõpetajaga, mis näitab, et Soome Vabariigis ei ole inimeste maailmavaate ning arvamusavalduste pärast tagakiusamisega sugugi paremad lood kui Eestis.

Inno ja Irja kohvik avaldab kirikuõpetaja Juha Molarile toetust ning katsub samuti 12. jaanuari  meeleavaldusel Espoos kohal olla. 

Leiame, et Juha Molari tagakiusamine vaadete ja peresidemete pärast häbistab soome kirikut ning ühes sellega kogu Soome riiki. On jabur ning šokeeriv, et kirikuõpetajale tehakse ettekirjutusi, milliseid kirjandusklassikuid ta oma jutlustes tsiteerida tohib. Et ta ei tohi käia oma naise kodumaal, ilma et küsiks selleks alandlikult kiriku luba. Et ta ei tohi rahumeelselt oma arvamust avaldada.

On loomulik, et Juha Molari tunneb Venemaa vastu sümpaatiat. Tema naine on venelanna. Pealegi ei ole ühtegi sellist seadust, mis keelaks kellelgi mõne riigi vastu sümpaatiat tunda. Samuti on Molaril nagu igal teisel inimesel õigus avaldada oma arvamust. Juha Molari ei ole kutsunud kedagi üles vägivallale, ta ei ole pannud toime ühtegi õigusrikkumist. Ta on lihtsalt väljendanud oma arvamusi, mis ei pruugi igaühele meeldida, aga milleks tal on sellegipoolest õigus ning kindlasti ei saa arvamuse väljendamine olla põhjuseks, miks inimest ametist lahti lasta.

Loodame südamest, et Espoo toomkapiitel võtab mõistuse pähe ega lase ametist lahti krikuõpetajat, kes ei ole teinud midagi selleks, et seda väärida.

Siin Molari enda pöördumine (otselink: http://www.youtube.com/watch?v=D7ZgzVPh0Jw):



ja teine osa (http://www.youtube.com/watch?v=5mDdfvolBtQ).

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

...ja loodame, et Urrotürja järjekordne "megakampaania" läheb samuti persse nagu ka "Juss vabaks!"

Anonüümne ütles ...

Toetan kirikuõpetajat! Mitte kedagi ei tohi diskrimineerida vaadete pärast.

Anonüümne ütles ...

See kirikuõpetaja tundub olevat mõistlik mees.

Mind aga paneb Soome käitumise juures imestama see, et igasugu laisad mustad võetakse avasüli oma riiki vastu, teine inimene aga ei tohi isegi Venemaal käia.

Anonüümne ütles ...

Putleri Venemaa kiitmine näitab üht - tegemist on lolliga, kes on FSB-KGB vms võimu poolt ära petetud. Meil oli selliseid "kommuintellektuaale" kah küllaga, kes kiitsid 30-ndatel Stalini NLiitu. Peale neljakümnendat määrisid sellised oma käed küünarnukkideni verega.
Aga soomlased on tõepoolest ühekülgsed. Nad peaksid ka selle Imatra kirikuõpetaja, kes sugu vahetas, lahti laskma.

Anonüümne ütles ...

Selline täpsustav küsimus oleks, et kas too rüsssast rovva on põhjus või tagajärg?

Anonüümne ütles ...

Üks Bäckmani kambast jälle. Korralik riik peabki vöörriigi nuhile saabast andma. Tubli, Soome.

Anonüümne ütles ...

see pole soome riik vaid soome riigist lahutatud kirik. kindlasti on tagamaad sügavamad kui siin räägitakse.

Unknown ütles ...

Viimasega päri, uurime asja ja siis räägime.

Anonüümne ütles ...

Voi voi teidän hölmöjä juttuja. Huonostipa olette lukeneet Molaria kohtaan esitetyt kantelut. Ttutkintaa koskevan tekstin on muuten kirjoittanut tutkinta-asiamies Jorma Back, eikä piispa Mikko Heikka.

Kovasti on tuon Inno-pojan mielipiteet muuttuneet patsasmellakoiden jälkeen. Silloinhan Inno kovin innokkaasti syytti venäläisiä ja Savisaarta mellakoista sekä oli lahjoittamassa patsasta Venäjälle.

Sääliksi käy Innoa jos ystäväsi ovat niin vähissä, että pitää mennä Suomesta asti etsimään marginaaliin joutuneesta porukasta, joka olisi ollut valmis lähettämään Venäjän tankit tuon patsaan turvaksi.

Ps. Inno, ihan rehellisesti: entinen vaimosi on paljon paljon viehättävämpi kuin nykyinen rivosuusi.