teisipäev, 2. veebruar 2010

Mis Iivi Masso ütlemata jätab?

Väljavõte Delfi veebist.

Iivi Masso'lt täna Delfis asjalik lugu meediakriitika teemal. Ning on põnev, et viimasel ajal on aktiviseerunud Soomes elavad eestlased. Mis on lausa märgilise tähendusega. Võib ainult küsida, kus nad seni olid?!

Ent ühe asja jätab ka Masso ütlemata. Nimelt, niisama vildakas või puudulik kui on Vene meedias pilt Eestist, on ka Eesti meedias pilt Venemaast. Sest see lukuauk, mille kaudu Jaanus Piirsalu Päevalehest elu-olu Venemaal kajastab, jääb paraku väga ahtaks. Välisagentuuride peale ei saa loota, sest nemad edastavad infot kogu maailmale, mistõttu jäävad paljud nüansid tähelepanuta. Iga suurem meediakanal, kaasa arvatud Delfi peaks Moskvas omama ajakirjanikku. Venemaa on ja jääb Eesti kõige olulisemaks ja mõjukamaks naabriks (või partneriks, kui lubate), sellest ei saa üle ega ümber ja on otse jabur, et isegi Läti-Leedu kohta ilmub rohkem infot kui Venemaa kohta. Pealegi muutub Venemaa üha olulisemaks kaubanduspartneriks Eesti jaoks olukorras, kus Lääne-Euroopa turg on paljude ettevõtete jaoks ära kukkunud. Mistõttu on eestlastel õigus ja lausa kohustus teada, mis seal Venemaal siis tegelikult toimub, ja mitte ainult Moskvas, vaid just Eestiga piirnevates piirkondades, näiteks Petseris, Novgorodis, Pihkvas ja Peterburis. Praegu tuleb sealt vaid üksikuid kilde, ent info edastamine peaks olema süsteemne.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas Soonvald häbeneb oma Öhtulehe minevikku?Delfist kustutati minu järgmine kommentaar:Moskvas käisid Öhtulehe endine peatoimetaja,Öhtulehe praegune peatoimetaja ja kanal 2 jooksupoiss,teadmata pöhjusel ei saanud kaasa minna Maaja ja Nelli Teataja peatoimetajad.

Anonüümne ütles ...

To murelik tallinlane 2 veebruar 2010 10:44
Kuule ansipi kutsikas, miks sa siis ei kaagutanud, kui ANSIP tõstis kütuse aktsiise? On ju see pileti hinnatõus otseselt sellega seotud. Lisaks ka kohalike omavalitsuste tulubaasi vähendamine. Jne, jne jne ...

Anonüümne ütles ...

jaa, inno, sul on täiesti õigus ja kui sa poleks valinud seda teed ehk kõmublogisti teed, oleksid sa väga hea ajakirjanik-reporter venemaal, moskvast nt eesti uudisteagentuuridele infot edastama
elaksite seal irjaga lahedasti ära, aga para´ku..
ennasthävitava reaalsuse valisid sa ise, hoopis teise
eks nüüd muidugi, viinamarjad on hapud kah
"suurde" ajakirjandusse, sa inno, enam ei pääse tagasi, topi rusikas kuhu tahes unes või ilmsi

Inno ütles ...

Ära unista, ükski väljaanne ei saada Eestist inimesi välismaale, sest selleks pole raha ega tahtmist. Äripäevas rääkisin sellest vähemalt 10 aastat, et seda oleks vaja, ka siis, kui raha oli, aga mitte midagi ei juhtunud. Kuigi pidevalt lubati. Omanik, herr Bonnier ei pea seda vajalikuks. Ja jutul lõpp.